Nokia N8

Testi

Ni avtomobil, ni kolo in ni motor. Na testu smo imeli neprevozno sredstvo z imenom nokia N8. Sprva smo se spraševali kaj lahko z njo počnemo, nato pa nam ji hitro prirasla k srcu. N8 obljublja čas pripravljenosti do 390 ur, kar pomeni več kot 16 dni.

A722FEC8-5672-11E0-AAC9-F0AC66B94067Ni avtomobil, ni kolo in ni motor. Na testu smo imeli neprevozno sredstvo z imenom nokia N8. Sprva smo se spraševali kaj lahko z njo počnemo, nato pa nam ji hitro prirasla k srcu.

 
N8 obljublja čas pripravljenosti do 390 ur, kar preračunano pomeni več kot 16 dni. No, toliko dni nam baterija nokie N8 seveda ni zdržala, ampak dobrih šest dni pa brez težav. Ob upoštevanju pogoste uporabe zemljevidov Ovi Maps, klicanja in pošiljanja SMS-ov, uporabe aplikacij twitter, facebook ter surfanja po internetu je to dober podatek. V primerjavi s konkurenčnimi telefoni je Nokia z vzdržljivostjo baterij še vedno daleč pred konkurenti.
 
N8 ima notranjega spomina za 16GB, kar je dovolj za naložitev številnih aplikacij z Ovi trgovine. Med prvimi smo seveda “inštalirali” aplikacijo Ovi Maps. Skozi preprost postopek registracije se odpre Ovi in po nekaj klikih se zemljevidi celotne Evrope že brezplačno pretakajo na mobilnik. Inštalacija je sila preprosta. Nadaljno rokovanje z GPS napravo pa tudi. Po želji si je mogoče naložiti tudi glasovne ukaze. Ovi Maps ima Slovenijo zelo dobro razdelano. V avtomobilu je uporaba brez dodatnega stojala težja in tudi nevarna, zato bi svetovali vsakemu, da si za nekaj dodatnih evrov omisli pripomoček s katerim bo N8 pritrdil na steklo za lažje spremljanje navigacije. Ovi Maps pa so odlični še pri mestni uporabi, ko iščemo ulice peš.
 
B99BED6C-5672-11E0-8695-F0AC66B94067
 
Naslednja stvar, ki nas je navdušila pri N8 je snemanje videoposnetkov v HD kakovosti. Za zagrižene blogerje vsekakor uporabna zadeva, mogoče pa še nekoliko bolj fotoaparat s kar 12.0 M pikslov. S testno nokio N8 smo denimo fotografirali domačo predstavitev forda mondea. Ksenonska bliskavica pa omogoča dobre posnetke tudi v temi. Med priboljški velja omeniti še HDMI-izhod in tudi priložen kabel.
 
Nokia N8 trenutno v prosti prodaji stane nekaj več kot 400 evrov. Primerna je za tiste, ki se ne želijo okužiti s telefoni z operacijskim sistemom Android ali iPhoneom, a hkrati želijo sodoben in predvsem siguren mobilnik. N8 že na poglej, še toliko bolj pa na dotik, daje vtis kvalitetne izdelave. Čvrsta izdelava iz kvalitetetnih materialov zagotavlja, da z nokio N8 lahko tudi tremo orehe (sicer nismo preizkusili).
 
Spodnji video prikazuje kako delujejo Ovi zemljevidi. Par, ki se trudi biti ‘kul’ kot oni od Appla, lepo v praksi prikaže delovanje navigacije v vožnji z avtomobilom, kot tudi peš.