Razkrita je konceptualna pnevmatika Eagle-360 za avtonomna vozila prihodnosti

Novosti

Goodyear je predstavil vizionaren koncept pnevmatike Eagle-360 z edinstveno obliko krogle in možnostjo 360 stopinjskega obrata, ki je namenjena avtonomnim avtomobilom prihodnosti. Pnevmatike so z vozilom povezane preko magnetne levitacije, vgrajeni senzorji pa beležijo razmere na cesti ter jih posredujejo samemu avtomobilu in z namenom povečevanja varnosti tudi drugim vozilom. Glede na raziskave podjetja Navigant […]

Goodyear je predstavil vizionaren koncept pnevmatike Eagle-360 z edinstveno obliko krogle in možnostjo 360 stopinjskega obrata, ki je namenjena avtonomnim avtomobilom prihodnosti. Pnevmatike so z vozilom povezane preko magnetne levitacije, vgrajeni senzorji pa beležijo razmere na cesti ter jih posredujejo samemu avtomobilu in z namenom povečevanja varnosti tudi drugim vozilom.

Glede na raziskave podjetja Navigant Research lahko namreč pričakujemo, da bo do leta 2035 na svetu prodanih 85 milijonov avtonomnih vozil letno.

Vizionarna-pnevmatika-Eagle-360-je-namenjena-avtomobilom-prihodnostiKonceptualne pnevmatike Eagle-360 so s karoserijo vozila povezane preko magnetnih polj, podobno kot pri vlakih na magnetni blazini. Slednje zagotavlja udobnejšo vožnjo in zmanjšano raven hrupa. Obenem je posebna oblika gume je prilagojena zahtevam avtonomne mobilnosti in je ključna pri zagotavljanju večje okretnosti vozila, saj se pnevmatika lahko giblje v vseh smereh, kar prispeva k večji varnosti potnikov. Aktivna tehnologija pnevmatiki omogoča, da tudi v tveganih razmerah, kot so poledica ali nepričakovane ovire na vozni površini, zmanjšuje možnost zdrsa in tako pomaga pri ohranjanju varne smeri vožnje. Hkrati sferična oblika zagotavlja bočno gibljivost, kar pomeni, da lahko vozilo obide oviro, ne da bi spremenilo smer vožnje. Eagle-360 omogoča obrate za kar 360 stopinj in se lahko uspešno spopada s prostorskimi omejitvami pri parkiranju.

Pnevmatika omogoča povezovanje z vozilom in povečuje varnost

Eagle-360 prinaša tudi možnost povezovanja z vozilom, kar izboljšuje pogoje vožnje pri avtonomnih avtomobilih. V konceptualno pnevmatiko so vgrajeni senzorji, ki beležijo stanje na cesti, vključno z vremenskimi razmerami in vozno površino, zbrane podatke pa posredujejo do samega avtomobila in tudi do ostalih vozil, kar povečuje varnost na cesti. Senzorji ob pomoči Goodyearove tehnologije za spremljanje obrabe tekalne plasti in tlaka beležijo ter uravnavajo tudi obrabo pnevmatik, s tem pa omogočajo večje število prevoženih kilometrov.

S posnemanjem narave do optimalnih voznih lastnosti

Elementi oblike konceptualne pnevmatike Eagle-360 temeljijo na načelu biomimikrije oz. posnemanja narave, ki ga Goodyear pogosto uporablja pri svojih konceptih. Tekalna plast pnevmatike tako oponaša vzorec možganske korale, njeni večsmerni bloki in kanali pa pripomorejo k varnemu stiku s podlago. Pri oblikovanju dna kanalov so se v Goodyearu zgledovali po spužvi, ki je v suhem stanju bolj čvrsta, mokra pa mehkejša. Inovativna tekstura absorbira vodo na cesti in jo s pomočjo centrifugalne sile odvaja izpod tekalne površine, s tem pa zmanjšuje nevarnost akvaplaninga in zagotavlja optimalne vozne lastnosti.