Korak bližje pnevmatikam, ki bodo same nadzorovale polnilni tlak

Zanimivosti

Goodyear pričenja v praksi preizkušati pnevmatike s tehnologijo AMT, ki ves čas samodejno zagotavlja ustrezen polnilni tlak v pnevmatikah in tako omogoča občuten prihranek pri gorivu …

Goodyear pričenja v praksi preizkušati pnevmatike s tehnologijo AMT, ki ves čas samodejno zagotavlja ustrezen polnilni tlak v pnevmatikah in tako omogoča občuten prihranek pri gorivu ter velik doprinos pri zmanjševanju ogljičnega odtisa.

Goodyear je naredil velik korak naprej v smeri mobilnosti prihodnosti in svojo inovacijo Air Maintenance Technology (AMT) za gospodarska vozila pričel preizkušati tudi v praksi. Tehnologijo, ki ohranja ustrezen tlak v pnevmatikah in s tem omogoča večji izkoristek goriva ter večje število prevoženih kilometrov, so tako že pričeli uporabljati prevozniki v severnoameriških voznih parkih.

nove-pnevmatike

AMT z uporabo tehnologije peristaltičnih črpalk zagotavlja, da pnevmatike ves čas ohranjajo polnilni tlak na ravni, ki jo določijo vozni parki. Z ohranjanjem ustreznega polnilnega tlaka, ki je ključen za izkoristek goriva in zmanjšanje emisij, tehnologija tako omogoča manjšo porabo goriva in manj izpustov ogljikovega dioksida. Ob enem pa ustrezen tlak v pnevmatikah zagotavlja tudi daljšo življenjsko dobo pnevmatike, večjo trpežnost kordnega ogrodja in večjo varnost. Zahvaljujoč novi tehnologiji se uporabnikom ne bo več potrebno ukvarjati s polnjenjem pnevmatik, saj so v njih v celoti vgrajeni vsi sestavni deli sistema AMT, vključno z miniaturno tlačilko.

Goodyear omenjeno tehnologijo razvija že vse od leta 2011, v trenutno fazo testiranja pa je vključil več tovornih voznih parkov s sedežem v ZDA in Kanadi. Slednji bodo naslednjih 18 mesecev tehnologijo AMT preizkušali pri dnevnemu opravljanju prevozov. Omenjeno testiranje Goodyear opravlja v sklopu raziskovalnega projekta, ki ga podpira Urad za tehnologijo vozil pri Ministrstvu za energijo Združenih držav. Slednji je namreč prepoznal revolucionarne prednosti tehnologije in za njen razvoj namenil sredstva v višini 1,5 milijona dolarjev.