Najnaprednejši preizkusni center s klimatskim vetrovnikom v avtomobilski panogi

Zanimivosti

V Nemčiji bodo kmalu priča neverjetno visokim in nizkim temperaturam, sušnim in vlažnim pogojem, vetru z orkansko hitrostjo in najvišjim nadmorskim višinam na tem planetu, vse to pa bo na voljo v novem preizkusnem centru s klimatskim vetrovnikom, ki ga Ford gradi v svojem inženirskem centru v Merkenichu pri Kölnu. Več milijonov dolarjev vreden povsem […]

V Nemčiji bodo kmalu priča neverjetno visokim in nizkim temperaturam, sušnim in vlažnim pogojem, vetru z orkansko hitrostjo in najvišjim nadmorskim višinam na tem planetu, vse to pa bo na voljo v novem preizkusnem centru s klimatskim vetrovnikom, ki ga Ford gradi v svojem inženirskem centru v Merkenichu pri Kölnu.

Več milijonov dolarjev vreden povsem novi center, ki bo po načrtih ob odprtju v naslednjih nekaj letih najnaprednejši preizkusni center z vetrovnikom v avtomobilski panogi po vsem svetu, bo opremljen z dvema klimatskima vetrovnikoma, s katerima bo možno doseči hitrost zračnega toka do 250 km/h, to skoraj dosega kategorijo 5 lestvice za določanje hitrosti vetra pri orkanih.

V preizkusnem centru bo tudi višinski laboratorij z možnostjo poustvarjanja nadmorskih višin od gladine morja do 5200 metrov, kar presega povprečno nadmorsko višino planote Tibet, pogosto poimenovane “streha sveta”.

Preizkusni center s klimatskim vetrovnikom bo opremljen tudi s štirimi ločenimi celicami, v katerih bo možno avtomobile ohladiti na polarnih minus 40 stopinj Celzija ali pa jih ogreti na plus 55 stopinj Celzija, kar je samo 2,8 stopinje manj od doslej najvišje zabeležene temperature zraka v saharski puščavi. Obenem bo možno vlažnost v centru prilagajati od razmer najbolj sušnih puščav s samo 10-odstotno vlago do 95-odstotne zračne vlage deževnega gozda.

Novi preizkusni center, meril bo 5500 kvadratnih metrov, podobno kot nogometno igrišče, bo dopolnil zmogljivost čedalje pomembnejšega Fordovega inženirskega centra v Merkenichu pri Kölnu, ki ima vodilno vlogo pri zasnovi in razvoju vseh Fordovih globalnih vozil v segmentih B in C.

RZ_Infografic2_AETC_21112014_E