Primerjalni test: Nissan Note 1.2 SC – 1.5dCi

Nissan, Testi, Top

Tik po lansiranju smo lansko leto na test pridobili Nissan Note. Tokrat v primejalnem testu ugotavljamo prednosti in slabosti posameznega motorja in vam pomagamo najti pravo izbiro za vas.  Note se je v primerjavi s predhodnikom precej odrasel. To se pozna praktično na vsakem koraku. Kljub skoraj nespremenjenim meram avtomobil deluje bistveno bolj celostno. Linije sledijo […]

Tik po lansiranju smo lansko leto na test pridobili Nissan Note. Tokrat v primejalnem testu ugotavljamo prednosti in slabosti posameznega motorja in vam pomagamo najti pravo izbiro za vas. 

Note se je v primerjavi s predhodnikom precej odrasel. To se pozna praktično na vsakem koraku. Kljub skoraj nespremenjenim meram avtomobil deluje bistveno bolj celostno. Linije sledijo zadnjim Nissanovim smernicam. Poudarjena je tudi bočna linija. Prav agresivna je maska hladilnika. Avtomobil je kar precej opazen in ne se čuditi, če vas bodo mimoidoči ogovorili z besedami: “Kateri avto pa je to?”.

Srebrna barva s športnim paketom je odlična izbira.

Srebrna barva s športnim paketom je odlična izbira.

S svojo kompaktno velikostjo ima Note ogromno prostora. Še posebej potniki na zadnji klopi sedijo kot v veliki poslovni limuzini, kar je v tem razredu velika redkost. Tehniki pri Nissanu so z izjemno velikim odpiralnim kotom zadnjih vrat poskrbeli, da se v avtomobil vstopa izjemno enostavno. Kot skoraj 90 stopinj bo še posebej všeč mladim mamicam, ki bodo enostavno dostopala do otrok na zadnji klopi. Odlična prednost, ki se jo splača posnemati.

Črna barva naredi avtomobil bolj zadržan.

Črna barva naredi avtomobil bolj zadržan.

Notranjost je v skladu z zadnjimi trendi prekrita v veliki meri s sijajno plastiko. Ta deluje zelo lepo, je pa malce manj priročna za vzdrževanje. Merilniki so pregledni in enostavni, hkrati pa vozniku ponujajo vse, kar potrebuje. Pohvale si zasluži tudi 2 DIN sistem za multimedijo, ki je povezan tudi s kamerami okoli vozila. Te omogočajo prikaz 360 stopinjske slike. Kar je v tem razredu dobrodošla oprema, ki poenostavlja parkiranje. Želeli bi si le večji zaslon, ki bi zadevo še poenostavil. A je korak v pravo smer, ki ga je potrebno pohvaliti.Uporabljeni materiali so precej boljši od predhodnika. Še vedno pogrešamo več mehke plastike.

Notranjost je izjemno pregledna.  Kamere za pomoč pri parkiranju delo na parkirišču zelo olajšajo.

Notranjost je izjemno pregledna. Kamere za pomoč pri parkiranju delo na parkirišču zelo olajšajo.

Podobno kot zadnja klop je odlično dostopen tudi prtljažni prostor. Ta ima dvojno dno, v katerega lahko skrijete še kakšno malenkost. Vrata se odpirajo visoko in omogočajo lahek dostop.

“Novi Note sveti drugače… Ne le osvetlitev nad prikazovalniki za hitrost, ampak tudi na publiko. Želi osvojiti srca mladih. Po Evropi in tudi v Sloveniji,” je ob prvem testu zapisal Iztok

Pohvaliti je potrebno tudi varnostne rešitve. Nissan je v zadnjem času naredil velik skok naprej na področju pasivne in aktivne varnosti. Sistem za preprečevanje vozila v mrtvem kotu deluje odlično, ravno tako sistem za ohranjanje smeri. Samo želeli bi si, da bi bilo na cesti več vozil s takšno varnostno opremo.

Vrata, ki se odpirajo skoraj pod kotom 90 stopinj izjemno poenostavljajo vstop do zadnje klopi.

Vrata, ki se odpirajo skoraj pod kotom 90 stopinj izjemno poenostavljajo vstop do zadnje klopi.

Večna dilema bo zagotovo vprašanje motornega pogona. V obeh različicah si motor deli 5 stopenjski ročni menjalnik. Dizelski agregat se izkaže kot izjemno varčen. Gre za znan Renault-Nissanov agregat s prostornino 1,5 litra. Poraba goriva je redko nad 5 litri, še dodatno jo lahko znižate z uporabo ECO stikala, ki omeji moč motorja. Bencinski agregat je bolj požrešen. Pri normalni vožnji boste hitro nad 6 litri, mestno še pol litra več. Glede na to, da je Note namenjen družinam in mestni uporabi, bi prednost pri izbiri dali dizelskemu agregatu. Za svojo ceno namreč dobite enega najbolj varčnih agregatov na trgu.

Športni paket in dizelski motor bi bila naša idealna kombinacija.

Športni paket in dizelski motor bi bila naša idealna kombinacija.

Note s svojo prostornostjo v svojem velikostnem razredu ponuja veliko. Na področju asistenčnih sistemov je izjemen in se mu le redki konkurenti približajo. Cena bencinske različice je izjemno privlačna, vendar Note navduši šele s pravim motorjem. In dodatni tisočaki za preverjen dizelski agregat so dobra dolgoročna naložba.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Nissan Note si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1

____________
Podatki Nissan Note 1.5 dCi: 

Motor / menjalnik: 1.5 dci (66kW/90 KM, 200 Nm) / 5 st. ročni
Poraba po ECE: 4,2 / 3,2 / 3,6 l (CO2: 92 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 179 km/h / 11,9 s

Podatki Nissan Note 1.2 SC

Motor / menjalnik: 1.2 SC (72kW/89 KM, 147 Nm) / 5 st. ročni
Poraba po ECE: 5,2 / 3,7 / 4,3 l (CO2: 99 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 181 km/h / 11,7 s
Dolžina / širina / višina: 4100 / 1695 / 1530 mm
Medosna razdalja: 2600 mm
Masa praznega vozila: 1129 kg
Posoda za gorivo: 41 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 295 (318) – 1982 l

Osnovna cena vozila (nissan note 1,2 visia): 12.500 EUR
Osnovna cena testnega modela 1.5 dCi: 15.900 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo 1.5 dCi: 17.280 EUR
Osnovna cena testnega modela 1.2 SC: 12.500 EUR