Audi A3 Sportback e-tron

Aktualno, Novosti, Saloni

Audi se intenzivno posveča elektrifikaciji pogona in pospešeno razvija plug-in hibridno tehnologijo. Na ženevskem avtomobilskem salonu 2013 so tako predstavili Audi A3 Sportback e-tron. Ta s sistemsko močjo 150 kW (204 KM) in sistemskim navorom 350 Nm zagotavlja športne vozne zmogljivosti.  Za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 7,6 sekunde, najvišja hitrost pa znaša […]

Audi se intenzivno posveča elektrifikaciji pogona in pospešeno razvija plug-in hibridno tehnologijo. Na ženevskem avtomobilskem salonu 2013 so tako predstavili Audi A3 Sportback e-tron. Ta s sistemsko močjo 150 kW (204 KM) in sistemskim navorom 350 Nm zagotavlja športne vozne zmogljivosti. 

audi a3 e-tron 2013Za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 7,6 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 222 km/h. Skladno z normativom ECE za plug-in hibridne avtomobile petvratni model na 100 km v povprečju porabi 1,5 l goriva, kar ustreza emisiji CO2 35 g/km. Z izključno električnim pogonom pa Audi A3 Sportback e-tron doseže največjo hitrost 130 km/h in akcijski radij do 50 km. A3 Sportback e-tron je zasnovan kot paralelni hibrid, kar je učinkovit koncept. Kot motor z notranjim zgorevanjem ima vgrajen prilagojeni 1,4-litrski pogonski agregat TFSI z močjo 110 kW (150 KM) in navorom 250 Nm. Motor TFSI deluje skupaj z elektromotorjem, ki razvije moč 75 kW in navor 330 Nm.

Ploščati elektromotor je integriran v novi 6-stopenjski menjalnik e-S tronic, ki moč prenaša na sprednji kolesi. Oba pogonska agregata se dopolnjujeta – elektromotor deluje z maksimalnim navorom od speljevanja do približno 2.000 vrt./min, motor TFSI pa največjo vlečno silo zagotavlja v območju od 1.750 do 4.000 vrt./min.

Za akumuliranje energije se v Audiju A3 Sportback e-tron uporablja sistem litij-ionskih baterij, ki je vgrajen pod zadnjo sedežno klopjo, da ne zaseda dragocenega prostora in je varen pred trki. Visokonapetostna baterija, ki ima ohišje v veliki meri izdelano iz aluminija, ima kapaciteto 8,8 kWh. Sestavljena je iz osmih modulov s skupno 96 celicami.

Tekočinsko hlajenje, ki tvori lasten nizkotemperaturni krogotok, skrbi za optimalno temperaturo baterije. Ta kompleksna tehnologija pomembno prispeva k moči in vzdržljivosti električnega motorja, ki je sposoben delovati tudi pri nizkih zunanjih temperaturah.

V motornem prostoru Audija A3 Sportback e-tron  je umeščena močnostna elektronika, ki istosmerni tok baterije pretvarja v izmenični tok za elektromotor. Kompaktna komponenta, z integriranim DC/DC pretvornikom za napajanje 12-voltnega avtomobilskega električnega omrežja, je vključena v isti hladilni krogotok kot baterija in polnilnik.

Polnilni priključek se nahaja za štirimi krogi na mreži hladilnika; na polnilni vtičnici in tudi na motorju TFSI je napis e-tron. S polnilnikom z močjo 3,6 kW lahko visoko­napetostno baterijo do konca napolnimo v približno dveh urah in pol. V visoko­napetostnem omrežju Audija A3 Sportback e-tron so vse relevantne komponente brez prevodne povezave z drugimi deli avtomobila. Če se v primeru trčenja sprožijo zategovalniki varnostnih pasov ali varnostne blazine, se takoj izklopi napetost sistema.

Kompresor klimatske naprave ima električni pogon na visokonapetostni osnovi; električni dodatni grelnik dopolnjuje sistem ogrevanja notranjosti.

Rekuperacija med zaviranjem: elektrificirani ojačevalnik zavorne sile

Podtlačni ojačevalnik zavorne sile je dodatno oskrbovan preko električne vakuumske črpalke. Upravljanje hibridnega sistema njegovo delovanje precizno “nadomešča” z delovanjem elektromotorja. Do srednjega območja vrtljajev zmogljivi elektromotor, ki tu deluje kot generator, zagotavlja večino pojemka, pri čemer veliko energije regenerira in jo shrani v visokonapetostno baterijo. Šele ko voznik še močneje pohodi zavorni pedal, se aktivirajo zavore na kolesih.

Audi A3 Sportback e-tron lahko deluje samo z motorjem z notranjim zgorevanjem, samo z električnim pogonom ali na hibridni način. Že z električnim pogonom zagotavlja energično pospeševanje, ne da bi se dodatno moral vključiti motor TFSI. Šele ko voznik izrazi željo po izdatnem povečanju moči, oba pogonska agregata delujeta skupaj (funkcija ‘boost’). Ko voznik spusti pedal za plin, se motorja začasno izključita (vožnja z izkoriščanjem kinetične energije). Tako se eliminira zavorni učinek motorja in učinkovitost se poveča. 

S tipko EV in z izbirno ročico modela e-tron lahko voznik izbira med tremi voznimi programi. Krmilno polje EV pokriva električni režim; v programu D je A3 Sportback e-tron še posebej učinkovit, s programom S pa je vožnja izrazito športna. 

Zasnova prikazov v Audiju A3 Sportback e-tron zagotavlja natančne informacije o trenutnem stanju pogona. Prikazovalnik električne moči v kombiniranem instru­mentu zaseda prostor merilnika vrtljajev in kaže skupno moč sistema. Kombinirani instrument vključuje tudi prikaz stanja visokonapetostne baterije. Na barvnem zaslonu voznikovega informacijskega sistema in na zaslonu MMI navigacije so prikazani prenos energije v pogonskem sklopu, akcijski radij in poraba, in sicer posebej za električni in bencinski motor.

Audi v sklopu storitev Audi connect za svoje elektrificirane avtomobile načrtuje cel nabor novih spletnih storitev. Z njimi bo voznik veliko funkcij – na primer postopek polnjenja ali vnaprejšnje klimatiziranje potniškega prostora – lahko udobno vključil in kontroliral kar s pametnim telefonom.

Športna eleganca: notranjost

Ergonomska notranjost Audija A3 Sportback e-tron je izdelana zelo kakovostno in brez kompromisov. Notranjost je odeta v oblačno sivo barvo, športne S-sedeže pa poudarjajo kontrastni šivi. Vstopne letve so izdelane iz aluminija; krasijo jih napisi e-tron, ki jih najdemo tudi na glavi prestavne ročice in volanu. Prtljažnik ima prostornino 280 litrov, če podrete zadnjo sedežno klop, pa se poveča na okroglih 1.000 litrov.

Audi A3 Sportback e-tron je lakiran v živi misano rdeči barvi, tako da je njegov športni značaj očiten že na prvi pogled. Platišča imajo značilni e-tron dizajn s 15 kraki, ki spominjajo na lopatice turbine. Na mreži hladilnika z enodelnim okvirom in na mrežah odprtin za zajemanje zraka so kromirane prečke tridimenzionalno, valo­vito profilirane – to je še ena od značilnosti modelov e-tron. Prav tako je za e-tron značilen podaljšek zadnjega odbijača z novim difuzorjem.

A3 Sportback e-tron pri pospeševanju, vmesnih pospeških in hitri vožnji skozi ovinke pokaže ves svoj športni potencial. Poleg kompleksnega podvozja je osnovi pogoj za to masa vozila, ki je kljub bogati opremi nizka, ko govorimo o plug-in hibridih. Vozilo je med drugim serijsko opremljeno z žarometi ksenon plus, sistemom komfortnega dostopa, panoramskim strešnim oknom, paketom luči, sistemom za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select in MMI radiom s samopomičnim zaslonom.

Na ženevskem avtosalonu je A3 Sportback e-tron odstrl pogled v avtomobilsko prihodnost, kot jo načrtuje Audi. Elektrifikacija pogona, predvsem s plug-in tehnologijo, ima v strategiji znamke odločilno vlogo.