Peugeot 2008 1.6 e-Hdi Allure

Peugeot, Testi

Peugeot je vstopil na trg malih mestnih terencev z modelom 2008. Skupaj z novo oblikovalsko filozofijo in izbranimi materiali so se pognali v boj za kupce, ki se odločajo, da bodo sedeli višje in se sem ter tja zapeljali izven asfalta.

Peugeot je vstopil na trg malih mestnih terencev z modelom 2008. Skupaj z novo oblikovalsko filozofijo in izbranimi materiali so se pognali v boj za kupce, ki se odločajo, da bodo sedeli višje in se sem ter tja zapeljali izven asfalta.  

Če so veliki terenci zaščitni znak ZDA, Evropa na njih odgovarja s simpatičnimi, manjšimi in predvsem bolj ekološkimi mestnimi terenci. Kakšnih terenskih lastnosti, kot jih poznamo od legendarne Lade Nive ali Mercedesa G, seveda ni pričakovati, saj so ti “terenci” gnani zgolj na prednji kolesni par. Imajo pa kopico dodatkov, ki dajejo oster in brezkompromisen izgled na terenu.

Peugeot 2008 z modnimi nalepkami.

2008 je stilska ikona

Že študija 2008 je napovedovala, da bodo pri Peugeotu odgovorili tekmecem z bolj drzno obliko. Oblikovno spominja na manjšega brata 208, ki s svojo simpatičnostjo osvaja kupce. Prednji projekcijski žarometi so seveda opremljeni z moderno LED dnevno lučjo, ki je pri sodobnih avtomobilih že nuja. Oblikovalci se le še poigravajo, kako te diode kar najlepše zapakirati. Luči se povlečejo globoko v stransko linijo, čeprav so zelo majhne. Svetilnost na cesti ni bila najboljša, kar upamo, da je bila napaka zgolj pri testnem modelu. Testni model je samosvoj še iz enega stališča, kajti opremljen je z modnimi nalepkami ob strani. Prav takšnimi, kot jih je napovedovala že študija. Kričeče roza nalepke tako kar vabijo po ženski populaciji, medtem ko bi se sam raje odločil za različico brez teh nalepk. Sprednji odbijač z masivnim aluminjastim spodnjim delom daje slutiti, da je malček resen terenec. Tudi pri kromiranih detajlih pri Peugeotu niso varčevali. Eleganten napis Peugeot na maski lepo zaokroža celotno podobo vozila in mu daje premium izgled.

peugeot 2008 notranjost

Notranjost polna detajlov in z izbranimi materiali

Peugeot je notranjost vozil zadnje generacije zasnoval povsem na novo. Z izjemo obvolanskih ročic in stikal za pomik stekel so vsi ostali elementi povsem novi. Volanski obroč je eden najmanjših in vožnja z njim je prav simpatična. Kljub začetni skeptičnosti o preglednosti merilnikov se je le ta izkazala za uporabno rešitev. Ne glede na nastavitev volanskega obroča je preglednost na merilnike dobra. Ti so tudi obdani z ambientalno osvetlitvijo, ki jo je mogoče tudi izklopiti. Pohvale si vsekakor zaslužijo izbrani materiali. Na dotik so izjemno prijetni, vizualno pa izgledajo naravnost fantastično. V tem razredu si boljših materialov sploh ne predstavljamo. Tu je Peugeot postavil lestvico zelo visoko in konkurenti se bodo na to morali odzvati. Za eno lepših lahko razglasimo tudi prestavno ročico, ki jo poznamo že iz modela 208. Testni 2008 je opremljen tudi z veliko panoramsko streho, ki zelo posvetli cel prostor. Ponoči pa je tudi lepo razsvetljena z modrimi led lučkami. Vsekakor obvezno doplačilo za romantike.

Notranjost 2008

Upravljanje z dotikom

Osrednji del armaturne plošče predstavlja velik zaslon, ki je občutljiv na dotik. Upravljanje je enostavno. Poleg radia upravljamo tudi z uporabno navigacijo, predvajamo datoteke preko USB vmesnika. Pri zaslonih na dotik smo že navajeni, da mora voznik paziti, da pozornost ne odvrne od ceste zaradi tipkanja po zaslonu. Klimatska naprava svoje delo opravlja pohvalno, saj majhno kabino hitro segreje. Le ročna zavora je stvar razprave. Oblikovana je zelo lepo in deluje kot ročica za dodajanje plina pri gliserju. Je pa zaradi malce nerodne namestitve težje dostopna.

Več kot samo za po asfaltu

2008 je serijsko opremljen s pnevmatikami “Mud&Snow” in 17-palčnimi platišči. Skupaj s petimi programi delovanja sistema ESP omogoča vozniku, da se bo lahko odpravil tudi na bolj razmočen teren. Da avtomobil ne bo takoj opraskan, če se odpravite po kakšnem makadamu pa so oblikovalci odbijače in spodnje robove karoserije odeli v črno plastiko,  sprednje, zadnje zaključnime profile ter boke so obdali z letvicami iz nerjavečega jekla. Kljub vsemu pa ne gre pričakovati, da gre za bolj terensko različico. Gume M&S pa terjajo svoj davek na asfaltu, kjer so manj prepričljive. Kot uporaben dodatek se izkaže sistem za samodejno parkiranje, ki omogoča samodejno bočno parkiranje in tudi izvoz iz boksa. Uporabna rešitev predvsem za mestna središča. Sedeži so udobni, prednja sedeža sta tudi ogrevana.

peugeot 2008 na blatu

Varčnost pred športnostjo

Testni primerek je pod motornim pokrovom skrival e-Hdi 115, ki ga pri skupini PSA že dobro poznamo. Pohvaliti je treba 6 stopenjski menjalnik, ki omogoča miren tek motorja tudi na avtocesti. Avtomobil je opremljen s sistemom start&stop, ki deluje hitro in nemoteče. Njegova glavna naloga je zniževanje porabe pri mestni vožnji. Poraba goriva se je tako pri mestni vožnji uspela vrteti med 5,5 in 6 litri dizelskega goriva na 100 kilometrov.

Notranjost 2008

Komu je pisan na kožo in kateri so njegovi tekmeci?

Pri avtomobilu z roza nalepkami je skoraj težko zaključiti drugače, kot da cilja na ženske. S prefinjeno notranjostjo je zagotovo namenjen tistim, ki jim veliko pomeni dobro počutje v notranjosti in izbrani materiali. Ti so tudi njegova močna prednost pred konkurenti. Varčen motor in 6-stopenjski menjalnik pa bosta skrita aduta za tiste, ki bodo kupili tudi vinjeto in preživeli čas tudi na avtocesti. Njegov glavni konkurent je zagotovo Renault Captur, ne smemo pozabiti tudi na Volkswagen Tiguana,  Opel MokkoChevrolet Traxa in malce večjega Citroena C4 Aircross. Cena 22.933 evrov je v tem razredu že kar blizu zgornji meji. Je pa v primerjavi s premijsko konkurenco še vedno majhna, počutje za volanom pa je vseeno izvrstno.

Osebni zaključek

Po vseh mini terencih, ki sem jih letos imel na testu od Capturja pa vse do X1 se mi je ta najbolj vtisnil v spomin. Ker si upa biti drugačen in ker si v notranjosti obdan z materiali, ki niso le lepi temveč tudi na dotik prepričljivi. Francozi se spet vračajo z drznostjo in prav je tako.  Tisti gumb za spreminjanje delovanja ESP daje dodatno zadovoljstvo, ko zapelješ iz asfalta na travo. Zagotovo eno lepših letošnjih presenečenj.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Peugeot 2008 1.6 e-Hdi Allure si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________ 

Podatki: 
Motor / menjalnik: 1.6 litrski turbodizelski motor (84kW/115 KM, 285 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 4,7 / 3,6/ 4,0 l (CO2: 105 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 188 km/h / 10,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4159 / 1739 / 1556 mm
Medosna razdalja: 2538 mm
Teža: 1180 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 360 – 1194 l

Osnovna cena vozila (1.2 VTi 82 ACCESS): 13. 613 EUR
Osnovna cena testnega modela: 19, 408 EUR
Cena testnega modela z dodatno opremo: 22.933 EUR 
(dodatna oprema: JBL Denon sistem ozvočenja, parkirni senzorji za samodejno parkiranjem, panoramska steklena streha, ogrevana prednja sedeža, alarmna naprava, navigacija,smeg,usb, 17” platišča)