Aleš: Droga, ki je prevzela oblast v družbi

Blog, Zanimivosti

Ljudje smo res zanimiva bitja. Vsak človek je unikat narave, v vseh pogledih a včasih se obnašamo povsem nerazumno. To je prispevek o drogi, ki je

Ljudje smo res zanimiva bitja. Vsak človek je unikat narave, v vseh pogledih a včasih se obnašamo povsem nerazumno.

Nerazumna je na primer vožnja pod vplivom alkohola. Andrej Brglez (sociolog, publicist, raziskovalec in razvojnik vsebin trajnostne mobilnosti) celo meni, da gre v takšnem primeru, ko se človek zavestno odloči, da bo sedel pijan za volan, za naklep.

S tem mnenjem se povsem strinjam, saj se vsi odrasli zavedamo, da so psihofizične sposobnosti pijanega človeka preveliko tveganje na cesti in takšne situacije kar kličejo k nesreči.

Ste vedeli, da je v Sloveniji vožnja pod vplivom alhokola samo prekršek in ne kaznivo dejanje?

Konec koncev postajamo družba individualistov, kjer šteje samo lasteno mnenje, družbene vrednote pa so zapostavljene in to se na slovenskih cestah odraža tudi v kulturi vožnje o kateri sem že pred časom pisal. Pravzaprav sploh ne pomnim dneva, da mi na poti v službo na avtocesti ne bi kdo izsilil prednost. Pardon, verjetno je moja napaka, ker vozim po omejitvah.   

Vsem svetujem, da si pogledate poučen dokumentarec z naslovom Švedska teorija ljubezni (The Swedish Theory of Love), v katerem poljski sociolog Zygmun Bauman govori ravno o družbi individualistov.

Projekt 40 dni brez alkohola

S 1. marcem se je začel že tradicionalni projekt 40 dni brez alkohola, katerega namen je prizadevanje za zmanjšanje posledic prekomernega uživanja alkohola. Jaz v tem zapisu izpostavljam težavo pri opitih voznikih na cesti a dejstvo je, da alkohol postaja oziroma je že droga, ki je prevzela oblast v vsaki pori naše družbe.

Alkohol ni samo problem na cesti, prekomerno uživanje alkohola vodi k razdiranju družin, (po)skrbi za večje tveganje okvare možganov, jeter in srca …  

Ste že kdaj slišali, da ne nekdo rekel – na tem delu Slovenije je alkohol že v zraku? Prepričan sem, da nisem edini, ki je v družbi pri pogovoru že slišal, kaj podobnega. Da smo že zdavnaj izgubili oblast nad alkoholom v družbi se lepo vidi, ko se pri teh pogovorih smejimo, v bistvu svoji neumnosti, ki vodi v fatalno družbeno katastrofo odnosa do alkohola.   

Še posebej je zaskrbljujoče dejstvo, da se vedno več otrok in mladostnikov z alkoholom sreča že pred 13. letom, večina z dovoljenjem staršev.

Pitje pri mladih povzroča škodo v telesnem razvoju in povečuje verjetnost za odvisnost v odraslosti.

V družbi govorimo, koliko nam je do otrok, a v praksi počnemo očitno nekaj resno narobe. Če pijani starši sedejo za volan (skupaj z otrokom) se sploh ne čudim, da se otroku skozi odraščanje to ne zdi nič spornega. Mogoče pretiravam ampak ne vem, kako naj si drugače razlagam takšne primere.

Največji paradoks tega družbenega problema pa je v tem, da lahko na primer vino pri obroku pozitivno vpliva na prebavo a kaj, ko je za to potrebno tako imenovano kulturno pitje. 

Podprimo akcijo 40 dni brez alkohola in se zavzamimo za zmanjšanje posledic prekomernega uživanja alkohola. 

Car modruje o vožnji pod vplivom alkohola

Objavil/a Agencija za varnost prometa dne 16. marec 2016