Mini Cooper D

Mini, Testi

Mini je pač avtomobil, o katerem ne moreš napisati testa brez čustev. Je zapeljivec, ki v novi generaciji zapeljuje bolj kot kadarkoli prej. Tudi, če je pod motornim pokrovom dizelski agregat in menjalnik prestavlja samodejno.  Vedno sem rad pogledal za miniji. Sploh, če so bili rdeči. Še toliko bolj jim pristaja simpatična voznica, ki da […]

Mini je narejen za ustvarjenje zgodb in spominov.

Mini je pač avtomobil, o katerem ne moreš napisati testa brez čustev. Je zapeljivec, ki v novi generaciji zapeljuje bolj kot kadarkoli prej. Tudi, če je pod motornim pokrovom dizelski agregat in menjalnik prestavlja samodejno. 

Mini je vedno bil in tudi vedno bo zapeljivec.

Mini je vedno bil in tudi vedno bo zapeljivec.

Ključ, ki daje vedeti, da vozite avto s stilom

Ključ, ki daje vedeti, da vozite avto s stilom

Vedno sem rad pogledal za miniji. Sploh, če so bili rdeči. Še toliko bolj jim pristaja simpatična voznica, ki da že tako čustvenemu avtomobilu še piko na i. A prva generacija me je v notranjosti vsakič znova razočarala in vedno sem se spraševal, kdaj bo BMW svoje znanje prenesel tudi v znamko Mini. In dočakal sem. Notranjost je doživela velikanski preporod, materiali so kot iz drugega stoletja, v primerjavi s predhodnikom.

Pri zunanjosti je škoda spreminjati tisto, kar dela avtomobil tako unikaten. Tako, kot bo Golf vedno Golf, bo tudi Mini vedno Mini. In prav je tako. Takega ga imamo radi in za takim se oziramo. Mahjen, strupen in nadvse simpatičen. Novi žarometi z led obrobo so na cesti izjemno simpatični.

Testni Mini je bil izjemno bogato založen z dodatno opremo. Notranjost krasijo izjemno lepo dodelani usnjeni sedeži, armaturna plošča ima dodatke iz imitacije lesa. Merilnik hitrosti se je po novem znašel za volanom, kjer je to običajno. Sredinski zaslon pa je Mini podedoval kar od BMW-ja. Grafika je ustrezno dodelana in upravljanje je izjemno preprosto. Koncept iDrive je izjemno uporaben, pregleden in po novem vozniku omogoča tudi, da naslove vnaša preko drsne ploščice na vrhu vrtljivega koleščka. Poznano iz BMW in izjemno praktično. Pri materialih se vidi, da so se izjemno potrudili. Retro izgled ostaja, kvaliteta je zelo poskočila.

Mini je narejen za ustvarjenje zgodb in spominov.

Mini je narejen za ustvarjenje zgodb in spominov.

Detajlov je skoraj neskončno. Zanimiva je recimo tipka za zagon motorja. Ko avtomobil zaklenemo namreč prične utripati z ritmom utripanja srca. Simpatična rešitev. Tudi notranja osvetlitev je množica neskončnih kombinacij. Kričeče rdeča ali damsko vijolična. Odvisno od vašega razpoloženja.

Mini je avtomobil neštetih detajlov.

Mini je avtomobil neštetih detajlov.

Vožnja? Seveda si Minija predstavljamo v različici S in z ročnim menjalnikom. Različica Cooper D je namenjena bolj mestni vožnji. Poraba goriva je okrog 6 litrov, menjalnik svoje delo opravlja dobro, ni pa kdo ve kak športnik. Je pa prestavljanje dosti bolj tekoče, kot to poznamo iz predhodnika. Radarski tempomat odlično opravlja svoje delo. Tudi vsa ostala elektronska pomagala in varnostne asistence so v samem vrhu.

Mini je dozorel. Tudi seznam dodatne opreme je postal zelo dolg in testni Mini stane kar 34.259 evrov. Razprave, kaj vse se da dobiti za ta denar prepuščam kritikom. Mini je pač avtomobil za uživanje, za posebne ljudi, ki vedo, kaj od avta pričakujejo. In kdor je zaljubljen v Mini, bo vedno zaljubljen v Mini!

Kričeče rdeč in s šarmom, ki ga pozna le mini.

Kričeče rdeč in s šarmom, ki ga pozna le mini.

Andreja, žensko mnenje:

Prvi pogled nanj vzbudi dvoje: “Oooo Mini” in “Saj je isti in še vedno je IN!”. Nato odpreš vrata, vidiš vse te barve, lučke in števce: “Hmmm, poglej to armaturo…. ooo tale ekran,…. ej, kaj pa tale gumbek…”. Pri Mini-ju preprosto ne moreš samo sesti in odpeljati. Toliko ljubkih in stilsko dovršenih detajlov ima. A pravo veselje se začne, ko se odločiš prižgati motor in zapeljati svoje prve metre. Mini ve, kaj mora, kako mora in kaj naj naredi, da ti ponudi ugodje. Vprašanje je samo, ali ti veš, kaj bi od njega rad? Naredil bo to, kar mu boš nakazal. Natančno, hitro, odločno. In kar je pri Miniju najboljše, to bo naredil z unikatnim in prefinjenim stilom.

Otroci se ob Miniju naravnost stopijo.

Otroci se ob Miniju naravnost stopijo.

Mini je avto za tiste, ki vedo kaj hočejo. Tiste, ki želijo več kot “samo” avto.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mini Cooper D si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Zanesljivost, najpogostejše napake in okvare Mini Cooper si lahko ogledate na AvtoNasveti.com

Foto: Anej Ferko in Andreja Verovšek
_______

Podatki:
Motor / menjalnik: 1,5 litrski 3 cilindrski dizelski agregat (85kw / 116 KM, 270 Nm) / 6-stopenjski samodejni menjalnik
Poraba: 4,4 / 3,2 / 3,6 (CO2: 95 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 205 km/h / 9,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 3821 / 1501 / 1414 mm
Medosna razdalja: 2495 mm
Masa praznega vozila: 1210 kg
Posoda za gorivo: 40 l
Št. sedežev: 4
Prostornina prtljažnika: 210 l

Osnovna cena (Mini One): 17.600 EUR
Osnovna cena testnega modela: 21.700 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 34.259 eur