Test: Jaguar F-Pace 20d TD4 Prestige AWD (najbolj uporaben športni avtomobil na trgu?)

Jaguar, PR novica, Testi

“Najbolj uporaben športni avtomobil na trgu”, kot model F-Pace, raje kot z nazivom SUV, poimenujejo pri Jaguarju, je novi paradni konj te …

“Najbolj uporaben športni avtomobil na trgu”, kot model F-Pace, raje kot z nazivom SUV, poimenujejo pri Jaguarju, je novi paradni konj te originalno britanske avtomobilske znamke. Gre za vozilo, ki je v izredno zasičen segment, prineslo nekaj svežine. Poleg uporabnosti so ena izmed prioritet F-Pacea zagotovo vozne lastnosti. Ne moremo niti mimo seksi Jaguarjevega dizajna.

Debitant

F-Pace je Jaguarjev debitant, ko govorimo o vozilih SUV. Kljub temu jim je uspelo že v prvem poskusu. Izgled vozila je “bomba”. Preprosto transformirajte dobro poznane Jaguarjeve linije v SUV obliko vozila. Rezultat je seveda odličen. Najbolj izstopajoča je prednja maska, ki je agresivna in renčeče opozarja na prihod največje v družini britanskih mačk. Celotna podoba avtomobila je mišičasta in robustna, linije pa dinamično potujejo od prednjega do zadnjega dela vozila. Ko med vožnjo pred seboj gledamo širok pokrov motorja, imamo občutek, da vozimo res mogočno vozilo, četudi mere Jaguarja F-Pacea niso tako zelo zajetne.

Uporabni in udobni športnik

Notranjost je zelo prostorna, prav tako je zadovoljivih mer prtljažni prostor. Prostornina slednjega znaša 650 litrov, kar je seveda Jaguarjev rekord. Sama potniška kabina je vizualno lepo zasnovana, saj jo tvorijo elegantne in minimalistične linije. Sedeži so udobni, udobno pa je tudi sedenje na zadnji klopi s prostorskega vidika. Možnosti za izboljšave ostajajo – npr. pri kvaliteti materialov v notranjosti, kjer je še vedno nekaj ne-najboljše plastike, pa tudi pri osrednjem multimedijskem prikazovalniku.

Dobro uglašena dizelski motor in menjalnik

Testni primerek je bil opremljen z dvolitrskim turbodizelskim štirivaljnikom, ki proizvede maksimalno 180 konjskih moči. Gre za najšibkejšo izbiro iz ponudbene palete, a že ta uspe zadovoljiti potrebe po blažje dinamični vožnji. Kljub temu je potrebno vzeti v zakup, da tovrsten F-Pace ni izstrelek, saj čas, ki ga porabi, da doseže 100 kilometrov na uro, znaša kar devet sekund. Za bolj športno vozniško izkušnjo bo potrebno poseči po močnejšem agregatu, a slednji v kateri koli različici že pomeni precejšnje povečanje stroškov. Žal je tudi zvok dizelskega motorja dokaj robat in nekoliko pokvari seksi podobo vozila. Boljša (pravzaprav odlična) je izkušnja z osemstopensjkim samodejnim menjalnikom, ki je z dvolitrskim dizlom zelo dobro uglašen. Porabo boste ob zmerni vožnji brez prevelikih naporov uspeli spraviti tudi pod 8 litrov na 100 kilometrov.

Osredotočen na asfaltne užitke

F-Pace na asfaltu zmore ponuditi zajetno mero vozniških užitkov. Trg narekuje, da vozne lastnosti vozil SUV vse bolj nakazujejo dinamiko, ki jo poznamo iz klasičnih limuzin. F-Pace ima zato (zaradi uporabe lažjih in trdnejših materialov) nizko težo. Podvozje je športno nastavljeno – v kombinaciji z 20-palčnimi platišči si lahko predstavljate, da vse skupaj deluje precej trdo. Dodana vrednost tovrstnega vozila je, da je lahko relativno uporabno tudi na zahtevnejšem terenu, saj je seveda opremljeno s štirikolesnim pogonom. Oddaljenost od tal znaša 213 milimetrov. F-Pace vas bo varno in udobno pripeljal npr. do nekoliko dislocirane počitniške koče. A fokus je kljub temu drugje – na vsestranski uporabnosti, predvsem pa tudi na asfaltnih užitkih.

F-Pace ima dobre karte

F-Pace skuša krmariti skozi razburkano morje segmenta, kjer zaenkrat še poveljujejo “nemci”, predvsem z modeloma BMW X3 in Audi Q5. Blizu je tudi Porsche Macan, pa čeprav se dimezijsko F-Pace malo že približuje njegovemu večjemu bratu Cayenneu. Ledino tukaj orje tudi Alfa Romeo z novim modelom Stelvio. S svojo ceno je F-Pace zelo konkurenčen, saj je ta prične pri 46.000 evrov. Testni primerek je bil že kar bogato naložen in s tem vreden skoraj 68 tisoč.

Če pred leti ni nihče niti pomislil na SUV, kot plod Jaguarjevega dela, so sodobni trendi v to nagovorili tudi to znamko. Ni težko ugotoviti, da jim je že prvič lepo uspelo in na obzorju so že novi modeli tovrstnih vozil – tudi takšni z bolj ekološko noto, česar se še posebej veselimo.

Mimogrede, Jaguarja F-Pace po svoji meri si lahko sestavite na novem spletnem portalu Avtoklik. Tam boste zanj prejeli ponudbe različnih slovenskih pooblaščenih prodajalcev. ?



Cena osnovnega modela: 45.995 EUR
Cena testnega modela: 67.758 EUR
Motor: 1.999 ccm, dizelski, 4-valjni
Moč: 132 kW/180 KM
Menjalnik 8-stopenjski samodejni
Pospešek: 9,0 s do 100 km/h
Končna hitrost: 209 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 7,9 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 650 l


Foto: Davorin Pavlenič in Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.