Nissan Note 1.2 Acenta Look

Nissan, Testi

Kmalu, ko je uradno na slovenske ceste zapeljal novi Nissan Note, je v začetku novembra zapeljal še za teden dni v vozni park uredništva Avto.Over.Net.

Kmalu po tem, ko je uradno na slovenske ceste zapeljal novi Nissan Note, je v začetku novembra zapeljal še za teden dni v vozni park našega uredništva Avto.Over.Net. Pod motornim pokrovom se je skrival skromni, a varčni bencinski 1,2 litrski pogonski agregat.

Primerjava zadka vozila med starim in novim Nissanom Note.

Primerjava zadka vozila med starim in novim Nissanom Note.

Lahko bi zapisal, da smo imeli sedaj že davnega leta 2011 na testu “prejšnjega” Nissana Note. V primerjavi s prejšnjo generacijo je novi prišlek v dolžino povsem enako dolg ter širši za zgolj 4 milimetre. Medosna razdalja ostaja povsem enaka. Oblikovno se seveda precej razlikuje, saj je naprednejši, modernejši ter lahko bi še zapisal, da zre optimistično v prihodnost. Najprej boste opazili izostreno linijo, ki obljublja dinamično in razburljivo vožnjo. Le te ravno ni opaziti, vsaj ne pri našem testnem 1,2-litrskem mlinčku, ki skrbi predvsem za nizko porabo. Upamo, da se kasneje pridruži aktualni ponudbi še kakšna Nismo različica… Oh ja, to bi bilo super. Opaziti pa je nižjo strešno linijo, ostrejši naklon vetrobranskega stekla, izstopajoče blatniške koše ter uglajeno prednjo rešetko med usločenimi žarometi. Poudarjena bočna linija, ki jo je – kot navaja proizvajalec – navdihnilo gibanje žogice pri igri skvoša, poudarja športnost. Na pogled je prenovljeni Note vsekakor bolj dinamičnejši!

hh

Detajli novega Nissana Note.

Pri prenovljeni in sodobni notranjosti Nissana Note lahko hitro uspešno uganete, da se prostornost ni bistveno povečala, saj ostaja model na enaki osnovi. Vendar bo voznik deležen naprednejšega trikrakega volanskega obroča in popolnoma prenovljene osrednje konzole. Izboljšali so okolje voznika ter sovoznika s praktično zasnovano razporeditvijo. Minule materiale so zamenjali s kakovostnejšimi. Več pa je tudi okrasnih elementov. Spredaj se sedi dobro, zaradi visoke strehe bo sedenje udobno tudi višjeraslim. Zadaj je prostora za tri razposajene malčke ali dve odrasli osebi, tudi tu po zaslugi visoke strehe ni težav s prostorom za glave.

nissan note 2013 test nissan note od zadaj

Povsem zadaj kljub skromnim zunanjim meram Note ponuja relativno velik prtljažni prostor. S pregrado karakuri lahko prtljažni prostor pregradite na različne načine. Z uporabo ročice lahko zadnje sedeže sklopite in ustvarite prostor različnih oblik in velikosti. Zadnji sedeži so razdeljeni v razmerju 60: 40 in ko je sprednji sopotnikov sedež popolnoma potisnjen naprej, lahko v prtljažnik naložite predmete, dolge tja do 1,7 metra. Pohvaliti pa je potrebno še odpiranje zadnjih vrat, saj se lahko odpro v kotu 90 stopinj!

nissan note 2013 test nanos

Lepo preglena slika.

Lepo preglena slika.

Kar smo že preizkusili pri Qashqaiju z opremo 360, smo tokrat ponovno še pri modelu Note. A le ta se ponaša z večjim in zato uporabnejšim LCD zaslonom. Za kaj torej gre? Note je opremljen s kamerami, ki omogočajo snemanje s “ptičje perspektive” okoli vozila. Kamere se samodejno vklopijo, ko prestavite v vzratno prestavo ali ko pritisnite na gumb CAMERA levo ob LCD zaslonu. Glede na prestavo – vzratno ali prvo – se na levem delu zaslona prikaže posnetek za vami oziroma pred vami. Na desni strani pa še posnetek s ptičje perspektive, kar omogoča lažje manevriranje po parkiriščih. Moteče je le, če dežuje in so kamerce mokre, takrat se slika popači razen pogleda zadnje kamere. Le ta je, ker meri še oddaljenost od ostalih vozil oziroma ovir opremljena s sistemom za samočiščenje.

nissan note test 2013

To je to...

Preprosto zasnovo inštrumentov prekine zgornja modra svetloba, ki je hkrati indikator vaše varčne-ekonomične vožnje.

V primerjavi s prejšnim Note ima novi šibkejši motor, zato po tehničnih podatkih dosega nižjo porabo in nižji izpust CO2. Najvišja hitrost je v primerjavi s prejšnjim modelom kljub temu višja za 5 km/h, medtem ko pospešek malenkost slabši. V kombiniranem ciklu vožnje, ko niti nisem pretirano pazil na porabo, skoraj približno 50 odstotkov prevoženih kilometrov po avtocesti, je poraba znašala 6,1 l/100 km. Vendar je v tistem času imel testni avtomobil prevoženih skupno komaj 1.600 km, tako da se lahko pričakuje v prihodnje še nižja poraba. V kolikor se vozite po mestu in regionalnih poteh pri hitrostih do 100 km/h šeste prestave ne boste pogrešali. V takšni vožnji, relacijski, je poraba tudi najbolj idealna. Na avtocesti, ko želiš dosegati hitrosti 130 km/h pa bi šesta prestava najverjetneje malenkost izboljšala porabo in hkrati malce omilila hrupnost. Note ima sicer bistveno izboljšano izolacijo v primerjavi pred prenovo.

Novi Note sveti drugače… Ne le osvetlitev nad prikazovalniki za hitrost, ampak tudi na publiko. Želi osvojiti srca mladih. Po Evropi in tudi v Sloveniji. Mu bo uspelo? Vsekakor bodo z njim zadovoljni tisti, ki si želijo avtomobil s preprosto motorno zasnovo in posledično zanesljivostjo, priključki za mobilne telefone in okretnostjo v mestu. To bodo tudi dobili.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Nissan Note 1.2 Acenta Look si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.2 bencinski (59 kW/80 KM, 128 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 5,9 / 4,0 / 4,7 l (CO2: 109 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 170 km/h / 13,7 sekund
Dolžina / širina / višina: 4100 / 1695 / 1535 mm
Medosna razdalja: 2600 mm
Teža: 1036 kg
Posoda za gorivo: 41 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 195 – 1982 l

Osnovna cena vozila (1.2 Visia): 12.500 EUR
Osnovna cena testnega modela: 13.600 EUR