Test: Volvo XC40 ali Jaguar E-Pace? Izbiramo med “neočitnimi” izbirami.

Jaguar, Testi, Top, Volvo

Preizkusili smo dva izmed najbolj stilsko dovršenih SUV-jev zelo priljubljenega segmenta, ki slišita na imeni Jaguar E-Pace in Volvo XC40.

Gre za predstavnika znamk, ki sta še do nedavnega napadali tradicionalne predstavnike premijskega segmenta iz drugega plana. No, danes je slika že nekoliko drugačna, saj sta Jaguar in Volvo s svežim kapitalom in več kot očitno tudi zelo svežimi idejami pričela pošteno mešati karte na trgu – tudi našem. Modela, ki ju bomo postavili bok-ob-bok tokrat, to trditev zgolj dodatno utrjujeta.

In to počneta s svojo kakovostjo, dovršenim slogom, pa tudi ceno. S slednjo oba že sporočata, da je njuno lastništvo privilegij. Cena vstopnih različic se prične malo nad 30 evrskimi tisočaki, a bo izbira pogona bolj z vrha ponudbene lestvice in obogatitev z dodatno opremo to številko hitro dvignila še 20 tisočakov višje. Tam nekje predvidevamo, da se bo znašla večina vozil, po katerih bodo posegli kupci v Sloveniji. Konretno – tokrat smo preizkušali dva primerka z vrha ponudbe – popopranega Volva v izvedbi R-Design ter ostro začinjenega Jaguarja v izvedbi R-Dynamic.

Pri videzu vozil so besede odveč, saj sta zelo privlačna in vrhunsko izpopolnjena. Oba navdušita s specifikami, ki jih v tem segmentu doslej še nismo opazili. Roko na srce, konkurirati nemški “sveti trojici” pač ni mačji kašelj in, če so pri Volvu in Jaguarju želeli odrezati svoj kos pogače, so morali staviti predvsem na karto drugačnosti. V preizkušanih izvedbah je Jaguar E-Pace za odtenek bolj športno ukrojen v primerjavi z Volvom, to pa se sklada tudi s celostnim duhom avtomobilov, kar bomo razložili v nadaljevanju.

V notranjosti vozil ponovno najdemo nekoliko nekonvencionalen pristop k oblikovanju in umerjanju funkcionalnosti. Volvo je v primerjavi z Jaguarjem nekoliko bolj stilsko dovršen – v skladu s smernicami švedskega dizajna, ki pregovorno velja za minimalističnega in navdušuje z uporabo drugačnih, celo inovativnih materialov. Jaguar na drugi strani ponuja nekoliko bolj “surov” občutek, a to ne pomeni, da tako kot Volvo ne zagotavlja zvrhane mere udobja.

Volanska obroča sta v obeh avtomobilih vrhunsko zasnovana, da nudita kar najboljši občutek za naše dlani, postrežeta pa tudi z zelo preprostim hitrim upravljanjem najvitalnejših funkcij. Volvov bo navdušil ljubitelje minimalizma in čistih linij, Jaguarjev pa ljubitelje dinamike in športne vožnje.

Lahko bi rekli, da sta na področju multimedijskih sistemov Volvo in Jaguar v tem razredu celo korak pred neposrednimi tekmeci – vsaj dokler slednji nekoliko ne osvežijo svojih glavnih adutov. Sistem v Volvu je enak, kot smo ga navajeni iz modelov z višjimi številkami ob imenu, kar pomeni, da gre za izvrsten, večkrat nagrajen sistem, ki navdušuje s številnimi možnostmi personalizacije, zelo preprosto in pregledno uporabo ter ponovno minimalizmom. Jaguarjev sistem je na drugi strani zasnovan nekoliko bolj na “pisan” način, a to ne pomeni, da ni zelo okusno umeščen v celotno podobo notranjosti. Tako kot Volvov navduši s preprosto uporabo in intuitivnostjo.

Na področju prostornosti uspeta primerjana modela prepričati navkljub zelo kompaktnim zunanjim meram. Četudi niti slučajno ne gre za glomazna avtomobila, pač pa sta zelo vitka in elegantna, v notranjosti uspeta ponuditi zelo veliko. Roko na srce, ne moremo ju postaviti ravno ob bok družinskim karavanom, a lahko bi opravljala tudi družinsko poslanstvo, pa čeprav ju kot taka vidi le malokdo. Prtljažni prostor je v Jaguarju v osnovi za približno 100 litrov večji, a v praksi niti ne boste posebno občutili te razlike. Volvo na drugi strani ponuja celo nekoliko več prostora, če želite zložiti zadnjo klop in vanj naložiti večji tovor. Prostora za potnike v kabini je več kot dovolj, spredaj in zadaj. Dimenzijsko sta avtomobila zelo bogata tako v predelu nog kot glave. Potrebno je povedati le, da se boste v Jaguarju počutili bolj utesnjeno kot v Volvu, kar seveda pomeni več športno naravnanih občutkov in na drugi strani v Volvu – za odtenek več udobja in svobode.

Oba testna primerka sta bila opremljena z dvolitrskim turbodizelskim motorjem, samodejnim menjalnikom ter štirikolesnim pogonom. Agregat v Jaguarju postreže s 180 KM, v Volvu pa s 190 KM. Če primerjamo tovarniške podatke o zmogljivostih, ti povedo, da je Volvo nekoliko hitrejši avtomobil, a se v realnosti to niti posebno ne občuti. Oba motorja kljub svoji turbodizelski naravi postrežeta z relativno visoko mero vozne dinamike in, ko vzamemo v obzir visoki masi avtomobilov, niti ne tako zelo visoko porabo – če ju le preveč ne priganjamo. Na našem testnem krogu smo izmerili rezultata 6,9 l/100 km pri Jaguarju in 7,5 l/100 km pri volvu, oba pa smo testirali v enakih okoliščinah. Rezultata sicer nista primerljiva s tovarniškimi podatki, pa tudi ne z najbolj varčnimi avtomobili z vrha naše lestvice, a treba je vzeti v zakup, da sta avtomobila zelo varna (čvrsto grajena), do vrha naložena s tehnologijami ter razkošna na področju udobja ter zmogljivosti. Prostor za napredek pri obeh agregatih je predvsem v njuni uglajenosti. Oba sta relativno glasna, zvok pa niti ni najbolj prijeten. No, akustiko bi se dalo izboljšati tudi na avtocesti, saj pri višjih hitrostih v kabini prodre kar zajetna količina šuma – več kot pri modelih znamk, ki so v segmentu kraljevale doslej.

Pri voznih lastnostih se po našem mnenju med Volvom XC40 in Jaguarjem E-Pace-om pojavi največji razkorak. Volvo ponuja zvrhano mero udobja in uglajene vožnje, Jaguar pa športnost. E-Pace nas je navdušil z izvrstno vozno dinamiko. Če na tem področju med športnimi terenci za “benchmark” velja Alfa Romeo Stelvio (ta je neverjetno vozniško natančen in lahkoten), se Jaguar E-Pace nahaja takoj za njim, na drugem mestu. Že samo krmiljenje predstavlja vrhunski užitek, saj je zelo natančno in neposredno. Tudi podvozje je dokaj športno umerjeno, kar zagotavlja možnost zelo precizne vožnje. Volvo je na drugi strani na lestvici dinamike precej v ozadju, a to niti ni namen tega avtomobila. XC40 skuša prepričati z udobjem in sproščujočo vožnjo, kar mu izvrstno uspeva. Lahko bi v “marketinškem” slogu dejali, da je Volvo namenjen poslovnim uporabnikom, ki se želijo po napornem dnevu med vožnjo čim bolj sprostiti, Jaguar pa bolj tistim, ki prisegajo na aktiven in dinamičen življenjski slog. Najbrž nismo daleč od resnice …

Katerega torej izbrati? Gre za težko odločitev, ki ji botrujeta odličen napredek obeh znamk na domala vseh področjih. Če si želite kakovostnega avtomobila, ki sicer ne bo nič kaj cenejši od predstavnikov vozil “svete nemške trojice”, bo pa od njih precej drugačen v svojem duhu, potem nedvomno priporočamo izbiro primerjanih vozil. Med njima največjo razliko vidimo predvsem v vozni dinamiki, oziroma razmerjem med športnim duhom in umirjenostjo v udobju. Ključni dejavnik, ki naj prevlada pri vaši odločitvi se torej skriva odstavek višje. 😉


Ključni podatki testnega vozila [Jaguar E-Pace D180 R-Dynamic Base AWD]:

Cenik
Cena vstopnega modela: 33.416 evrov
Cena testnega modela z dodatno opremo: 50.547 evrov
Motor: 1.999 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 132 kW/180 KM (4.000 rpm)
Navor: 430 Nm (1.750 rpm)
Pogon: Štirikolesni
Menjalnik: Samodejni, devetstopenjski
Končna hitrost: 215 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 9,1 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,9 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 557-1.234 l
Masa: 1.843 kg
Medosna razdalja: 2.684 mm


Ključni podatki testnega vozila [Volvo XC40 D4 R-Design AWD]:

Cenik
Cena vstopnega modela: 31.121 evrov
Cena testnega modela z dodatno opremo: 69.338 evrov
Motor: 1.969 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 140 kW/190 KM (4.000 rpm)
Navor: 400 Nm (1.750-2.500 rpm)
Pogon: Štirikolesni
Menjalnik: Samodejni, osemstopenjski
Končna hitrost: 210 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 7,9 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 7,5 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 460-1.336 l
Masa: 1.735 kg
Medosna razdalja: 2.702 mm




Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??