Ustanavljata skupno podjetje

Aktualno

Pri BMW Group in PSA Peugeot Citroën so se odločili za nov korak v medsebojnem sodelovanju in podpisali sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja, v katerem bosta imela enaka (polovična) deleža, imenovalo pa se bo BMW…

Pri BMW Group in PSA Peugeot Citroën so se odločili za nov korak v medsebojnem sodelovanju in podpisali sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja, v katerem bosta imela enaka (polovična) deleža, imenovalo pa se bo BMW Peugeot Citroën Electrification. Sporazum sta 1. februarja podpisala Norbert Reithofer, predsednik upravnega odbora BMW AG, in Philippe Varin, predsednik upravnega odbora PSA Peugeot Citroën. Oktobra 2010 sta obe podjetji sklenili pismo o nameri za razširitev dotedanjega sodelovanja tudi na področje sistemov hibridnega pogona.

Podjetje BMW Peugeot Citroën Electrification bo osredotočeno na razvoj in izdelavo hibridnih sklopov vključno z akumulatorji, elektromotorji/generatorji, krmilno elektroniko in polnilniki, hkrati pa bo razvijalo tudi programsko opremo za hibridne sisteme. Skupne raziskave in razvoj, skupna izdelava in nabava bo obema krovnima podjetjema prineslo znatne prihranke.

Ta pobuda BMW Group in PSA Peugeot Citroën je v prvi vrsti namenjena razvoju standardnih hibridnih sklopov za elektrifikacijo njunih vozil. Njen namen je tudi, da ustvari odprto evropsko platformo za te tehnologije, ki bo pripomogla k strukturiranemu povezovanju evropske industrije na področju tehnologij hibridnih pogonov. Novo skupno podjetje bo dobavitelje združevalo tudi tako, da jim bo prepuščalo razvojno delo, hibridne sklope pa bo lahko prodajalo tudi tretjim podjetjem, ne le svojima solastnikoma.

Začetek delovanja novega skupnega podjetja je predviden v drugem četrtletju 2011, a je odvisen tudi od odobritev ustreznih organov za varstvo konkurence. Nove hibridne sklope bodo v vozila obeh partnerjev pričeli vgrajevati v letu 2014.

Poslovodstvo skupnega podjetja in ostali zaposleni v njem bodo prišli iz obeh krovnih podjetij, zaposlili pa bodo tudi nove ljudi. Ključne poslovodne položaje bodo v enaki meri zasedli kadri obeh delničarjev. Wolfgang Güllich, ki je sedaj odgovoren za nabavno strategijo BMW Group, bo imenovan na mesto predsednika uprave BMW Peugeot Citroën Electrification. Jean Leflour, ki je sedaj direktor za področje zadovoljstva kupcev in načrtovanja kakovosti pri PSA Peugeot Citroën, pa bo imenovan na mesto glavnega izvršnega direktorja novega skupnega podjetja.

To skupno podjetje nam bo omogočilo doseganje pomembnih prihrankov na področju elektrifikacije vozil. Hkrati predstavlja pomemben korak naprej k trajnostni mobilnosti,” je dejal Norbert Reithofer. “Zahvaljujoč temu skupnemu podjetju bomo naše znanje razvili in obogatili, hkrati pa postavili vodilno evropsko podjetje za inovacije na področju hibridnih pogonov za avtomobile,” je dodal Philippe Varin.

BMW Group in PSA Peugeot Citroën že vrsto let uspešno sodelujeta na področju bencinskih motorjev. V obdobju od leta 2006 do 2010 so skupaj izdelali že 1,8 milijona motorjev. Februarja 2010 sta se obe podjetji dogovorili za razvoj naslednje generacije njunih skupnih 4-valjnih bencinskih motorjev, ki bodo izpolnjevali tudi okoljsko normo Euro 6. Sedaj skupne motorje vgrajujejo v številne modele znamk MINI, Peugeot in Citroën.