Transport motocikla na prikolici ali v kombiju

Novosti

Velika večina motoristov se s svojimi motocikli vozi po cesti. Morda se zato zdi tematika transporta motocikla na prikolici nepomembna, kar pa ne bo čisto držalo.

Peter Kavčič piše o tem, kako naložiti, pritrditi in varno prepeljati motocikel.

Kdaj boste potrebovali transport motocikla na prikolici?

S tem se boste srečali, če se vam motocikel pokvari na cesti, če padete in ga morate pripeljati do mehanika, ali pa če ste se odločili za nakup rabljenega, ko je zunaj premrzlo, da bi se z njim peljali domov.

Izven sezone so motocikli običajno cenejši, zato se marsikdo odloči za  nakup, ko je zunaj še sneg.

A prevoz motocikla na običajni prikolici za pesek, krompir ali drva je vse prej kot enostaven podvig. To je res izhod v sili. Pri tem pa pazite, da je prikolica dovolj dolga, da motocikel spravite nanjo vsaj diagonalno, če že ne naravnost.

Za varen transport motocikla potrebujete …

Povezovalni najlonski trak

Moj nasvet je, da pozabite transport motocikla, če nimate najbolj osnovnega pripomočka, ki stane manj kot 20 evrov. Gre seveda za povezovalni najlonski trak ali bolj po domače za  ‘gurtno.’ Cela zmaga in olajšanje je, ko uporabite pravi namenski povezovalni trak za prevoz motociklov. Dobite jih pri prodajalcih moto opreme, imajo pa dva kavlja in kakovostni sistem zategovanja. Vse ostalo pozabite.

Nakladna rampa

Drugi pripomoček, brez katerega ne nalagajte motocikla, je nakladalna rampa oziroma klančina. Obstajajo take, ki so videti kot ozka aluminijasta lestev in so celo zložljive, da jih lahko vozite v prtljažniku avtomobila. Te so najboljše.

Lahko si pomagate tudi z leseno desko. Pazite le, da bo dovolj dolga. Idealna dolžina je enaka medosni razdalji motocikla, ki ga boste nalagali na prikolico. Pri klančini, ki je dolga kašen meter in pol, ne boste imeli težav.

Če bo prekratka, boste z dnom motocikla podrgnili po robu prikolice ali kombija in hitro bo nastala škoda.

Posebna prikolica ali kombi

Najboljši prevoz motocikla je na posebni prikolici za motocikle, ali v kombiju.  Kombi je tu seveda v prednosti:

  • zato ker niste omejeni s hitrostnimi omejitvami, ki veljajo za prikolico,
  • motocikel in vsa oprema je varno shranjena in zaklenjena ter skrita pred tatovi.

Kako pa motor pravilno naložiti in pripeti? Nadaljujte z branjem. >>