Renault Clio Grandtour TCe 90 Dynamique Energy Stop&Start

Renault, Testi

Prva asociacija ob besedi “Clio” je zagotovo mestni malček, ki ga izdelujejo v Revozu. Sodobnega Clia ne izdelujejo več v Novem mestu in po novem lahko dobite tudi že novo generacijo v karavanski različici.

Renault Clio Grandtour

Prva asociacija ob besedi “Clio” je zagotovo mestni malček, ki ga izdelujejo v Revozu. Sodobnega Clia ne izdelujejo več v Novem mestu in po novem lahko dobite tudi že novo generacijo v karavanski različici. In ko sem ga na enem izmed parkirišč v Ljubljani parkiral, me je mimoidoči vprašal, ali imam Megana ali Laguno. 

Renault Clio Grandtour

Clio v prenovljeni četrti generaciji je zrasel v vse smeri, kar je že ugotavljal Iztok na testu običajne različice. S karavansko različico želi Renault ujeti še vse tiste kupce, ki želijo več prostora. V glavnem ciljajo na mlade družinice, ki iščejo ugoden in prostoren avtomobil, ki je hkrati tudi zanesljiv. Ker pa Clio še dobro izgleda kombinacija deluje idealno.

Renault Clio Grandtour

Clio ima veliko detajlov, ki so zasnovani da avtomobil očara.

Oblikovno je novi Clio postavil osnove za nov oblikovalski jezik, ki ga sedaj s prenovami pridobivajo tudi ostali modeli. Velika maska z diamantnim logotipom je največja do sedaj, pod logotipom pa se skriva simpatičen napis Clio. LED luči so oblikovalci postavili med žaromete v masko, kar deluje povsem samosvoje in Clio je na cesti prepoznaven že na daleč. Stranska linija je agresivna in s simpatično oblikovanimi stranskimi letvicami deluje povsem samosvoje. Renault je v stranski liniji našel neko svojo pot, kar je vse pohvale vredno. Tako so združili uporabnost stranskih zaščitnih letvic z lepo linijo. S “krom paketom” vse skupaj deluje še boljše.

Renault Clio Grandtour

Renault Clio Grandtour

Velik zaslon je del serijske opreme

Notranjost je prinesla veliko novosti. Glavna je zagotovo osrednji “tablični računalnik”. Sistem po zgledu modernih tabličnih računalnikov ponuja od navodil za uporabo vozila, pomočnika za ekološko vožnjo, do celotne multimedijsko navigacijske naprave. Sistem deluje stabilno in hitro ter omogoča vse, kar voznik v sodobnem avtomobilu potrebuje. In pohvalno je, da so prav vsi modeli že serijsko opremljeni z velikim zaslonom, kar je pri konkurenci običajno na seznamu doplačil. Položaj za volanom je dober. Voznik dobro nadzira vse funkcije. Izboljšavo si zasluži sistem tempomata/omejevalnika hitrosti. Ko je namreč le ta vklopljen izgubimo možnost potovalnega računalnika, s katerim si deli zaslon. So pa vsi meniji v slovenskem jeziku, kar je zelo pohvalno. Sedenje na zadnji klopi je enako kot v običajni različici. Boljša je zgolj preglednost nazaj, kajti zadnje okno je večje in bolj pregledno.  Modno je veliko delov obdanih s plastiko v visokem sijaju. Izleda moderno, je pa na žalost zelo kmalu polna prstnih odtisov. Mikrokrpa je tako zaželen pripomoček v notranjosti. Dekleta, ki rada uporabljajo kremo za roke se bodo tako še najbolj pritoževale nad plastiko, ki je nameščena na volanu.

Renault Clio Grandtour

Motor v testnem Cliu je novi trivaljnik s prostornino 0.9 litra, ki je podkrepljen s turbinskim polnilnikom in zagotavlja 67 kW moči. Težko bi ga opisal kot živahnega, je pa za vsakdanje potrebe povprečnega voznika zagotovo dobra izbira. Malce preseneti zgolj poraba, ki je bila na testu okrog 6,5 litra. K temu najbolj pripomore samo 5 stopenjski menjalnik. Ta je načrtovan za hitrosti do 100 km/h. Višje hitrosti so takoj povezane z visoko porabo in truščem motorja v notranjosti. Šesta prestava bi ta minus takoj odpravila.

Občutek za volanom je dober. Zelo mehko nastavljen servo ojačevalnik bo v mestu omogočal enostavno obračanje na še tako zahtevnih zavojih. Podvozje je tradicionalno mehko, kljub temu je lega na cesti dobra. Prtljažni prostor bo z lahkoto sprejel kakršen koli moderen otroški voziček. S prostornino 443 litre bo dovolj za še tako zahtevne nakupe.

Iztok je ob testu običajne različice zapisal: “Clio je vsekakor avto vreden nakupa, če iščete v tem velikostnem rangu vozil.”  Karavanska različica pa je še toliko večji “eksot” na tem področju in prava konkurenca se šele pojavlja.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Renault Clio Grandtour TCe 90 Dynamique Energy Stop&Start si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki: 
Motor / menjalnik: 0.9, turbobencinski (66 kW/90 KM, 135 Nm) / 5-st. ročni
Poraba po ECE: 5,5 / 3,9 / 4,5 (CO2: 104 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 182 km/h / 12,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 4267 / 1732 / 1506 mm
Medosna razdalja: 2589 mm
Teža: 1121 kg
Posoda za gorivo: 45 l
Št. sedežev: 5
Prtljažnik: 443 – 1380 l

Osnovna cena (1.2, Authentique): 10.990 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 13.190 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 14.490 EUR
(dodatna oprema: naslon za roke z odlagalnim mestom, kartografija celotne Evrope, rezervno kolo, kovinska barva – posebna, “Paket LOOK – Krom, zunanji ogledali, stranski letvici in obloga zadnjega odbijača v sijaj črni barvi + kromiran del stranske letvice, prednji okrasni letvici in letvica na zadnjih vratih)