Intervju: Walter Oliver o BMW i

Aktualno, Zanimivosti

Na letošnjem Ženevskem avtomobilskem salonu smo spregovorili nekaj besed z gospodom Walterjem Oliverjem, produktnim direktorjem modela BMW i3. Pogovorili smo se o konceptnih modelih BMW i, kdaj jih lahko pričakujemo v vsakdanji uporabi in kako na “električen razvoj” gleda BMW. Iztok: Kdaj pričakujete, da bo BMW proizvedel polovico električnih in polovico klasično gnanih avtomobilov?Walter: Ne, […]

Na letošnjem Ženevskem avtomobilskem salonu smo spregovorili nekaj besed z gospodom Walterjem Oliverjem, produktnim direktorjem modela BMW i3.

Pogovorili smo se o konceptnih modelih BMW i, kdaj jih lahko pričakujemo v vsakdanji uporabi in kako na “električen razvoj” gleda BMW.

Walter Oliver - Ženeva 2013Iztok: Kdaj pričakujete, da bo BMW proizvedel polovico električnih in polovico klasično gnanih avtomobilov?
Walter: Ne, ne. BMW je še vedno zelo močan na razvoju bencinskih in dizelskih motorjev. Še zmeraj se osredotočamo na te dve vrsti goriv. Še zmeraj moramo razvijati te motorje in poskrbeti, da bodo zanimivi. Tudi celotna industrija se še zmeraj tako giblje. Z znamko BMW i želimo pokazati, da bomo stopili ven iz tega tradicionalnega razmišljanja in šli v električno mobilnost. Postopoma počasi bomo prešli, potrebovali bomo čas.

Iztok: Torej ne boste pritiskali z oglaševanjem na področju električnih avtomobilov?
Walter: Ne bomo pritiskali na trg. Raje kot to, bomo ponudili pametno ponudbo za tiste, ki se recimo peljejo po mestih. Z i3 menim, da imamo navdušujoč produkt, ki izgleda zelo futoristično. Ponuja veliko prednosti za ljudi, ki živijo v mestih, kot so lažje parkiranje, notranje udobje, varnost in seveda nič emisij pri vožnji. Pri BMW-ju pa je seveda prisoten še užitek v vožnji. Enkrat, ko si za volanom in začutiš pospeševanje, veš da gre za pravi BMW.

Iztok: Torej dvoma ni, še vedno gre za pravega BMW-ja?
Walter: Tako je, pravi BMW je, ki ima pač elektromotor. Je drugačen za vozit, vendar zabaven.

BMW i3 Concept Coupe 2013Iztok: Kdaj lahko pričakujemo i3 v serijski proizvodnji in v vsakdanji uporabi?
Walter: Ta vprašanja sem danes že imel. (nasmeh) V naši skupini gledamo, da je to naslednji korak v mobilnosti. Sedaj ustanavljamo podznamko, kar je daljša pot, ki jo želimo narediti. Sedaj moramo veliko investirati, predvsem v Severni Ameriki. Mislim, da je nekje v prihodnosti bomo prišli do točke, ko bomo videli kako se bo trg odzval na vse to. Ponudili bomo več različic, vse bo odvisno od trga in potreb.

Iztok: Ali lahko potem v prihodnosti pričakujemo denimo i3 kot različico M?
Walter: Želimo iti po tej poti, da je BMW kot celotna znamka na eni strani, za več dinamike in športnosti obstaja nato M. Na nasprotni strani M se nahaja i, ki pomeni trajnost in premium. Želimo, da se podznamka i razvija kot doslej M.

Bmw In Misija Nemogoce 2011Iztok: Torej ne boste mešali znamk i in M?
Walter: Ne. Užitek v vožnji boste deležni tudi pri BMW i, vendar ne bo takšen dirkaški, kot pri M. Recimo i8 bo pameten, športen avtomobil, ki bo ponujal odlične zmogljivosti. V približno štirih sekundah bo pospeševal do stotice, vendar bo porabil izjemno malo energije. BMW i je nasprotje BMW M-u, ki je znan po velikih bencinskih motorjih, turbinskih polnilnikih.

Iztok: Bo imel tudi MINI podznamko i ali kaj podobnega?
Walter: MINI bo imel tudi električne avtomobile, vendar ne bomo razvijali posebej podznamke.

Nastja: Ali boste podpirali tudi gradnjo infrastrukture za hitro polnjenje električnih avtomobilov?
Walter: Tu je jasen da in ne. Da – seveda bomo pomagali, da bo infrastruktura pravilna. Omarice, da bodo pravilno razvite in kompatibilne. Jasen ne pa je za, da ne bomo ponujali električnih omaric, električne infrastukture za dobavo elektrike in podobno za kar že obstajajo druga specializirana podjetja.