Subaru XV 2.0 CVT Trend

Subaru, Testi

Na testu smo imeli japonsko vozilo Subaru XV 2.0 CV Trend. Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi. Objavljamo test tega avtomobila gnanega na vsa štiri kolesa.

Kaj je bilo prej, jajce ali kokoš? XV ali Impreza XV?

 
DA94058E-F2A4-11E1-8262-0E0966B94067Pri Subaruju je odgovor na takšno vprašanje preprost. Najprej je bila Impreza z opremo XV, ki je vsebovala malce več odporne plastike. Sedaj je prišel v prodajo povsem samostojen model XV.
 
XV še zmeraj izhaja na osnovi Impreze, vendar se ta podobnost opazi predvsem le po osnovnih silhuetah ter notranjosti. Oblikovalci so si pri XV-ju vzeli čas in oblikovali avtomobil, ki bo zagotovo izstopal. To jim je tudi uspelo, veliko pa pripomore k temu še izbrana živo oranžna barva in velika 17-palčna atraktivna dvobarvna platišča kakršna je imel testen primerek.
 
XV tako konkurira deloma raznim crossoverjem, ki so pri konkurenci dokaj pogosto gnani le na prednji kolesni par ter seveda manjšim terenskim vozilom SUV, kot so to BMW X1, Mini Countryman, Volkswagen Tiguan, Mazda CX-5, Nissan Qashqai, Mitsubishi ASX, novi Citroen C4 Aircross, ipd.
 
XV, ki torej zapolnjuje specifično tržno nišo, je od tal dvignjen za 22 centimetrov in ima stalni štirikolesni pogon, kar se pozitivno občuti v vožnji skozi zavoje. Izdelan je na osnovi nove generacije Impreze, ki pa še sploh ni videla luč sveta. Kljub večji oddaljenosti od tal, kot recimo pri Forestarju, se notri sedi kot v Imprezi. Torej, nič kaj visoko. Uporabljeni materiali v notranjosti so kakovosti, seveda plastični, vendar predvsem dajejo občutek, da so zelo trpežni.
 
CE9E72B4-F2A4-11E1-826E-0E0966B94067
 
Kot zanimivost je mogoče na sredinskem digitalnem zaslonu spremljati parametre vaše vožnje in s tem privarčevati na porabi ali pa delovanje štirikolesnega pogona. Na tem zaslonu se prikaže tudi posnetek vzvratne kamere. Najbolj zabaven pa je podatek koliko časa je bil med vožnjo avtomobil zaradi funkcije Start&Stop ugasnjen. Le ta se sešteva na trenutno vožnjo in vse skupaj odkar je bil avtomobil prvič zagnan.
 
Testen Subaru XV je imel pod motornim pokrovom bencinski 2,0-litrski pogonski agregat s 110 kW. Motor se je odrezal dobro, bokserski zvok bo ljubiteljem te zasnove motorjev še kako všeč. Menjalnik, ki je zasnove CVT, se je v umirjeni vožnji dobro odrezal, vendar ker že pojavnost avtomobila sili voznika, da pritisne plin ‘do daske’ pa se navdušenje hitro malce zaustavi, saj ni sposoben hitro pretikati prestav. Torej, če ste ljubitelj lažerne ali oziroma in mestne vožnje in potrebujete predvsem štirikolesen pogon, potem vam bo ta samodejni menjalnik ustrezal. V kolikor pa se radi tudi hitreje zapeljete čez zavoje pa priporočam nakup XV-ja z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, ki je hkrati še cenejši za približno 2.000 evrov. XV lahko ob pravi uporabi za bencinarja porabi zelo malo, na testu je povprečna poraba namreč znašala 8,5 l/100km. Upoštevati je potrebno, da ima XV štirikolesni pogon, samodejni menjalnik in bencinski agregat.
 
Pri XV-ju je potrebno pohvaliti majhen obračalni krog, zato lahko z njim brez težav zapeljete med mestni vrvež. Na avtocesti pa malce zmoti nekoliko slabša zvočna izoliranost potniškega prostora. Sicer pa se ta Subaru najbolje počuti tam kjer lahko pokaže sposobnosti štirikolesnega pogona – na makadamskih zavitih poteh. Tu je z njim vožnja resnično udobna. Seveda pa tudi brez težav premaguje mestne ovire, kot so pločniki, ležeči policisti…
 
Na koncu testa lahko omenimo le še ceno, ki znaša dobri 31 tisoč evrov. Precej!? Subaruji pač nikoli niso bili ugodni, so pa bili vedno zanesljivi, kar njihovi kupci zelo cenijo. Vsekakor je XV avtomobil za tiste, ki želijo malce izstopati, predvsem pa imajo potrebo po zanesljivem avtomobilu, ki jih do cilja vedno pripelje kljub slabšemu terenu ali vremenu.
 
C036E968-F2A4-11E1-A186-0E0966B94067

S foruma…

Na testu smo imeli vozilo Subaru XV 2.0 CVT Trend. Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi.

Cilka: Kako je sedaj s Subaruji, a imajo še vedno vsi serijsko vgrajen 4×4 pogon?
Iztok: Model Trezia, ki je izdelan v sodelovanju s Toyoto nima štirikolesnega pogona, medtem ko ga ostali imajo. Torej ima tudi XV serijsko štirikolesni pogon.
 
Vrhničan: Kako se XV vozi po makadamu, terenu?
Iztok: Subaru XV se po terenu pelje povsem zadovoljivo, kar je za pričakovati od avtomobila s tem logotipom na nosu. Pozitivno pa seveda preseneča po zaslugi odličnega štirikolesnega pogona in dobrih pnevmatik. Po makadamski poti lepo pobira luknje in blaži tresenje. Lahko bi rekel, da se je lepše z njim peljati po makadamu, kot pa na avtocesti.
 
gspirit: Kako pa deluje avtomatski menjalnik? Bi ga priporočal?
Iztok: Samodejni menjalnik prestavlja tekoče v lažerni vožnji. Povsem zadostuje potrebam udobne in ekonomične vožnje (kljub temu, da je poraba pri samodejnem menjalniku nekoliko višja). Tudi na terenu pri premagovanju kakšnih ovir se samodejni menjalnik dobro znajde, predvsem pa olajša vožnjo. Z njim se je lažje tudi sredi vzpona zaustaviti in ponovno odriniti naprej. Pri hitrejši, dinamičnejši vožnji pa moti njegovo ne ravno hitro prestavljanje. Prestavljati je sicer mogoče tudi s pomočjo lopatic ob volanu (s pomočjo prestavne ročice se ne da), vendar je prestavljanje počasno. Prednost ročnega prestavljanja pa je, da ti pusti, da motor zavrtiš v visoko obrate v kolikor je to potrebno.
 
E7C70FDA-F2A4-11E1-A4CF-0E0966B94067
_______
Podatki:
 
Motor / menjalnik: 2.0 bencin (110 kW/150 KM, 196 Nm) / 6. st. CVT samodejni
Poraba po ECE: 8,6 / 5,5 / 6,6 l (CO2: 153 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 187 km/h / 10,7 sekund
Dolžina / širina / višina: 4450 / 1780 / 1570 mm
Medosna razdalja: 2635 mm
Teža: 1400 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 380 – 1270 l
 
Cena osnovne različice (1.6 Comfort): 22.990 EUR
Cena testne različice: 31.010 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 31.630 EUR 
(dodatna oprema: kovinska barva)