Novi OPC – najmočnejša Astra doslej

Aktualno, Novosti

Nova Opel Astra GTC je izjemno ostra, toda še bolj oster bo novi kompaktni kupe dirkaškega duha z oznako OPC (Opel Performance Center), ki bo na vrh ponudbe zapeljal poleti 2012. Astri OPC so namenili dvolitrski bencinski motor z neposrednim vbrizgom…

Nova Opel Astra GTC je izjemno ostra, toda še bolj oster bo novi kompaktni kupe dirkaškega duha z oznako OPC (Opel Performance Center), ki bo na vrh ponudbe zapeljal poleti 2012.

 
A4E3F9A6-0B70-11E1-A790-178D65B94067Astri OPC so namenili dvolitrski bencinski motor z neposrednim vbrizgom goriva, največje moči 206 kW/280 KM in največjega navora 400 Nm. Pogonski sklop omogoča Astri OPC največjo hitrost 250 km/h, največjo hitrost, ki jo je doslej dosegla katera koli Astra.
 
Podvozje tega avtomobila je zasnovano celostno za brezkompromisno izrabo motornih zmogljivosti. Skladno s tradicijo OPC, je bil avtomobil dokončno razvit in natančno nastavljen na Nordschleife, sloviti stari progi nemškega dirkališča Nürburgring, pod nadzorom Oplovega ambasadorja Joachim (“Jockel”) Winkelhocka. S tem so dosegli izjemno prečno dinamiko in vrhunsko vodljivost. Osnova za to je visokotehnološko vpetje sprednjih koles HiPerStrut (High Performance Strut). Poleg prednosti, ki jih zagotavlja HiPerStrut, je različica OPC deležna vseh prednosti popolno prilagodljivega nadzora delovanja podvozja FlexRide. Podvozje FlexRide namreč vozniku ponuja izjemno ostro nastavitev blažilnikov ter veliko odzivnost volana in stopalke za plin. Izbere lahko stopnjo delovanja Sport in še ostrejšo OPC. Različica OPC je korak pred ostalimi tudi zaradi zapore diferenciala. Ta ji zagotavlja občutno večjo stabilnost in boljšo vodljivost v primerjavi z ostalimi različicami GTC. Posebej veča oprijem avtomobila s cestiščem, ob vožnji z veliko hitrostjo skozi zahtevne zavoje, tudi na mokrem cestišču. 
 
”Oblikovali smo izjemen paket, ki bo prepričal tudi najbolj izkušene športne voznike – ne le na Nürburgringu,” pravi Winkelhock, legenda moto sporta. Visokozmogljive zavore prestižnega izdelovalca Brembo, delujejo nepopustljivo in zagotavljajo visoko raven stabilnosti tudi ob grobem, odločnem zaviranju.
 
Že izhodiščna Astra GTC je prežeta z dirkaških duhom, zaradi česar je doslej najbolj čustvena interpretacija Oplovega oblikovalskega jezika. Toda različica OPC, ob tem pokaže še več mišic. Združuje namreč dodatno športnost, z dinamično oblikovanima sprednjim in zadnjim odbijačem, bočnimi obrobami, strešnim aerodinamičnim spojlerjem in dvema izpušnima cevema trapezne oblike. Notranjost kompaktnega športnega avtomobila zaznamujejo školjkasta sedeža, ploščat, športni volanski obroč in posebni merilniki.
 

inset

OPC: Zmogljivosti in prvinska strast

Opel Performance Center (OPC) je odgovoren za športne poudarke avtomobilov Oplove ponudbe od leta 1999 dalje. Je eden izmed odločilnih dejavnikov zagotavljanja velike vrednosti znamke.

Trenutno ponudbo OPC sestavljata Corsa OPC Nürburgring Edition z največjo močjo motorja 141 kW/192 KM (154 kW/210 KM) in Insignia OPC, ki je na prodaj kot štirivratna in petvratna limuzina ter kot Sports Tourer. Njen bencinski 2,8-litrski motor V6 (239 kW/325 KM) je najbolj zmogljiv serijsko izdelan motor v zgodovini Opla. Različica Unlimited Insignie OPC doseže največjo hitrost 270 km/h, odvisno od opreme in menjalnika.