Novo doma: Kia Rio s tremi vrati

Aktualno, Novosti

Poleg 5-vratnega Ria, ki je sodeč po dosedanjih prodajnih rezultatih, dodobra ogrel slovenska srca, je sedaj na voljo še 3-vratna različica, ki stavi na agresivnejši dizajn, moderno vsebino in ugodno ceno. Novi Rio spominja v vseh…

Poleg 5-vratnega Ria, ki je sodeč po dosedanjih prodajnih rezultatih, dodobra ogrel slovenska srca, je sedaj na voljo še 3-vratna različica, ki stavi na agresivnejši dizajn, moderno vsebino in ugodno ceno.

 
E35C8BBE-466F-11E1-B55D-261866B94067Novi Rio spominja v vseh pogledih na manjšo revolucijo, vključno z drzno, atraktivno in klinasto silhueto, pod katero so se podpisali Kiini oblikovalci pod vodstvom slovitega Petra Schreyerja. Avtomobil, ki se hvali v primerjavi z nekdanjim modelom s 70 milimetrov daljšo medosno razdaljo, se lahko med drugim pohvali tudi s tem, da se prvič postavlja tudi v 3-vratni različici, ki je namenjena izključno Evropejcem. Športni značaj Kie, ki jo že na daleč dokazuje silhueta z nizko držo, kratkimi previsi in kupejevsko podobo, nadgrajujejo številna LED svetila. Slednja lahko krasijo dnevne luči v prednjih žarometih, smernika v zunanjih ogledalih ter zadnja svetila. Prav tako ne gre spregledati solarnih stekel, ki v notranjosti zmanjšujejo vpliv UV žarkov ter ogrevanja.
 
V skladu z najnovejšimi smernicami s področja oblike in ergonomije nastopa notranjost. Rio preseneča s kakovostjo, dovršenim stilom, bogato opremo in inteligentno tehnologijo, ki navdušuje in razbremenjuje voznika. Za prezračevanje, ki spominja na gozdno oazo, skrbi samodejna klimatska naprava z ionizatorjem. Za povrh razvaja klimatska naprava z dvema priročnima dodatnima funkcijama. V primerih, ko se na prednjem steklu pojavi vlaga, posebno tipalo samodejno vklopi delovanje klimatske naprave za odrositev. Da niso osvežilni napitki v Riu niti sredi vročega poletja nikoli pregreti, pa skrbi 15-litrski sovozniški predal s hlajenjem.
 
F4EE83F0-466F-11E1-9192-261866B94067
 
Nekaj podatkov o novem vozilu:
– V osnovi meri prtljažnik 288 litrov oziroma 22 litrov več od nekdanjega, v primeru, da rabite še več prostora, poskrbi v razmerju 60/40 zložljiva zadnja klop.
– Rio ima možnost tudi električnega ogrevanega volanskega obroča ter še možnost dvostopenjskega električnega ogrevanja prednja sedeža. Ima tudi inteligentni ključ, ki samodejno prepozna vozilo in omogoči njegovo odpiranje z dotikom stikala na vratni kljuki, medtem ko za zagon motorja zadostuje le nežen dotik gumba.
– Najbolj revolucionaren motor v ponudbi je 1,1-litrski dizelski štirivaljnik iz nove motorne generacije U2. Stroj z neposrednim vbrizgom goriva prek skupnega voda in turbo polnilnikom dosega povprečno emisijo CO2 le 85 g/km, medtem ko poraba znaša le 3,2 litre na sto kilometrov. Najvišja moč 55 kW (75 KM) in navor 170 Nm. Dizelsko ponudbo zaokrožuje 1,4-litrski agregat z najvišjo močjo 66 kW (90 KM). Povprečen izpust CO2 doseže v tem primeru le 109 g/km, kar pomeni, da je tudi takšen Rio obdavčen po najnižji oziroma enoodstotni stopnji DMV
– Enako velja za 1,2-litrski bencinski motor, ki ponuja najvišjo moč 62 kW (85 KM), medtem ko ponuja 1,4-litrski bencinski motor 80 kW (109 KM) in 137 Nm navora.
– Ob tem velja poudariti, da sta oba dizelska motorja serijsko opremljena s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. 1.4-litrski bencinski motor je na voljo s 6-stopenjskim ročnim ali 4-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Najmanjšemu bencinskemu motorju pa stoji ob strani 5-stopenjski ročni menjalnik.
– Kupci lahko Ria nadgradijo s sistemom start/stop oziroma ISG, ki motor ob pomiku menjalnika v nevtralni položaj in odmiku stopala s sklopke samodejno izklopi. Takoj po ponovnem dotiku sklopke sistem motor samodejno vklopi.
– Zaradi poplave varnostnih pripomočkov niti ne preseneča, da je Rio novembra 2011 na preizkusnih trčenjih po EuroNCAP osvojil vseh 5 zvezdic za varnost.
 

Trivratni Rio je v Sloveniji že naprodaj, z že znanim 7-letnim jamstvom (do 150.000 km) na celotno vozilo. Riov adut pa je tudi cena, ki se začne že od zelo ugodnih 8.990 evrov, kar je za 700 evrov ceneje kot pri 5-vratnem »bratu« .