Za Anžeta se ADAC Opel Rallye Cup začenja kasneje

Avtomobilizem, Reli, Slovenija, Šport

Ta konec tedna bi morala posadka Anže Lemež (Slo)/Valentin Langer (Nem) v Nemčiji štartati na prvem reliju pokala ADAC Opel Rallye Cup (Saarland-Pfalz Rallye). Žal pa je prišlo do birokratskih zapletov z licenco in Anže ter Valentin bosta morala preskočiti prvo dirko. To je za mlado posadko (oba štejeta 20 let) veliko razočaranje, saj sta […]

Opel Adam S

Ta konec tedna bi morala posadka Anže Lemež (Slo)/Valentin Langer (Nem) v Nemčiji štartati na prvem reliju pokala ADAC Opel Rallye Cup (Saarland-Pfalz Rallye). Žal pa je prišlo do birokratskih zapletov z licenco in Anže ter Valentin bosta morala preskočiti prvo dirko. To je za mlado posadko (oba štejeta 20 let) veliko razočaranje, saj sta se intenzivno pripravljala na start v pokalu. Žal pa slovenska nacionalna panožna zveza AŠ 2005 ni izdala potrdila, da Anže v Sloveniji še ni imel licence.

Anže zapleta z AŠ 2005 ni želel komentirati. Je pa razumljivo zelo razočaran, jezen, živčen … To bi bila namreč njegova prva prava dirka. Po testiranjih, ki jih he opravil na dirkališču in poligonu na Motorsport Arena v Oscherslebenu, so bila njegova pričakovanja namreč velika …
Razočarani pa so tudi vodilni možje ADAC-a, organizatorja pokala, ter DMBS-ja, ki preprosto ne morejo razumeti, kaj se v Sloveniji dogaja. Javno pa tega zapleta seveda ne želijo komentirati. Anže je namreč izpolnil vse zahteve, ki jih ima tako DMSB, kot tudi FIA za pridobitev nemške tekmovalne licence. Manjka samo potrdilo AŠ 2005, da Anže še ni imel licence v Sloveniji. To je zgolj formalnost, ki jo zahteva FIA, da tekmovalci ne bi prehajali iz zveze v zvezo zaradi neplačanih obveznosti.

Tudi Anžetov oče Primož Lemež, ki Anžetu pri njegovem udejstvovanju v reliju pomaga, ni bil prav zgovoren: »Težave z AŠ 2005 smo pričakovali. Nisem pa pričakoval, da bodo imeli težave tudi na ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V. O.p) in DMBS (DeutscheSport Bund e.V. o.p.). Vztrajno ignorirajo njihove klice, elektronsko pošto, fakse … Šele včeraj pa so končno tudi uradno poslali dopis na DMBS, da potrdila ne bodo izdali. Razloga seveda niso navedli, ker ga pač nimajo. Nemci enostavno tega ne morejo razumeti. In ne glede na to, da v Nemčiji dirka praktično ves Svet, je to edini tak primer na katerega so naleteli, zato je njihovo presenečenje še toliko večje. Mi smo naredili vse kar je v naši moči, zdaj so seveda na potezi pri DMBS-ju in FIA.

Gre pa seveda za veliko škodo, ki se dela mlademu vozniku. Seveda pa se dela velika škoda tudi slovenskemu avtomobilskemu športu. Ne vem, kaj si lahko mislijo v Nemčiji zdaj, ko se polovico njihovih funkcionarjev, ki se ukvarjajo z avtomobilskim športom, rešujejo težave z Anžetom in z AŠ 2005.

2014 07 22_Opel-ADAM-R2_2Prav gotovo pa ta zaplet ne bo šel kar tako niti mimo organov FIA, kar so seveda Nemci že napovedali. V vsakem primeru – z AŠ 2005 ali brez – pa bo Anže v tem pokalu verjetno že kmalu dirkal.

A ni škoda nove sramote za slovenski avtomobilski šport?«, se je na koncu vprašal Primož Lemež. »Seveda je velika škoda, da z Valentinom ne moreva nastopiti na prvi dirki. Ne samo zato, ker bi bila to moja prva dirka, ampak tudi zato, ker lahko na koncu prvenstva vsaka točka pomeni veliko. In glede na to, da je na sporedu samo 8 dirk, je to kar velik startni hendikep. Seveda nikakor nisem računal na visoko uvrstitev že na prvem reliju, naš načrt je bil, da v začetku poskušamo narediti vse prav. Kaj pa bi nam na koncu to prineslo, pa bi videli. Jasno mi je, da se moram še veliko naučiti, ampak prepričan pa sem, da bi lahko osvojil nekaj točk. Tudi zato, ker organizatorji točke podelijo do 20.mesta.

Očetu sem sicer lahko hvaležen za marsikaj, vendar pa sem mu najbolj hvaležen za to, da me je naučil, da je vedno treba vztrajati do konca. Da se je vedno potrebno boriti do konca, ne glede na to, kako obupno zgleda. Ta birokratski zaplet me nikakor ne bo potrl, pravzaprav me je še bolj podžgal. Delal bom še več in bolje, da nadoknadim izgubljene točke s prve dirke!«

Koledar relijev ADAC Opel Rallye Cup:

06. – 07.03.15 ADAC Saarland-Pfalz Rallye
17. – 18.04.15 ADAC Hessen Rallye Vogelsberg
15. – 16.05.15 S-DMV Thüringen Rallye
07. – 09.08.15 ADAC Cosmo Rallye Wartburg
20. – 23.08.15 ADAC Rallye Deutschland (Svetovno prvenstvo, štejejo dvojne točke)
04. – 05.09.15 ADAC Ostsee Rallye 23. – 24.10.15 ADAC 3-Städte-Rallye