Novi BMW serije 2

Aktualno, Novosti

Po novi seriji 4 je BMW javnosti predstavil še fotografije nove serije 2. Z značilno obliko BMW coupeja se želi oddaljiti od predhodnika – kupeja serije 1, katerih so po vsem svetu prodali 150.000.

BMW serije 2

Po novi seriji 4 je BMW javnosti predstavil še fotografije nove serije 2. Z značilno obliko BMW coupeja se želi oddaljiti od predhodnika – kupeja serije 1, katerih so po vsem svetu prodali 150.000. 

Značilni elementi BMW Coupé.

Poseben koncept vozila  na katerem je osnovan BMW serije 2 Coupé, se zvesto odraža v obliki karoserije. Dvovratni model je v prvi vrsti Coupé blagovne znamke BMW, njegovi oblikovni elementi, ki identificirajo sorodstvene vezi te posebne izvedbe – karoserija v izvedbi Three-box z jasno opredeljenimi vrati prtljažnega prostora in nizko usločeno silhueto, vrata z okenskimi stekli brez okvirjev ter dinamično razpotegnjena linija strehe, ki se tekoče steka v zadek – pa se pri tem kompaktnem modelu predstavljajo še z večjim zanosom. Izjemno športne vozne karakteristike BMW serije 2 Coupé – ki jih prinašajo skrbno izbrani motorji in popolnoma umerjena tehnologija šasije – se tako jasno odražajo na obliki zunanjosti. 135 kW/184 KM štirivaljni motor v BMW 220i Coupé se premierno predstavlja v kompaktnem modelu BMW, medtem ko velja 240 kW/326 KM šestvaljni vrstni motor pod pokrovom BMW M235i Coupé za najzmogljivejšo bencinsko pogonsko enoto v seriji BMW M Performance Automobile.

Specifična razmerja BMW serije 2 Coupé se kažejo v karoseriji, ki meri 4.432 milimetrov v dolžino. Dvovratni model je tako 108 milimetrov daljši od BMW serije 1 oziroma 72 milimetrov daljši v primerjavi z BMW serije 1 Coupé. Novi kompaktni Coupé je prav tako 32 milimetrov širši od predhodnika (1.774 milimetrov) ter ima 30 milimetrov daljšo medosno razdaljo (2.690 milimetrov) in širši kolotek (spredaj: 1.521 milimetrov, +41 milimetrov; zadaj 1.556 milimetrov, +43 milimetrov). Obenem je višina vozila nižja za 5 milimetrov in sedaj znaša 1.418 milimetrov. S tem je prostornina notranjosti večja, prav tako pa je na voljo dodatnih 20 litrov za prtljažni prostor (sedaj 390 litrov). BMW serije 2 Coupé se prav tako ponaša z bolj učinkovito aerodinamiko v primerjavi z BMW serije 1 in predhodnikom, kar se pri BMW 220i Coupé odraža v vrednosti količnika zračnega upora Cd 0,29.

BMW serije 2

Športna tradicija na kompaktni osnovi.

BMW serije 2 Coupé gradi na tradiciji kompaktnih modelov blagovne znamke in nudi zadostno stopnjo aktivnosti voznika. Oznaka 2 pa ustvari tesno povezavo modela s to dediščino. Model BMW 1600-2 je leta 1966 odprl povsem nov segment vozil. Močno navdahnjen z natančno umerjenim paketom pogonskega sklopa in tehnologije šasije je dvovratni Coupé na svetovnem nivoju postavil standarde športnega upravljanja in intenzivnega užitka v vožnji v kompaktnem razredu vozil. Dodatne različice motorja so povečale privlačnost nove modelne serije. BMW 2002, predstavljen leta 1968, je prevzel osrednjo vlogo – v smislu priljubljenosti in uspešnega prenosa slogana »Freude am Fahren« (Užitek v vožnji) v doživetje za povsem nove ciljne skupine. Najbolj spektakularna različica je bil 125 kW/170 KM BMW 2002 Turbo – prvi model evropskega proizvajalca avtomobilov, ki je koristil delovanje turbinskega polnilnika.

BMW serije 2