Renault Captur dCi 90 Dynamique Energy Start&Stop

Renault, Testi

Kot sem ob predstavitvi tega malčka zapisal, drži kot pribito. Slovenci smo nori na Clia in hkrati postajamo vedno bolj nori tudi na terence.

Kot sem ob predstavitvi tega malčka zapisal, drži kot pribito. Slovenci smo nori na Clia in hkrati postajamo vedno bolj nori tudi na terence. Sploh tiste majhne in stilske, ki imajo s terenci skupen zgolj izgled. Ko novega Clia postavimo na podvozje, ki je bolj oddaljeno od tal, ga opremimo z izrazitejšimi blatniki in terenskimi dodatki, dobimo novi Renault Captur. 

captur (2 of 2)

Renault Captur že postaja popularni mali mestni terenec, a je komaj prišel na trg. Kompaktne zunanje mere (4,12 m x 1,77 m x 1,57 m), velika platišča (na voljo 16 ali 17 palčna) in odmik od tal kar 20 centimetrov obljubljajo veliko. Vendar kmalu ugotovimo, da ima s terenci skupen zgolj izgled. Odsotnost 4 kolesnega pogona kaj več kot za skoke na in s pločnikov ne obeta. Zaradi višjega položaja sedenja bo verjetno zelo priljubljen za tiste, ki bodo Clia zamenjali z nečim višjim, za lažje izstopanje seveda.

Oblikovno je Captur logično nadaljevanje zgodbe, ki jo je postavil Clio. Sedaj to obliko s prenovami pridobivajo tudi ostali modeli. Velika maska je opremljena z velikim diamantnim logotipom in napisom Captur. Žarometi so projekcijski, pod njimi pa se svetijo LED dnevne luči, ki se samodejno tudi izklapljajo. Captur je na voljo v atraktivnih barvnih kombinacijah in z dvobarvno karoserijo. Testni primerek se je ponašal s sijajno črno streho. Osebno se nam zdi kombinacija z belo streho še bolj atraktivna (na fotografiji zgoraj iz novinarske predstavitve).

Renault Captur

Notranjost je praktično identična, kot jo poznamo v Cliu 4. generacije. Največjo pohvalo si zasluži enostaven sistem za upravljanje, ki ga upravljamo z zaslonom občutljivim na dotik. Sistem po zgledu modernih tabličnih računalnikov ponuja od navodil za uporabo vozila, pomočnika za ekološko vožnjo, do celotne multimedijsko navigacijske naprave. Ima celo prikaz onesnaženosti zraka, ki bo zadovoljil tudi tiste najbolj ekološko ozaveščene voznike. Položaj za volanom je dober. Voznik dobro nadzira vse funkcije. Tako merilnike kot celotno armaturno ploščo si s prednostmi in slabostmi deli s Cliom. Veliko pohvalo si zasluži velik odlagalni predal pred sovoznikom, ki je tudi hlajen, kar bo zelo uporabno sploh pri daljših potovanjih.  Sedenje na zadnji klopi je podobno, le malenkost višje kot v Cliu. Pri seznamu doplačil priporočamo zgolj pomik zadnje klopi, kar bo uporabnost še povečal. Notranjost je na vse preveč delih oblečena v modno sijaj plastiko, ki je pravi magnet za prstne odtise. Kot pri Cliu bodo najbolj na udaru dekleta, ki rada uporabljajo kremo za roke. Ta ni prijazna do plastike nameščene na volanu.

Renault Captur

Renault Captur bo za vsakdanjo uporabo po mestu in kakšni makadamski cesti pravi sopotnik.

Motor v testnem Capturju je dizeslki 1,5-litrski, ki je podkrepljen s turbinskim polnilnikom in tehnologijo skupnega voda. Skupna moč je 76 kilowatov oziroma 90 konjev. Zagon motorja poteka preko stikala start&stop, namesto ključa pa je pri Renaultu že dolgo poznana kartica. Kombinirana poraba goriva na testu je bila 5.5 litra na 100 kilometrov. Podobno kot pri Cliu smo pogrešali 6 prestavo, ki bi umirila predvsem hrup v kabini. menimo, da bi z močnejšo različico motorja privarčevali še nekaj goriva. Ob pospeševanju namreč hitro dobimo občutek, da je motor šibak.

Kupci Capturja so verjetno v dveh skupinah. Tisti aktivni mladi, ki želijo vpadljiv avtomobil z individualno opremo in kar se da kričečo barvo in na drugi strani starejši, ki želijo avtomobil v katerem sedijo višje in ne stane preveč. Captur ni poceni, je pa daleč od tega, da bi bil drag. S primernimi popusti lahko postane za marsikatero mlado družinico sanjski avtomobil. Vendar je na tem področju nastala že zelo močna konkurenca, ki med drugim ponuja tudi 4 kolesno pogon. Ne smemo pozabiti na Opel Mokko, Chevrolet TraxaPeugeota 3008 in seveda tudi 2008 in Citroena C4 Aircross.

captur (1 of 1)

Teja, ženski komentar:

“Captur je povišan Clio. Všeč mi je velik barvni zaslon z navigacijo, ki je enostaven za uporabo. Avtomobil je zelo opazen na cesti, sploh če je v živo oranžni barvi. Prostora je dovolj tako spredaj kot zadaj. Zelo me moti plastika v notranjosti, ki je takoj umazana. Tudi volan mi ni najbolj všeč. Bi bil pa idealen avto za starejše, ki imajo težave pri izstopanju iz avta.”

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Renault Captur dCi 90 Start&Stop Dynamique Energy si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.5, dizelski (76kW/90 KM, 130 Nm) / 5-st. ročni
Poraba po ECE: 4,2/3,4/3,7 (CO2: 96 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 171 km/h / 13,1 sekund
Dolžina / širina / višina: 4122 / 1778 / 1566 mm
Medosna razdalja: 2606 mm
Teža: 1170 kg
Posoda za gorivo: 45 l
Št. sedežev: 5
Prtljažnik: 377 – 1235 l

Osnovna cena (TCe 90 stop/start authentique energy): 13.890 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 18.190 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 19.295 EUR 
(dodatna oprema: paket za kadilce: 20 EUR; paket look zunanjost (obroba prednje maske in meglenk, del stranske letvice, letvica na zadnjih vratih): 200 EUR; paket look (17-palčna platišča iz lahke litine, dodatno zatemnjena stekla zadaj): 200 EUR; sprednje obloge: 171 EUR; zadnje obloge: 156 EUR; naslon za roke: 141 EUR; zaščita pred soncem za zadnje okno: 70 EUR; zaščita pred soncem za zadnja bočna okna: 91 EUR; tekstilni tepihi: 56 EUR)