Izbran na javnem razpisu

Aktualno

V konzorciju SiEVA so pred dnevi z veseljem sprejeli novico, da je bil projekt razvojnega centra SiEVA med vsemi, ki so se s področja avtomobilske industrije prijavili na javni razpis za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni…

V konzorciju SiEVA so pred dnevi z veseljem sprejeli novico, da je bil projekt razvojnega centra SiEVA med vsemi, ki so se s področja avtomobilske industrije prijavili na javni razpis za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj – Razvojni centri slovenskega gospodarstva, izbran kot najboljši in najprepričljivejši. Dosežen rezultat  bo centru omogočil, da bodo partnerska podjetja – Cimos, Hidria, Iskra Avtoelektrika, Iskra Mehanizmi Lipnica, Kolektor Group, Mariborska livarna Maribor, Polycom Škofja Loka in TPV – ki skupno ustvarjajo preko 16.000 delovnih mest, zaposlujejo skoraj 900 raziskovalcev in razvojnikov ter ustvarijo 1,5 milijarde evrov letne realizacije, znotraj partnerstva SiEVA vzpostavila inovativno razvojno jedro slovenske avtomobilske industrije.

Cilj partnerstva SiEVA, katerega ime je kratica za »Sinergijski Ekološki Varen Avtomobil«, je združevanje kompetenc, potencialov in razvojne infrastrukture za razvoj novih rešitev na področju naprednih motorjev z notranjim izgorevanjem, hibridizacije in elektrifikacije vozil, varnosti in udobja ter proizvodne odličnosti.

Uspešna slovenska podjetja, povezana na podoben način kot podjetja avtomobilske branže drugod po svetu, bodo na mednarodnem trgu naslavljala niše, velike po več milijard evrov. V konzorciju so prepričani, da lahko s sodelovanjem že srednjeročno ustvarijo nekaj 100 milijonov evrov dodatne prodaje visokotehnoloških rešitev za avtomobilsko industrijo ter z njo povezanih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, dolgoročno pa še bistveno več. Rešitve, ki bodo nastajale pod okriljem partnerstva SiEVA bodo namenjene vgradnji v okolju prijazna vozila vodilnih evropskih in svetovnih blagovnih znamk.

Partnerska podjetja, ki sodelujejo v projektu SiEVA, bodo v skladu s podpisano konzorcijsko pogodbo predvidoma še pred poletjem ustanovila podjetje SiEVA d.o.o. Ustanovitev skupnega podjetja, ki bo imelo svoj sedež v severnoprimorski regiji, predstavlja nov korak v razvoju slovenske avtomobilske industrije. Razvojno podjetje SiEVA, ki ga bo kot predstavnik Hidrie vodil Miloš Šturm, bo zaposlovalo okoli 50 vrhunskih razvojnih strokovnjakov, ki se bodo osredotočali na razvoj inovativnih rešitev za zeleno mobilnost, večjo varnost in udobje potnikov v najsodobnejših vozilih.

Ob tem ocenjujejo, da bo partnerstvo SiEVA v prihodnjih petih letih zahtevalo okoli četrt milijarde evrov investicij v proizvodne tehnologije, ustvarilo pa bo preko 20 novih patentiranih rešitev za najsodobnejša okolju prijazna vozila ter okoli 1.500 novih delovnih mest, namenjenih predvsem naravoslovno-tehničnim profilom.