Test: Subaru XV 2.0D Unlimited – druga generacija, ki se bo hitro poslovila

Subaru, Testi

Ostrim linijam lepo pristojijo pastelne barve kot je recimo modra in Subaru XV na zunaj res deluje kot japonski bojevnik.

Zdaj je že več kot jasno, da smo pošteno zapluli v obdobje, ko si exterior oblikovalci avtomobilov oziroma njihovi šefi drznejo korak več. Včasih konceptualno futuristične zasnove prehajajo v realnost, to jim uspeva predvsem z ostrimi linijami in to je uspelo tudi Subaruju že leta 2012 s prvo generacijo modela XV.  

Ostrim linijam lepo pristojijo pastelne barve kot je recimo modra in Subaru XV na zunaj res deluje kot japonski bojevnik, ki ne pozna ovir na svoji poti.

Čeprav je XV precej dvignjen od tal, in ima štirikolesni pogon s katerim se bolje odreže na zahtevnem terenu kot konkurenti iz razreda Crossoverjev pa malce zaostaja z zmogljivostmi v primerjavi z družinskim Foresterjem. Verjetno vam je že jasno, da Subaru XV nima konkurence iz kategorije SUV vozil ampak iz kategorije Crossoverjev, kamor spada. Rekel bi, da je XV namenjen bolj za občasna srečanja z zahtevnim terenom, domače se počuti na asfaltu, na katerem se vozi bolje kot že omenjeni sorodnik Subaru.

Notranjost XV-ja je povsem v stilu novih modelov kot na primer pri modelu Forester in ima sedaj tudi večji zaslon na dotik. Materiali delujejo kakovostno, zelo lepo se podajo barvni šivi na volanu in sedežih, pohvalno pa je tudi veliko na dotik mehke površine.  

Subaru je s svetovno prodajo modela XV zelo zadovoljen, saj so dobili dodatne prihodke, ki jih sicer ne bi. Kupci se odločajo za model XV, ker je ravno prav velik, da si prisluži status multipraktika. Na zahtevnih terenih ima boljše sposobnosti kot večina tistih iz razreda SUV ali Crossover vozil, ni prevelik, ni premajhen, ravno prav dvignjen od tal, izgled in oprema pa sta tudi v trendu s časom tako, da je XV zanimiv tako za mlajšo kot za starejšo populacijo.

Na enem izmed testu v Kanadi so nazorno prikazali, kako bolj oddaljen je Subaru XV od tal od konkurence.

Pravzaprav se čudim, zakaj ni bolj priljubljen med slovenskimi kupci. Res, da nakup modela XV z najboljšo opremo Unlimited presega 30.000 € a je vstopni model na voljo že za 19.990 €.

No, kritika na Subaru lahko leti ravno na področju prepoznavanja potenciala v Sloveniji. Očitno ocenjujejo, da trg za njih ni tako velik, da bi vlagali v promocijo in širjenje prodajne mreže. Zdi se mi škoda, ker je njihova blagovna znamka prepoznavna, samo malce bi jo bilo treba potisniti naprej, kot to zelo uspešno počne “konkurenca”.

Če povzamem na kratko … Subaru XV je zelo zanimiv crossover, ki si zasluži precej več pozornosti med potencialnimi kupci, še posebej med tistimi, ki se občasno zapeljejo po zahtevnih terenih.

Če je bilo potrebno skoraj 5 let za prihod druge generacije pa so pri tretji generaciji bolj pohiteli in novi model XV 2017 je že na poti, prihaja z manj ostrimi linijami, ki dviguje ta model še na višjo raven:

Foto: Jan Gregorin

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (1.6i Free): 19.990 EUR
Cena testnega modela: 33.600 EUR
Motor: 1998 ccm, turbodizelski, boxer
Moč: 108 kW/148 KM
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pospešek: 9,3 s do 100 km/h
Končna hitrost: 198 km/h
Poraba pri mešanem ciklu: 6,4 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 380 l l


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet.