Nissan Qashqai 1.5 dCi 360

Nissan, Testi

Nissan je ravno s pomočjo modela Qashqai to japonsko znamko v Evropi, kot tudi v Sloveniji, zadnja leta uspešno povzdignil. Simpatičen majhni mestni terenček Qashqai je všeč vsem…

Nissan je ravno s pomočjo modela Qashqai to japonsko znamko v Evropi, kot tudi v Sloveniji, zadnja leta uspešno povzdignil.

Simpatičen majhni mestni terenček Qashqai je všeč vsem, ki se želijo voziti udobno, ekonomično in malce višje. Pri tem niti ne pomislijo, da bi potrebovali štirikolesni pogon. Za popestritev so se pri Nissanu odločili, da ponudijo ta model z omejeno serijo opreme 360, ki se baha predvsem s kamerami, ki nadzorujejo dogajanje okoli vozila med manevriranjem na parkirnem mestu.

nissan qashqai dci 360 2013

Pred tem sem imel na testu že kar dva Nissana Qashqai+2, lani dizelskega in letos bencinsko gnanega. A z opremo 360 so mi tokrat namenili manjšega, tistega, ki v sebi skriva ‘le’ pet sedežev. Omenjeno opremo je sicer mogoče naročiti tudi pri večjemu sedem-sedežnemu Qashqaiju+2.

Mali Qashqai združuje lastnosti tradicionalne kombilimuzine in terenskega vozila. S serijsko panoramsko stekleno streho pa bo občutek v vozilu boljši, saj avtomobil deluje prostornejši. Zatemnjena zadnja stekla pa vam omogočajo višjo raven zasebnosti.

nissan qashqai 2013 - connect 360 monitor

Notranjost ni najprostornejša med konkurenti, a Qashqai je tudi skromnejših zunanjih mer.

V serijski opremi vozila Qashqai 360 sta torej Nissanov sistem za nadzor okolice vozila Around view monitor (AVM) s štirimi kamerami ter komunikacijski sistem Nissan Connect, ki zajema satelitsko navigacijo, funkcije upravljanja avdio sistema, možnost povezovanja naprav iPod družbe Apple in drugih preko USB vhoda ter pametnih telefonov prek povezave Bluetooth. Sistem deluje odlično, upravljanje in povezljivost sta ok, a zmotil me je zgolj nekoliko majhen LCD zaslon. Potreboval sem kar precej časa, da sem se navadil nanj. Tudi izgled ni najmodernejši, a to niti ni tako pomembno.

Prtljažnik je uporaben, a manjši kot tisti pri modeloma Kia Sportage ali Hyundai ix35. Omenjena Korejca sta skupaj z Mazdo CX-5 tudi dimenzijsko večja avtomobila. Ima pa Qashqai večji prtljažnik kot že pri nas lani testirani, sicer malenkost manjši, Subaru XV.

nissan qashqai dci 360 2013

Bling, bling.

Bling, bling.

Vozilo z opremo 360 ima sicer še tudi serijsko vgrajene strešne nosilce in ohišja zunanjih ogledal v bleščeči črni barvi ter posebna kar 18-palčna lahka aluminijasta platišča črno-srebrne barve. Le te padejo zelo v oči in avtomobil naredijo še toliko bolj atraktiven in vpadljiv. Potniški prostor je opremljen s sedeži, oblogami vrat in nasloni za roke v kombinaciji usnja in tkanine ter z obrobo prestavne ročice in notranjimi ročicami vrat v bleščeči črni barvi. Zasnova je preprosta, a deluje kvalitetno.

V serijsko opremo so vključena tudi zatemnjena stekla in veliko panoramsko strešno okno.

V serijsko opremo so vključena tudi zatemnjena stekla in veliko panoramsko strešno okno.

Testni Qashqai se je ponašal s šibkejšim dizelskim pogonskim agregatom, ki se izkaže za varčnega ob normalni ekonomični uporabi. Vsakdo, ki pa rad pritisne malce močneje na plin pa naj izbere močnejšo opcijo 1.6 dCi IS, ki ponuja 96 kW moči (130 KM) in 6-st. ročni menjalnik. Slednja ima tudi sistem Start / Stop, kar sem v testni različici pogrešal. Povprečna poraba se je na testu gibala okoli 5,7 litrov dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov. Med tem časom sem premagal avtocestne odseke, gorske poti, mestne vrveže, kot tudi regionalne poti. Avtomobil v zavojih “sedi” dobro, vozniku vliva dovolj zaupanja z ravno prav neposrednim volanom.

Opremo 360 se vsekakor splača vzeti, če želite uporabljati dodatno opremo, ki jo s tem pridobite. Le te pa se boste (ne)hote zelo hitro privadili, ko boste avto trpali v kakšen majhen parkirni prostor.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Nissan Qashqai si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.5 dCi, turbodizelski (81 kW/110 KM, 240 Nm) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 6,3 / 4,6 / 5,2 (CO2: 137 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 177 km/h / 12,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4330 / 1780 / 1615 mm
Medosna razdalja: 2630 mm
Teža: 1418 kg
Posoda za gorivo: 65 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 410 – 1515 l

Osnovna cena (1.6, Basic): 17.980 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 25.090 EUR