Lažji postopek pomoči na cesti tudi za gluhe in naglušne

Zanimivosti

Ob današnjem usposabljanju članov Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki je potekalo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, so tudi novinarjem predstavili nadgradnjo mobilne aplikacije AMZS pomoč, ki je prilagojena za uporabo slabo slušečih. Po podatkih ZDGNS je v Sloveniji več kot 50.000 oseb naglušnih, okoli 2.000 pa gluhih in njihove potrebe po mobilnosti so enake, kot […]

Ob današnjem usposabljanju članov Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki je potekalo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, so tudi novinarjem predstavili nadgradnjo mobilne aplikacije AMZS pomoč, ki je prilagojena za uporabo slabo slušečih.

Po podatkih ZDGNS je v Sloveniji več kot 50.000 oseb naglušnih, okoli 2.000 pa gluhih in njihove potrebe po mobilnosti so enake, kot pri normalno slišečih. Kot je dejal generalni sekretar AMZS, Robert Štaba, so k projektu, s pomočjo katerega prispevajo k večji prometni varnosti pristopili » … ker si prav zaradi posebnih potreb gluhi in naglušni zaslužijo dodatno pozornost« in pozdravil sodelovanje obeh zvez.

amzs-novinarska

Predsednik AMZS Anton Breznik je poudaril pomen vključevanja gluhih in naglušnih oseb v okvir nudenja pomoči na cesti, predsednik ZDGNS Mladen Verbič pa je z vidika osebe, ki tovrstne storitve potrebuje in uporablja, pozdravil to novo možnost komunikacije, saj se gluhe in naglušne osebe s to problematiko srečujejo vsakodnevno. Gluhi in naglušni vozniki so varni vozniki, ki so zaradi svojih omejitev še bolj pozorni na dogajanje na cestah oziroma v prometu okrog sebe. Predstavljena aplikacija nudi več kot le pomoč na cesti, omogoča namreč tudi enostaven dostop do cestno-prometnih informacij, uporabnik pa se na ta način izogne oteženi komunikaciji s slišečimi osebami.

Na današnji konferenci je bila predstavljena posebna mobilna aplikacija namenjena gluhim in naglušnim, ki jo je v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije razvila AMZS.
Aplikacija omogoča lažjo komunikacijo pri organizaciji pomoči na cesti za gluhe in naglušne. V nadaljevanju je bilo podrobno predstavljeno delovanje mobilne aplikacije, povezava med centrom za osebe z okvaro sluha ter klicnim centrom AMZS in kakšne so prednosti za uporabnike.

AMZS Pomoč omogoča tudi gluhim ali naglušnim voznikom, da v primeru okvare vozila na enostaven način sporočijo svojo lokacijo ter vrsto okvare, kar omogoča uporabo ustreznih protokolov v klicnem centru AMZS ter s tem hitrejšo pomoč na cesti. Ob predstavitvi mobilne aplikacije je potekalo tudi usposabljanje za varno vožnjo, namenjeno gluhim in naglušnim udeležencem v prometu. Inštruktor varne vožnje pri AMZS Brane Legan je izpostavil, da je bila priprava programa usposabljanja za takšno ciljno skupino za AMZS Center varne vožnje na Vranskem pravi izziv. Kot ponudniki nacionalnega usposabljanja za voznike začetnike in druge voznike tovrstne tečaje izvajajo v sodelovanju s tolmači slovenskega znakovnega jezika.

Projekt je bil financiran iz FIA razvojnega sklada, ki vsakoletno nameni sredstva članicam FIE za izboljšanje klubskih storitev.