Novo doma: Škoda Rapid (osvežitev za enega od stebrov Škodinega uspeha)

Novo doma, Top

Zgodba (novodobne) Škode Rapid se je pričela leta 2012 z zgolj limuzinsko različico. Specifika slovenskega trga je tradicionalno v tem, da raje …

Zgodba (novodobne) Škode Rapid se je pričela leta 2012 z zgolj limuzinsko različico. Specifika slovenskega trga je tradicionalno v tem, da raje kot limuzinam, pozornost daje kombilimuzinam ter karavanom. Rapid ni izjema. Uspešnica je torej predvsem različica Spaceback.

Dve generaciji Škode Rapid sta bili proizvajani že v letih 1935-1947 ter 1984-1990.

Pri slovenskem uvozniku pravijo, da je Rapid med slovensko javnostjo odlično sprejet predvsem zaradi svojih velikodušnih dimenzij, prave cene ter všečnega dizajna. Prodaja tega modela se je zato v zadnjih letih ustalila med 750 in 800 prodanimi vozili letno. Gre torej za tretji najbolje prodajan Škodin avtomobil, za paradnim konjem Octavio in manjšo Fabio.

Doslej je za najbolj priljubljen nivo opreme veljal srednji – Ambition, ki mu zelo tesno sledi tudi najosnovnejši – Active. To priča o tem, da kupci pri Rapidu cenijo predvsem njegovo vsestransko uporabnost in prostorno zasnovo. Tudi po tokratnem “blagem” faceliftu se to zagotovo ne bo spremenilo.

Ko govorimo o najbolj priljubljenem agregatu, je potrebno na prvem mestu izpostaviti najšibkejši bencinski motor TSI (doslej 66 kW). Po novem bo imel 70 kW. Novost je, da pri Rapidu ni več na voljo 4-valjnega bencinskih agregata s prostornino 1.2-litra, temveč zgolj dva 3-valjna 1.0-litrska in 1.4-litrski štirivaljnik, ki je najzmogljivejša izbira. Na ta račun je Rapid izgubil 10 kilogramov teže. Celotna paleta zajema 5 različnih motorjev, in sicer bencinske 1.0 TSI (70 kW), 1.0 TSI (81 kW), 1.4 TSI (92 kW) ter dizelska 1.4 TDI (66 kW) ter 1.6 TDI (85 kW). Menjalniki so 5 ali 6-stopenjski ročni ter 7-stopenjski DSG. Treba je le vzeti v obzir, da ni vsak na voljo z vsakim motorjem.

Facelift je, kot rečeno, zelo blag. Prednje luči imajo novo obliko. Kupci lahko izbirajo med halogenskimi (tudi dnevne) in biksenonskimi (z LED dnevnimi) žarometi. Meglenke so nekoliko ožje in bolj elegantno umeščene na prednji odbijač, ki je med njima dobil tudi novo kromirano letvico. LED zadnji žarometi so na voljo zgolj pri limuzinski različici, medtem ko je kombilimuzina obdržala klasične.

Notranjost vozila je na prvi pogled zelo podobna, a vseeno ponuja nekaj novosti. Izgled armaturne plošče je nekoliko osvežen, drugačna je oblika ročic za odpiranje vrat. Nova je tudi oblika kombi instrumenta za regulacijo klimatske naprave.

Pri Rapidu so odslej na voljo tudi “Auto light assist”, kar pomeni, da bo avtomobil odslej samodejno preklapljal med kratkimi in dolgimi lučmi, sistem Škoda Connect, zaslona sistemov Swing in Amundsen pa imata odslej kapaciteto 6,5-palcev. Na voljo je tudi sistem Smartlink (tudi Smartgate) ter dvojna USB vtičnica za potnike na zadnji klopi.

Rapida lahko obarvate na 13 različnih načinov. 4 barve so univerzalne, 9 pa je kovinskih. Nabor platišč obsega od 14 do 17-palčna platišča. Nekatera izmed njih imajo nekoliko osveženo podobo.

Škoda je v Sloveniji eden najpomembnejših igralcev, svoje mesto pa s prihodom vse širšega nabora modelov še utrjuje. V letu 2017 računajo na prodajo okoli 7.000 novih vozil, pri čemer bo odločilna zmožnost dobave tovarne. Slovenski trg bi bil medtem pripravljen sprejeti še več novih Škodinih vozil – predvsem Kodiaqov, za katere dobavni rok že v tem trenutku traja skoraj eno leto. Še eden izmed prihajajočih modelov, ki je malodane obsojen na uspeh, je Karoq. Pri slovenskem uvozniku napovedujejo, da model v Slovenijo prihaja novembra, kupci pa bodo lahko prve prejeli v začetku decembra.