Katero motorno olje je dobro za moj motocikel?

Novosti

Motorno olje je bistven dejavnik dobrega delovanja in dolge življenjske dobe motorja, zato je potrebna redna menjava. Motociklisti si radi vzamejo čas za nego svojega dvokolesnega jeklenega ljubljenca.

V tem uživajo in prihranijo tudi denar, pa naj gre za osnovno vzdrževanje motocikla, čiščenje, podmazovanje ali menjavo motornega olja. Pa poznate oznake motornih olj? Preverite z razlago in nasveti strokovnjaka za motorna olja Ludvika Pevca.

Menjava motornega olja

Tudi intenziven razvoj motornih olj je prispeval k temu, da se danes vozi v bolj ekonomičnih vozilih z manj škodljivimi izpusti, večjo specifično močjo in manjšo porabo goriva. Proizvajalci vozil so skupaj s strokovnjaki iz velikih naftnih družb razvili nova sodobna motorna olja, ki omogočajo zanesljivo delovanje motorja tudi pri najdaljših intervalih vzdrževanja, ki so že daljši od 30.000 km ali dveh let.

Sodobna olja vsebujejo posebne dodatke, ki s svojimi specifičnimi lastnostmi olju podaljšajo življenjsko dobo.

Olje ima namreč poleg mazanja, ki pomaga zmanjševati trenje gibajočih se delov, in odvajanja odvečne toplote še druge pomembne naloge, ki vplivajo na delovanje samega motorja.

Menjava motornega olja v agregatu motornega kolesa je nujen del vzdrževanja. Proizvajalec motornega kolesa predpiše redne servisne intervale menjave motornega olja, in sicer časovne (običajno na eno ali dve leti) ter obratovalne (na število prevoženih kilometrov, danes med 10.000 km – 15.000 km in že tudi več). Pri motociklih, ki so še v garancijskem roku (običajno 2 leti, podaljšan garancijski rok je 4 leta), prepustite uradnemu serviserju, da opravi svoje predpisano delo, ter na ta način tudi ohranite pravico do uveljavljanja garancije v primeru okvare motocikla.

Lahko pa tudi v tem primeru prihranite denar, in sicer tako, da sami prinesete predpisano motorno olje serviserju. To je običajno v specializiranih trgovinah in v spletni prodaji bistveno cenejše kot na servisu. Treba pa je poznati lastnosti in namembnost motornih olj in oznake na sprednji ali zadnji strani embalaže motornih olj.

Če vas zanima, kako izboljšati in podaljšati življenjsko dobo vašega motocikla z izbiro pravilnega motornega olja, potem nadaljujte z branjem. >>