Diskriminacije je konec

Renault, Testi

Laguna ni kakršenkoli karavan. Še posebej ne z dvolitrskim turbo motorjem in najbogatejšim paketom opreme. Pa ne samo za »običajne« voznike, temveč tudi za nas, razvajene novinarje. Vsekakor sta na prvem mestu prostornost in uporabnost,…

Laguna ni kakršenkoli karavan. Še posebej ne z dvolitrskim turbo motorjem in najbogatejšim paketom opreme. Pa ne samo za »običajne« voznike, temveč tudi za nas, razvajene novinarje. Vsekakor sta na prvem mestu prostornost in uporabnost, vendar ima Francozinja še mnogo več pozitivnih lastnosti. Športno nastrojen motor, odlično podvozje in varnost so le ene izmed njih.
Da je laguna eden izmed najvarnejših avtomobilov, čivkajo že ptice na drevesu. O tem, da grandtour tudi v kategoriji prostornosti sodi med najboljše, pa bomo več spregovorili v nadaljevanju. Tudi o udobju, ki se prične že pri vstopanju.

Paket privilege za pod božično jelko
Klasično daljinsko centralno zaklepanja gre pri opremi privilege korak dlje. Če imate v žepu lagunino kartico, enostavno povlečete za kljuko in vrata se sama prijazno odklenejo. Bolj enostavno pač ne gre. T.i. keycard torej nadomešča klasičen ključ, zato motor ob vstavljeni kartici zaženemo z enostavnim pritiskom na gumb. Potniki so dejansko obkroženi z vso mogočo elektroniko. Želeno temperaturo v minimalistično zasnovani in nekoliko plastični notranjosti uravnava samodejna klimatska naprava s senzorjem kakovosti zraka, računalnik pa nas poleg običajnih informacij opozori tudi na prenizek tlak v zračnicah. Armaturna plošča je skoraj futuristična, kljub temu pa na srečo merilniki ostajajo klasični. Kakovost izdelave je na visoki ravni, le upravljanje zahteva nekoliko privajanja. Sedeži ne poznajo več francoske mehkobe in razvajajo z usnjenimi prevlekami in dobro bočno oprijemljivostjo, le trikraki volan je skoraj preveč masiven, pa tudi odlagalnih mest bi lahko bilo več. Laguna je prav tako udoben potovalni kombi za potnike na zadnji klopi, ki je asimetrično deljiva, za njo pa se že v osnovi bohoti 475 l prtljažnega prostora, ki je zaradi dvodelnih zadnjih vrat lahko dostopen. S podiranjem zadnje klopi pridobimo 1,5 kubičnega metra prostornine, kar sicer ni največ v tem razredu, se pa prtljažnik odkupi s popolnoma ravnim dnom.

Lagunin nos čaka lepotna operacija
Laguna ostaja zadnja v Renaultovi družini brez »make-upa«. To pa je tudi edina stvar, ki jo lahko očitamo njeni zunanji podobi, zato pogled z dolgočasnega nosu brez izrazite maske raje premaknemo na zadek, ki je prepoznaven in širok, zato grandtour zadaj izgleda precej bolj markantno. Spodnji rob zadnjega stekla je zasnovan v obliki črke V, kar sicer srečujemo tudi pri avtomobilih drugih proizvajalcev, vendar oblika luči in rahlo spuščajoča se streha nezmotljivo pripadata laguni. Strežni nosilci povečujejo skladnost z boka, sicer koristne plastične obrobe na boku in odbijačih pa bi po našem okusu lahko bile nekoliko tanjše.

Pet zvezdic ni bilo zastonj
Laguna se, kot smo že omenili, zelo dobro spozna na varnost. Drugače na NCAP preizkusnih trčenjih verjetno ne bi osvojila vseh petih zvezdic. Spredaj so nameščene štiri varnostne blazine, zaščito za glave zagotavlja napihljiva varnostna zavesa tudi v drugi vrsti. Verjetno ni potrebno posebej omenjati tritočkovnih varnostnih pasov z zategovalniki in omejevalniki zatezne sile. Samodejno zaklepanje vozila med vožnjo in samodejni vklop vseh utripalk pri močnem zaviranju pričajo o temeljitosti Renaultovih razvojnikov. Sicer oprema privileg zajema še ABS, ESP (nadzor stabilnosti), ASR (nadzor zdrsa pogonskih koles) ter pomoč pri zaviranju v sili.

2.0T je odlična motorna izbira
Največ zaslug za užitke pri vožnji ima zagotovo pogonski agregat. V našem primeru gre za 2.0-litrski vrstni štirivaljnik s 16-ventilsko tehniko in turbinskim polnilnikom. Zmore 121 kW oziroma 165 KM pri 5.000 vrtljajih v minuti, laguno pa z lahkoto spremeni v pravega športnika. Pospeški znašajo 8,5 sekund, končna hitrost tovarniških 215 km/h, solidno prožnost pa zagotavlja 270 Nm navora, ki ga motor doseže pri 3250 vrtljajih v minuti. S tem pridemo do porabe, ki je seveda močno odvisna od tega, ali lagodno potujemo, ali pa stalno poskušamo podreti sosedov hitrostni rekord. V vsakem primeru se povprečna poraba giblje pod desetimi litri, kar ob takšnih zmogljivostih in 1610 kg, kolikor karavanska laguna tehta, ocenjujemo kot ugodno.

Francoski kompromis pri podvozju
Podvozje ne prisega ne na izrazito športno trdoto, ne na pretirano mehkobo, zdi se, da so Francozi našli pravi kompromis in dovolj lastnosti, da avtomobilu ne moremo odreči francoskih barv. Tako dolge kot kratke grbine, vzdolžne in prečne cestne anomalije pozdravi še preden uspejo priti do potnikov, voznika pa ne pusti na cedilu niti takrat, ko si zaželi sladke športne vožnje. Laguna ostaja nevtralen avtomobil, brez pretiranega nagibanja v zavojih, pa tudi zadek ne začne kar tako prehitevati samega sebe. Ob pretiravanju vmes hitro poseže ažurna elektronika.

Kolikor denarja, toliko muzike
Česa še nismo omenili, pa bi morali. Kupce lagune 2.0T grandtour privilege čaka še nekaj bonbončkov, kot so 16-palčna platišča iz lahke litine, dežni senzor s samodejnim vklopom brisalcev, soliden avdio sistem, senčni roloji na zadnjih bočnih steklih ter tempomat. In cena? Za tako opremljeno laguno boste morali odšteti 6.234.000 slovenskih tolarjev. Če so še nedavno tega karavani veljali za okorne in počasne delavce, lahko danes to trditev postavimo na glavo. Še vedno znajo biti delavci, toda kakšni!

Besedilo: Mitja Koželj
Foto: Miloš Milač