ŽAL 2011: Zmagovalci so znani

Aktualno

Žurnalovi avti leta 2011 so postali Ford C-max/Grand C-Max, Audi A1 in Toyota Auris HSD. Zmagali so v kategorijah družinski, ženski in ekološki avto leta. Predvsem v kategoriji družinskih je bila zmaga zelo tesna. Slavil je Fordov novi enoprostorec C-Max/Grand…

Žurnalovi avti leta 2011 so postali Ford C-max/Grand C-Max, Audi A1 in Toyota Auris HSD. Zmagali so v kategorijah družinski, ženski in ekološki avto leta.

 
CEBD33C8-0C65-11E1-A530-178D65B94067Predvsem v kategoriji družinskih je bila zmaga zelo tesna. Slavil je Fordov novi enoprostorec C-Max/Grand C-max, ki je po seštevku glasov bralcev in žirije dosegel enako število točk kot Volkswagen Passat Variant. Zmaga je C-Maxu/C-Maxu Grand pripadla zaradi pravila glasu žirije v primeru neodločenega izida, saj so žiranti diametralno kot bralci 6 točk dali Fordovemu adutu, Passatu Variantu pa 4. Za obema so se po točkovanju razvrstili še karavanski Peugeot 508 SW, Ford Focus karavan in Opel Astra Sports Tourer.
 
Ženski zapeljivec leta je postal najmanjši Audijev model A1. Za točko je premagal Citroën DS4, ki je sicer prejel najvišje število točk bralcev. Sledijo Volkswagen Golf Cabriolet, Hyundai Veloster in Nissan Micra.
 
Naziv Žurnalovega ekološkega avta leta je po lanskem naslovu za priusa letos drugič zapored šel v roke Toyoti, in sicer za model Auris HSD. Bralci so ga uvrstili na prvo mesto, medtem ko je žirija favorizirala Fiata 500 Twinair, ki se kiti z naslovoma Svetovni motor leta in Ekološki motor leta. Ker pa se je Fiat pri bralcih odrezal slabše, je zmagal hibridni Auris HSD. V konkurenci so bili še BMW 520d EfficientDynamics, električni trojček Mitsubishi i-MiEV/Peugeot iOn/Citroën C-Zero in Lexus CT200h.

 

inset

O izboru Žurnalov avto leta 2011

V četrtem izboru za Žurnalov avto leta je sodelovalo 51 nominirancev, ki so na slovenski trg avtomobilov prišli od lanske jeseni. Uredništvo Žurnala je konec septembra v reviji Žurnalov avto leta predstavilo 15 izbranih finalistov, po pet v kategorijah družinski, ženski in ekološki. Če so pri predizboru finalistov v družinskem razredu prednost dali uporabnosti za družine, videzu, uporabnim tehnologijam in seveda tudi ceni, pa je za ženske kandidate veljal kriterij vpadljivosti, videza notranjosti, praktičnosti in dinamičnosti. Pri ekoloških kandidatih so iskali predvsem najboljši kompromis med ekološkostjo in zmogljivostmi oziroma uporabnostjo takšnih avtomobilov.
 
Po izboru finalistov je uredništvo vse prepustilo v odločanje bralcem Žurnalovih medijev in žirije. Glasovanje na spletni strani zurnal24.si in prek glasovnic v dnevniku Žurnal24 in tedniku Žurnal je trajalo do 7. novembra, v tem času pa so prejeli rekordnih 18.011 glasovnic. Avto z najvišjim številom glasov je v točkovanju prejel 6 točk, drugouvrščeni 4, tretji 3, četrti 2 in peti 1 točko. Z enakim sistemom točkovanja je finaliste razvrstila tudi žirija, ki so jo letos sestavljali strokovnjak s področja varnosti avtomobilov Andrej Brglez, član skupine Čuki Jernej Tozon in Erika Fabjan, polovica odbojkarskega tandema sester Fabjan. Trojica je avtomobile preizkusila in ocenila že v drugi polovici oktobra. Točke glasovalcev in žirije smo v uredništvu sešteli, skupna vsota pa je dala zmagovalca v vseh treh kategorijah. V primeru, da sta imela dva avtomobila na koncu enako število točk, je višje mesto dosegel tisti avtomobil, ki je več točk prejel pri žiriji.