Pnevmatika IntelliGrip z napredno tehnologijo senzorjev

Novosti

Nov koncept pnevmatike IntelliGrip predstavlja podporo sistemu upravljanja avtonomnih vozil, tovrstne pnevmatike pa bi lahko imele ključno vlogo pri izmenjavi podatkov, na katere se med vožnjo opirajo avtonomna vozila. Konceptualna pnevmatika, ki je namenjena avtonomnim vozilom zgodnje generacije, bi pripomogla k zagotavljanju večje varnosti tako voznikov kot tudi pešcev. je pri snovanju konceptualnih rešitev prihodnosti […]

Nov koncept pnevmatike IntelliGrip predstavlja podporo sistemu upravljanja avtonomnih vozil, tovrstne pnevmatike pa bi lahko imele ključno vlogo pri izmenjavi podatkov, na katere se med vožnjo opirajo avtonomna vozila. Konceptualna pnevmatika, ki je namenjena avtonomnim vozilom zgodnje generacije, bi pripomogla k zagotavljanju večje varnosti tako voznikov kot tudi pešcev.

je pri snovanju konceptualnih rešitev prihodnosti na področju pnevmatik že usmerjen v čas, ko bo na cestah zavladala generacija avtonomnih vozil. Slednje je dokazal tudi na mednarodnem ženevskem avtomobilskem sejmu 2016, kjer je med drugim predstavil konceptualno pnevmatiko IntelliGrip. Kot kaže raziskava Svetovnega gospodarskega foruma, bi lahko namreč resničnost postala avtonomna vozila že v naslednjih desetih letih.

Konceptualna pnevmatika Goodyear IntelliGrip je zasnovana z namenom podpore nadzornemu sistemu avtonomnih vozil, saj se ta pri vožnji opirajo na podatke, ki jih dobijo od drugih vozil, voznikov, pešcev in pametnih mest, zato bi lahko pnevmatike kot je Goodyear IntelliGrip igrale ključno vlogo pri izmenjavi informacij. Pnevmatika IntelliGrip namreč s pomočjo napredne tehnologije senzorjev in posebej razvite tekalne plasti sama zazna različne razmere na cesti, med drugim stanje vozišča in vremenske razmere. IntelliGrip lahko samostojno oceni tudi stanje pnevmatike in vozila, saj je opremljena z napredno tehnologijo, ki temelji na Goodyearovem sistemu spremljanja obrabe ter tlaka v pnevmatikah s pomočjo senzorjev. Goodyear je razvil posebne algoritme, ki upoštevajo spremenljivke kot sta polnilni tlak in temperatura v pnevmatiki, s čimer je zagotovljena boljša ocena stanja pnevmatike in s tem optimizacija avtonomnega nadzornega sistema vozila.