Električni BMW i3

Aktualno, Novosti

BMW Group je pripravljen, da tudi v prihodnosti odigra vodilno in prelomno vlogo pri oblikovanju osebne mobilnosti na premium nivoju.

BMW Group je pripravljen, da tudi v prihodnosti odigra vodilno in prelomno vlogo pri oblikovanju osebne mobilnosti na premium nivoju. Raziskave in razvoj, ki so kot del projekta i v pogonu že od 2007, so postavile temelje rešitvam trajnostne mobilnosti, ki jo narekujejo okoljske, ekonomske in družbene spremembe po vsem svetu.

BMW Group sledi celostnemu pristopu, ki ga uteleša nova blagovna znamka BMW i, da bi ustvaril potrebno harmonijo med osebnimi potrebami in mobilnimi storitvami s premium značajem, ki ga jasno opredeljuje trajnostni razvoj. Ta vizija postaja realnost: BMW i3, prvi serijsko proizveden model nove blagovne znamke, ponuja strankam mobilnost v premium vozilu brez emisij. 

BMW i3 je prvi premium avtomobil na svetu, ki je v celoti zasnovan na osnovi električnega pogonskega sistema. Rezultat je značilni BMW užitek v vožnji v čistokrvni obliki brez emisij in intenzivnost, ki jo ne dosega nobeno električno vozilo. Podobno kot edinstvena arhitektura vozila – osnovana na konceptu strukture LifeDrive in potniške kabine iz plastične mase, ojačene s karbonskimi vlakni (CFRP) – so bili tudi električni motor, pogonska elektronika in visokonapetostna litij-ionska akumulatorska baterija razviti in proizvedeni ločeno v sklopu programa BMW eDrive. S tem je značilen BMW užitek v vožnji prav tako osrednja tema prvega električnega avtomobila blagovne znamke BMW i. Svoje dodajo tudi sistemi za pomoč vozniku ter mobilne storitve iz BMW ConnectedDrive in 360° ELECRTIC, ki so posebno zasnovani za BMW i3. Inteligentna integracija teh elementov poudarja premium doživetje električne mobilnosti v urbanih okoljih.

bmw-i3

BMW i3 je prvi povsem povezan električni avtomobil na svetu. Noben model se ne ponaša s tako zmogljivo izmenjavo informacij med vozilom, voznikom in zunanjim svetom. SIM kartica, vgrajena v sklopu osnovne opreme BMW i3, je ključ, ki odpira storitve BMW ConnectedDrive – v novi izvedbi 2013 – na voljo novemu električnemu modelu. Ponuja na primer navigacijske storitve, ki so zasnovane, da poleg ostalih značilnih elementov, kot so na primer storitve Concierge Services in inteligentna funkcija klica v sili, povečajo električno mobilnost. Vozniki lahko uporabijo tudi aplikacijo BMW i Remote in po želji preko pametnega telefona izmenjavajo informacije s svojim avtomobilom. Funkcija navigacije za pešce vodi voznika od parkirnega mesta do končnega cilja ter nazaj, medtem ko BMW ConnectedDrive kot prvi na svetu ponuja tudi edinstveno intermodalno navigacijo, ki vključuje linije lokalnega javnega prevoza za načrtovanje poti. Cilj te inteligentne povezave je ponuditi maksimalni užitek v vožnji z avtomobilom brez emisij.

Storitve BMW ConnectedDrive, razvite posebej za BMW i, se osredotočajo na področja navigacije in upravljanja z energijo. Funkcija Range Assistant je na razpolago tako pri načrtovanju poti, kot tudi med samo vožnjo. Če je programiran cilj v navigacijskem sistemu izven dometa avtomobila, sistem predlaga preklop na način vožnje ECO PRO ali ECO PRO+ ter izračuna bolj učinkovito pot. Če mora voznik napolniti baterijo na javnem polnilnem mestu, se mu prikaže seznam razpoložljivih postaj. Navigacijski sistem BMW i3 je prav tako na voljo z dinamičnim prikazom dometa, ki ponuja vozniku izjemno natančne, aktualne in zanesljive informacije o ustrezni napolnjenosti baterije ter količino preostale moči ob prihodu na cilj. Vse dejavnike, ki vplivajo na domet, se upošteva v procesu izračuna, ki se izvede na strežniku BMW in prenese v navigacijski sistem preko vgrajene SIM kartice. Prikaz dometa v obliki mrežne konfiguracije na navigacijskem zemljevidu na osrednjem informacijskem prikazovalniku je izjemno jasen.