Dve leti Opla Ampere

Aktualno

Prvi električni avtomobil skladen z vsakdanjo rabo je naprodaj že skoraj dve leti. Za avtomobil, s katerim dobijo kupci tehnologijo jutrišnjega dne, je potrebno trenutno odšteti 39.900 evrov.

Prvi električni avtomobil skladen z vsakdanjo rabo je naprodaj že skoraj dve leti. Za avtomobil, s katerim dobijo kupci tehnologijo jutrišnjega dne, je potrebno trenutno odšteti 39.900 evrov (priporočena maloprodajna cena brez upoštevane subvencije Eko sklada, ki znaša 4.000 evrov).

Doslej so kupci z Ampero po vsej Evropi prevozili v seštevku že več 100 milijonov kilometrov izključno na električni pogon. Neizpodbiten dokaz, da je električna mobilnost v resnici zaživela.

Število električnih avtomobilov na evropskem trgu je v letu 2013 še vedno zelo majhno. Čeprav se je zadnja leta njihov tržni delež postopoma povečeval z 0,15 na 0,19 odstotka, je še vedno daleč od napovedi številnih strokovnjakov.

Število električnih avtomobilov na evropskem trgu je v letu 2013 še vedno zelo majhno. Čeprav se je zadnja leta njihov tržni delež postopoma povečeval z 0,15 na 0,19 odstotka, je še vedno daleč od napovedi številnih strokovnjakov.

Doslej se je za Opel Ampero, za avtomobil, ki neizpodbitno vzpostavlja nove trende odločilo že 7700 kupcev. Leta 2012 je bila najbolje prodajan električni avtomobil v Evropi in izbrana za evropski avtomobil leta. Trenutno je Opel Ampera po prodaji tretji najuspešnejši električni avtomobil v Evropi, s tržnim deležem okrog desetih odstotkov. Na Nizozemskem, največjem in najpomembnejšem trgu električnih avtomobilov v Evropi je Ampera v trdnem vodstvu z izjemnim tržnim deležem 40 odstotkov. V Nemčiji, na edinem večjem evropskem trgu brez subvencij za nakup električnih avtomobilov je tržni delež Ampere doslej zrasel na vidnih deset odstotkov in še vedno narašča. V Sloveniji je ob skromnem deležu segmenta povsem električnih vozil ter hibridnih in električnih vozil s podaljševalnikom Ampera v letu 2012 zabeležila 12-odstotnih tržni delež, letos do oktobra pa znaša tržni delež dobrih 21 odstotkov.  Ob tem, ko se je cena avtomobila septembra 2013 znižala, so se naročila za avtomobil v Evropi skorajda podvojila, kar je vsekakor neizpodbiten dokaz, kako občutljiv na ceno je trg električnih avtomobilov.

Kupci, ki se odločijo za električni avtomobil kmalu postanejo veliki navdušenci električne mobilnosti. Tako lastniki Ampere po vsej Evropi, v vse večjem obsegu vozijo avtomobil izključno na elektriko shranjeno v akumulatorjih. To se še posebej odraža v podatkih o porabi goriva. V raziskavi opravljeni na Nizozemskem so tako vozniki Amper dosegli občutno manjšo porabo goriva od tovarniško izmerjene vrednosti po EU standardih (1,2 litra bencina na 100 km, 27 g CO2/km).

Nizozemec Benny Van Wijngaarden je na primer s svojo Ampero prevozil 25.000 kilometrov na leto in ob tem porabil le 0,9 litra bencina na 100 km. Nizozemski prvak v najmanjši porabi goriva je Franky Van Liedekerker, ki na leto prevozi skorajda 15.000 kilometrov in ob tem porabi v povprečju 0,5 litra goriva na 100 kilometrov. Vsi ti glede po porabi goriva posebej varčni lastniki Amper so več kot tri četrtine vseh voženj opravili izključno na električni pogon, brez pomoči sistema podaljšanega dosega.

Med izjemne dosežke gre vsekakor šteti tudi vožnjo Slovenca Andreja Potokarja, ki je doslej z Ampero prevozil že več kot 29.000 kilometrov. Ob tem je porabil le 174 litra bencina, saj je 90 odstotkov voženj opravil na električni pogon in dosegel izjemno povprečno porabo goriva 0,6 l/100 km. S tovrstno, do okolja posebej spoštljivo vožnjo so evropski lastniki Opel Amper, ob upoštevanju povprečnih izpustov klasičnih avtomobilov, v zadnjih dveh letih zmanjšali lokalni izpust CO2 za 13.000 ton.

Poleg prijaznosti do narave je vsekakor izstopajoča pozitivna lastnost Ampere tudi gospodarnost. Herbert Hans Grüntker, direktor Frankfurter Sparkasse pravi: »Uporabljamo Opel Ampero kot poslovni avtomobil, saj predstavlja za nas izjemno kombinacijo gospodarnosti in spoštljivosti do okolja. Akumulatorje Amper polnimo na naših polnilnih postajah. Ob tem so naši zaposleni in poslovni partnerji deležni udobja in tišine delovanja elegantnega električnega avtomobila.«

Nemški poslovni svet trenutno odkriva privlačnost Opel Ampere v projektu souporabe avtomobilov RUHRAUTOe, ki ga vodi profesor Dr. Ferdinand Dudenhöffer iz CAR Institute. Pri tem se je Ampera v voznem parku souporabe različnih električnih avtomobilov izkazala za najbolj priljubljeno. V okviru projekta RUHRAUTOe je bilo doslej prevoženih že več kot 80.000 kilometrov, od katerih je skorajda 700 voznikov prevozilo več kot 50.000 kilometrov z Opel Ampero.

Peter Mayer, predsednik nemškega avtomobilskega kluba ADAC ob tem izpostavlja: »Od spomladi 2012 zaposleni v ADAC Technical Forumu v Landsbergu am Lech intenzivno uporabljajo Opel Ampero za testiranja in notranje analize ter za druge poslovne obveznosti. Zahvaljujoč preprostosti tehnologije podaljšanega dosega je Ampera med njimi posebej priljubljena. V prvem polnem testnem letu smo z njo prevozili 34.000 kilometrov brez sleherne težave in ob tem okrog 45 odstotkov voženj opravili izključno z električno energijo shranjeno v akumulatorjih.«

Priljubljenost Opel Ampere v Sloveniji in potrditev njenih izjemnih okoljskih lastnosti ob veliki gospodarnosti uporabe potrjuje tudi zmaga v izboru bralcev in novinarjev za Žurnalov eko avtomobil leta 2012.