Iztok: Dubaj, moj dom

Blog

Pisalo se je leto 2007. Spomnim se, ko sem se prvič odpeljal v Ljubljano kjer me je čakalo moje novo domovanje. Majhna sobica na Viču.

Pisalo se je leto 2007. Spomnim se, ko sem se prvič odpeljal v Ljubljano kjer me je čakalo moje novo domovanje. Majhna sobica na Viču. Bil je čustven dogodek za moje starše, družino, kot tudi zame. Prvič sem zapustil domači kraj za nedoločen čas. Nekaj let kasneje, 2014, ko sem ponovno sedel, tisto sončno marčevsko dopoldne, v avtomobil, da se odpeljem proti letališču Brnik k svojem novem domovanju 5.500 kilometrov proč od rojstne hiše je bilo še toliko bolj čustveno.

ghd lucine 2007 iztok frankoghd lucine 2007 iztok franko

Leto 2007 se mi je torej zapisalo v spomin, ko sem se prvič udeležil GHD Lučine s takrat simpatičnim belim pokalnim Fiat Seicentom. Le nekaj tednov kasneje pa sem že pričel študij na Fakulteti za upravo, ki mi je predvsem pomenil odločen korak k samostojnosti. Kaj hitro sem posvojil misel, da je Ljubljana sedaj moj dom in kot se reče v študentskem žargonu je moj rojstni kraj, Črešnjice pri Cerkljah pravi  “domdom”. Tako sem se nekajkrat na mesec odpravljal k staršem “domovdomov”.

Ljubo domadoma, kdor ga ima.

Ljubo domadoma, kdor ga ima.

Po več kot letu dni bivanju v Dubaju sem se letošnjega dopusta izjemno veselil. Verjetno se ne bom nič kaj veliko zmotil, če zapišem, da sem bil najbolj zmučen, ožet v svojem življenju. Tudi tedaj, ko so me pestile zdravstvene težave in sem mesece in mesece preživel v bolnišicah me morda niso tako pribile na tla (res je, da sem že malce odmislil vse skupaj)…

Nenehno skakanje okoli. V novem mestu, novem kraju. Pehanje za biti boljši, močnejši in vedno ter povsod pred konkurenco človeka, ki se šele privaja na nov način življenja v drugačnem svetu izmučijo. Predvsem psihično. Pa ne tarnam. Če se ozrem nazaj nam je v dubajskem Ramyu 4×4 v enem dobrem letu uspelo veliko. Pridobili smo nov logotip, ki ga je zrisal Anej Ferko. Pristopili smo na svež, drugačen in predvsem izjemno agresiven način na družabnih omrežjih in praktično pokosili z vso konkurenco. Na številnih dogodkih smo bili daleč najbolj v ospredju in predelave naših ekstremnih terenskih vozil so si prvič zaslužile tudi prostor na naslovnicah priznanih revij po Bližnjem vzhodu. Ure in ure voženj po žgočem pesku neskončnih sipin pa poleg zagotovljenega užitka povzročijo tudi mnogo znojenja in skritega peska povsod kjer si niti ne predstavljaš, da lahko zaide. Načrti družinskega podjetja z očetom in dvema sinovoma so še toliko višji. Če je naša želja osvojiti Triglav (kot je nekoč svoj plan predstavil Peugeot Slovenija) smo mi mogoče šele prečkali sedmera jezera in zremo kje je Kredarica.

Krka je najdaljši desni pritok Save v Sloveniji. Izvira v Suhi krajini, teče najprej proti jugovzhodu, nato zavije na severovzhod, teče skozi Novo mesto in po vsej dolžini po Krški kotlini ter se pri Brežicah izliva v Savo. Po dolžini je druga najdaljša povsem slovenska reka (za Savinjo) in največja reka na Dolenjskem. / Wikipedia Lepo jo je bilo videti.

Krka je najdaljši desni pritok Save v Sloveniji. Izvira v Suhi krajini, teče najprej proti jugovzhodu, nato zavije na severovzhod, teče skozi Novo mesto in po vsej dolžini po Krški kotlini ter se pri Brežicah izliva v Savo. Po dolžini je druga najdaljša povsem slovenska reka (za Savinjo) in največja reka na Dolenjskem. / Wikipedia
Lepo jo je bilo videti – dolenjsko kraljico, ki ti da veliko nove inspiracije.

Po prvotno povsem drugačnih planih sem poletni premor v Sloveniji preživel precej drugače. Iskal sem raje samoto v gorah, da so moje misli odplavale stran. Želel sem čas preživeti zgolj z najožjimi, ki so mi pri srcu in vedno stali ob strani; še najraje pa sem zjutraj “domadoma” sedel na terasi domače hiše in zgolj opazoval družino pri zajtrku. Povsem druge skrbi imajo. Povsem drugačen vsakdan so si ustvarili v vseh teh letih moje odsotnosti… Ali pa sem si ga nemara sam, ko sem se odločil, da bo moje življenje bolj nomadskega stila. Z psom ob sebi, makovko iz domače pekarne in skodelico čaja so se moje misli počasi umirile.

Soška dolina je dolina, ki poteka vzdolž toka reke Soče od severozahodne Slovenije pa vse do Goriške, kjer se dolina odpre v široko ravnino. Sama dolina je nastala kot posledica delovanja Soškega ledenika. / Wikipedia Kdaj ste nazadnje uživali sami? Kot je nekoč izjavil dalajlama: "Vsak dan nekaj časa preživi sam zase."

Soška dolina je dolina, ki poteka vzdolž toka reke Soče od severozahodne Slovenije pa vse do Goriške, kjer se dolina odpre v široko ravnino. Sama dolina je nastala kot posledica delovanja Soškega ledenika. / Wikipedia
Kdaj ste nazadnje uživali sami? Kot je nekoč izjavil dalajlama: “Vsak dan nekaj časa preživi sam zase.” Dolina reke Soče, meni osebno še predvsem Trenta je najboljši del Slovenije s svežim zrakom, polno naravo in lepimi cestami.

Morda slovensko morje ni veliko, ni raznoliko in razvejano kot hrvaško. A še vedno ponuja čudovito arhitekturo, kotičke miru in odlično klimo.

Morda slovenska obala ni velika, ni raznolika in razvejana kot hrvaška. A še vedno ponuja čudovito arhitekturo, kotičke miru in odlično klimo.

Vsak takšen zajtrk sem bil srečen in vesel, da imam družino na katero se lahko zanesem. Vsak sprehod in igro z domačim psom sem cenil še toliko bolj. A, ko se je približeval dan ponovnega odhoda sem se zavedal, da bodo Črešnjice vedno moj “domdom”, vendar moram odditi kjer sem trenutno – morda zgolj začasno doma – v Dubaj.

Novi izzivi. Novi podvigi, ki so pred menoj so nujni in del življenja. Z vsako izkušnjo postaneš modrejši in pripravljen na naslednjo stopničko v življenju.

Ni minilo nekaj ur, ko sem se po dolgem letu že vozil med visokimi, čudovitimi stolpnicami v dinamičnem, na trenutke zmešanem, mestu. Toda vem, da sedaj v tem delu svojega življenja sodim sem, v Dubaj. Vesel sem, da imam opcijo izbire kje in kaj počnem.

Vsem bi toplo priporočil, da naj se ne ozirajo na meje. Ne glede na svoja leta, status. Vedno imamo opcijo delati na sebi, na svoji karieri kjerkoli po svetu. Le prvi korak je potrebno narediti. Mi, Slovenci se načeloma lahko vrnemo kadarkoli “domovdomov”, mar ne? Mnogi v teh časih pa so praktično prisiljeni iskati svojo srečo nekje, nekje na povsem njim neznanih krajih sveta upajoč, da jim bo prineslo zgolj nekoliko lahkotnejše življenje. Povratka “domovdomov” pa morda ne bodo doživeli.

Kdaj ste nekaj naredili prvič v življenju?

Kdaj ste nekaj naredili prvič v življenju? – vzpon na Bovški Gamsovec, 2392 m, avgust 2015

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.