Zadek je več kot le stvar okusa

Honda, Testi

Premlevanje dobrih in slabih lastnosti karavanskih zadkov se zdi dokaj lahko opravilo. Več prostora, nižji nakladalni rob, dodatni predali, višina prtljažnika – toliko dobrih lastnosti, pa vendar nekateri še vedno prisegajo na limuzine. Kaj je…

Premlevanje dobrih in slabih lastnosti karavanskih zadkov se zdi dokaj lahko opravilo. Več prostora, nižji nakladalni rob, dodatni predali, višina prtljažnika – toliko dobrih lastnosti, pa vendar nekateri še vedno prisegajo na limuzine. Kaj je torej tisto, kar prevesi tehtnico v to ali ono smer? Oblika vendar. No, accorda si bo marsikdo zaželel tudi le zaradi nje.
Odsekan zadek je samosvoj
Tudi karavanska različica accorda ostaja dinamičen avtomobil, spredaj se ni spremenilo nič, nos z ostrimi linijami tako kot prej deluje samozavestno, skoraj agresivno, vendar prijazno. Z boka je zgodba precej drugačna, strešna linija se proti zadku spušča, bočna pa vzpenja, okna postajajo vse ožja, kar gre tudi na račun nekoliko slabše vidljivosti. Zadek se hipoma konča, kljub svoji zajetnosti pa se lepo spaja z ostalo pločevino. Zadnje luči želijo biti podobne tistim pri limuzini, so sicer nekoliko večje, vendar nezamenljive.

Tourer je povsod radodaren s prostorom
V accordu je vse na svojem mestu, prevladujejo kakovostni materiali in še boljša izdelava. Gumbi in stikala so veliki in lahko dostopni, predvsem pa gre hvala številnim odlagalnim prostorom, še posebej tistemu pred prestavno ročico, ki pogoltne marsikaj. Tri-kraki usnjeni volanski obroč nudi dober oprijem, je pa tudi vzor neposrednosti. Voznik namreč občuti večino dogajanja prednjega para koles. Zajetni sedeži sodijo med najboljše, pregledni merilniki pa zaokrožujejo pozitivno notranjo podobo.

Manj športnosti ob polni obremenitvi
Pod pokrovom testnega accorda se nahaja 2.0-litrski bencinski motor s 114 kW/155 KM, na voljo pri 6.000 vrtljajih v minuti. Vrstni štirivaljnik s 1.550 kg prazne teže nima posebej težaškega opravila, zato je vožnja lahko tudi športna. Pospeški od nič do sto km/h znašajo okroglih deset sekund, končna hitrost pa 205 km/h. Motor se zelo rad vrti, vse tja do 7.000 vrtljajev v minuti, njegovo melodično oglašanje pa nikoli ne postane moteče. Kljub želji po priganjanju testna poraba ni presegla 9 litrov/100 km. Nekoliko šibkosti izdajajo le nizki vrtljaji, za to je kriva majhna prostornina motorja. Tako gnani accord nekaj suverenosti izgubi tudi pri polni obremenitvi (480 kg), kjer si voznik hitro zaželi nekaj »konjičkov« več. Še dobro, da natančen pet-stopenjski ročni menjalnik kar vabi k prestavljanju. Izjemna vodljivost je posledica čvrstega podvozja.

»Lačen« prtljažnik
Prtljažni prostor 4,75 m dolge honde že v osnovi meri 576 litrov. S podiranjem zadnje klopi pridobimo skupaj 1.657 litrov, zaradi 2,72 m dolgega medosja pa še vedno ostane dovolj prostora na zadnji klopi. Prtljažnik na dnu skriva še dodaten, 50-litrski predal ter dve manjši odlagalni niši za drobnarije. Če najbližji ostanejo doma, se accord tourer pokaže s svoji najbolj praktični luči. Zadnjo klop je mogoče s posebnim mehanizmom preklopiti v razmerju 60:40, ob tem se vzglavniki samodejno zložijo, nastane pa ravna nakladalna površina. Lahek dostop omogoča nizek nakladalni rob in visoko odpiranje vrat, ki je lahko za doplačilo tudi električno.

Kaj dobimo za pet milijonov in pol
Avdio sistem s predvajalnikom zgoščenk se pri opremi sport ponaša s šestimi zvočniki, dežno tipalo samodejno vključi brisalce, serijska so tudi 16-palčna lita pltišča. Sicer pa so na krovu še daljinsko centralno zaklepanje vrat in prtljažnika, električno nastavljivi in ogrevani zunanji ogledali in dvoobmočna klimatska naprava. Med varnostne elemente sodijo ABS, zavorni asistent, štiri varnostne blazine in varnostne zavese. Tudi pri opremi sport smo pogrešali potovalni računalnik in sistem proti zdrsu koles.

Za konec
Honda accord tourer prepriča z visoko stopnjo uporabnosti, praktičnimi rešitvami, odlično mehaniko in dobro izdelavo. Zaradi prostorne kabine in prtljažnika jo lahko označimo kot primerno družinsko izbiro, tudi športno nastrojeni motor bo le redke pustil hladne. Če pa sodite med tiste, ki radi pogosto polnite prtljažnik s težkimi rekviziti, pa se zdi boljša izbira accord s 2,4-litrskim motorjem in 190 KM.

Besedilo: Mitja Koželj
Foto: Miloš Milač

 

KOMENTAR: Športen karavan z veliko prostora
Anže Jamnik, novinar
Zadek honde accord tourer je zajetnih mer in glede svoje oblike ne pušča dvomov. Prostornost je na prvem mestu, čeprav se tudi oblikovno sklada s celostno podobo. Dolžino zadnjega dela poudarjajo tudi proti zadku spuščajoča se stranska zadnja stekla in dolg previs preko zadnje osi. Sicer pa je honda accord tudi v različici tourer obdržala vse svoje dobre lastnosti, kjer velja omeniti dobro podvozje in s tem povezano lego na cesti, soliden menjalnik in odličen motor. Čeprav je potniška kabina zasnovana v športnemu duhu, ne manjka priročnih odlagalnih mest za drobnarije.

 

Komentar: Pri Hondi pa znajo!
Miloš Milač, urednik
Honde imam že od nekdaj v spominu kot športne avtomobile z močnimi, veseljaško vrtečimi motorji in tudi prostorsko zelo utesnjeno notranjostjo, skratka avti za sladokusce! Novi accord tourer pa je presenečenje v vseh smereh. Avto je športnik z odličnim, tudi tihim agregatom, odličnim menjalnikom, podvozjem in drugo tehniko. Kot takšen opravičuje športno slavo in dodaja še zelo prostorno in uporabno potniško kabino in prtljažnik, ki že v osnovi premore 576 litrov. Narobe svet?! Ne, Honda danes pač vse zmore zelo dobro, ne le športnosti!