Mazda CX-5 CD150 AWD Attraction

Mazda, Testi

Končno smo dobili na test pravo kombinacijo Mazde CX-5. Namreč mnogo bolj kot bencinska izvedba je pri nas zaželjena dizelska različica tega novega mestnega terenskega vozila. Podrobneje smo o izkušnji z Mazdo CX-5 pisali že ob prvem testu. Naj povzamem, da nas je navdušil izgled. Čiste linije, ki malce spominjajo na račko – lepo račko, […]

Končno smo dobili na test pravo kombinacijo Mazde CX-5.

Namreč mnogo bolj kot bencinska izvedba je pri nas zaželjena dizelska različica tega novega mestnega terenskega vozila.

Mazda CX-5

Atraktiven izgled je atribut novega Mazdinega terenca.

Podrobneje smo o izkušnji z Mazdo CX-5 pisali že ob prvem testu. Naj povzamem, da nas je navdušil izgled. Čiste linije, ki malce spominjajo na račko – lepo račko, da ne bo pomote, so začetek nove smeri Mazdinega oblikovanja. Po CX-5 se nekoliko zgleduje tudi nova Mazda6, ki se je pri nas pričela prodajati v začetku letošnjega leta. Že ob prvem srečanju s CX-5 smo ugotovili, da je v notranjosti dovolj prostora temu razredu avtomobilov primerno. Med takšne konkurente lahko štejemo Hyundai ix35, Kio Sportage, Volkswagen Tiguana, Nissan Qashqai+2, ipd… V tej družbi se še lahko najde nekoliko dražji MINI Countryman.

Prečiščena armaturna plošča bo všeč bolj konzervativnim uporabnikom, ki si želijo klasiko.

Prečiščena armaturna plošča bo všeč bolj konzervativnim uporabnikom, ki si želijo klasiko.

Medtem, ko zunanjost mnoge prepriča, navduši, večina še vedno ostaja hladna pri komentiranju notranjosti. Mazda CX-5 ima namreč zelo prečiščeno notranjost, preprosto oblikovane gumbe, prezračevalne šobe so nameščene na pravih mestih – skratka vse v dosegu roke. Plastika je kvalitetna in črna. Nič kiča. Lahko bi pripomnil, da gre za nekakšno kopijo BMW-jev, kar pa ni slabo. Takšne poteze vedno veljajo za večne, predvsem pa se jih uporabnik hitro privadi. Izbrani materiali pa dajejo lastniku tega vozila občutek večnosti in kvalitetne izdelave. Zaslon na osrednjem delu armaturne plošče bi bil lahko le naprednejši. Vsekakor pa že tudi ta zadošča za potrebe povprečnega uporabnika. Volanski obroč lepo sede vozniku v roke, dobrodošla pa je predvsem odločitev po zmanjšanju gumbov na njem. Upravljanje z vozilom je sedaj lažje, kot pri starejših modelih te znamke.

 mazda cx-5 senzorji 2012 mazda cx-5 prtljažnik 2012

mazda cx-5 s strani 2012A posvetimo se raje pogonskemu sklopu, ki sem ga osebno vznemirljivo pričakoval in vanj polagal veliko upov. Kljub novi tehnologiji Skyactiv, me 2,0-litrski bencinski pogonski agregat v tako velikem ter predvsem težkem avtomobilu ni popolnoma prepričal. Saj vsi vemo… ko delaš ogromno kilometrov ti pač enostavno bolj “sede” dizelski motor v nosu avtomobila. Torej, če se mi je poraba ves čas testa pri bencinski CX-5 gibala okoli dobrih osmih litrih na sto prevoženih kilometrov, sem imel pričakovanja, da bo pri dizlu za kakšna 2 litra nižja. Na avtocesti se je to v praksi tudi izkazalo, vendar v kombiniranem ciklu se je poraba dvignila in zaključila nekje na 7,2 l/100 km. Vsakršno priganjanje v višje vrtljaje pa CX-5 kaznuje z dodatnim dvigom nivoja porabe goriva. Sistem i-stop sicer pomaga pri doseganju nižje porabe, vendar imam občutek, da je to zgolj kozmetični dodatek, saj bi očitno bolj vplivalo na porabo zmanjšanje prostornine motorja. Japonci očitno še nimajo želje po t.i. downsizingu. Pohvaliti je potrebno še podatek, da ta pogonski agragat že zadošča normativom Euro 6, ki bodo kmalu prešli v veljavo.

Tako kot bencinski se, tudi dizelski CX-5, vozi dobro oziroma še bolje, kar gre zasluga seveda večjemu navoru, ki pomaga pri ostrejšem pospeševanju in prehitevanju, kot tudi na raznih brezpotjih, da se izkopljete iz kakšne luknje. Preizkusili smo ga tudi na gozdni poti v okolici Grgarja kar si lahko pogledate v spodnjem videu.

Neravnine Mazda CX-5 dobro pobira. V zavojih se kljub višji oddaljenosti od tal ne nagiba preveč. Voznik pa prav uživa pri manevriranju tega 1,6 tone težkega avtomobila, kar gre zasluga tudi dobremu volanskemu mehanizmu in natančnemu ročnemu menjalniku. Pri višjih hitrostih, beri na avtocesti pri 130 km/h, prodira močan piš vetra v kabino, kar zna biti moteče.

Cx-5 je dober avtomobil, ki ga odlikuje uporabnost, dobra izdelava in praktičnost. Upajmo le, da se bo že kar pregovorna zanesljivost prejšnjih Mazdinih modelov izkazala tudi pri tem. Z opremo Attraction ne boste zadeli mimo. Oprema ponuja vse kar povprečen voznik potrebuje, še nekoliko več. Z dodanim štirikolesnim pogonom pa se cena testnega primerka zaustavi že nad 31 tisoč evri. Precej? Ob primerjavi s Tiguanom in Kio Sportage niti ne. CX-5 je pri ceni povprečnež, ni poceni, ni drag, vse pa je odvisno od tega kar iščete.

mazda cx-5 cd150 mazda cx-5 skyactiv 2012

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mazda CX-5 CD150 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1. 

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 2.2 CD150 AWD, dizelski (110 kW / 150 KM, 380 Nm) / 6.st. ročni
Poraba po ECE: 6,1 / 4,8 / 5,1 (CO2: 144 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 197 km/h / 10,1 sekund
Dolžina / širina / višina: 4555 / 1840 / 1710 mm
Medosna razdalja: 2700 mm
Teža: 1605 kg
Posoda za gorivo: 58 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 503 – 1620 l

Osnovna cena (2.0i Emotion): 22.590 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 30.890 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 31.440 EUR
(dodatna oprema: kovinska barva)