Sedma generacija po zgledu phaetona

Aktualno, Novosti

Na slovenske ceste je te dni zapeljal novi volkswagen passat, ki sicer nastaja že vse od leta 1973. V tem času je bilo prodanih že več kot 15 milijonov avtomobilov v sedmih različnih generacijah. Passata…

Na slovenske ceste je te dni zapeljal novi volkswagen passat, ki sicer nastaja že vse od leta 1973. V tem času je bilo prodanih že več kot 15 milijonov avtomobilov v sedmih različnih generacijah. Passata prodajajo že več kot 100 državah.

Sedma generacija passata ima težko nalogo, saj sta zadnja dva predhodnika požela zavidanja vreden uspeh. Dizajn je sicer konceptualno nov in se zgleduje po novih že aktualnih hišnih modelih. Sprednji del se zgleduje po prenovljenem phaetonu, medtem ko je z bočne strani passat ohranil linijo šeste generacije. S popolnoma novo zasnovo sprednjega dela 1.820 mm široki in 4.769 mm (variant: 4.771 mm) dolgi passat deluje še bolj suvereno. Kljub temu, da ni daljši, je še bolj markanten in s tem bistveno bolj dinamičen. Višina obeh izvedb je glede na predhodnika nespremenjena (limuzina: 1.470 mm/variant: 1.516 mm).

Za novi passat je na voljo sedem 4-ventilskih motorjev z direktnim vbrizgavanjem goriva. Štirje izmed njih so bencinski motorji s tlačnim polnjenjem: 1.4 TSI z močjo 90 kW (122 KM), 1.8 TSI z močjo 118 kW (160 KM), 2.0 TSI z močjo 155 kW (210 KM) in V6 z močjo 220 kW (300 KM). Najzmogljivejši motor ima šest valjev, ostali po štiri. Paleta motorjev TDI obsega štiri 4-valjne agregate v treh različno zmogljivih izvedbah: 1.6 TDI z močjo 77 kW (105 KM), 2.0 TDI z močjo 103 kW (140 KM) ter 2.0 TDI z močjo 125 kW (170 KM). Razen motorja TDI s 77 kW (105 KM) je vse motorje novega passata mogoče kombinirati z menjalnikom z dvojno sklopko (DSG). Pri motorju 3.6 V6 FSI je ta kombinacija celo serijska. Odlikuje jih izjemno majhna poraba goriva. Korak naprej pri bencinskih motorjih predstavlja motor 1.4 TSI. Ta motor doseže moč 90 kW (122 KM) in porabi 6,3 l goriva na 100 km (emisija CO2: 145 g/km). Med tem ko je predhodnik tega motorja dosegal skoraj enako majhno porabo goriva, je ta pri zmogljivejših motorjih drastično padla

Predhodnik novega passata je na testiranju Euro NCAP že dosegel pet točk, tako da novi model ni imel težke naloge pri ponovnem doseganju vseh točk. Za varnost poskrbi še denimo funkcija zaviranja v sili pri mestni vožnji in sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, ki je del serijske opreme od izvedbe comfortline naprej. Kot del opcijskega tempomata z avtomatskim uravnavanjem razdalje (ACC) se funkcija zaviranja v sili pri mestni vožnji v nujnih primerih pri hitrosti pod 30 km/h aktivira avtomatsko in tako pomaga preprečevati nalete. Sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, ki je za vozila Volkswagen in sploh v tem razredu na voljo kot novost, nenehno spremlja voznikovo pozornost. Če ugotovi, da se je ta zmanjšala, voznika na to opozori z zvočnim signalom, z napotkom na zaslonu v kombiniranem instrumentu pa ga pozove, naj naredi postanek.

Novosti pri passatu so denimo dinamično uravnavanje dolgih luči (Dynamic Light Assist), asistenca za menjavo voznega pasu Side Assist, novi sistem za neposredni nadzor tlaka v pnevmatikah in sistem Easy Open: če je novi passat opremljen s sistemom Keyless Access za dostop in zagon brez ključa, je dovolj, da voznik stopi za vozilo in „brcne“ pod odbijač – pokrov prtljažnika se pri tem samodejno odpre.

Nivoji opreme so sledeči trendline, comfortline, highline in exclusive. Passat trendline z motorjem TDI je tako na primer že serijsko opremljen s sistemom start-stop in sistemom za regeneracijo zavorne energije (rekuperacijo). Bencinsko osnovno različico si lahko omislite že od 20.603  evrov dalje. Karavanske različice variant pa se gibljejo med 21.957 in 35.573 evri. Velja omeniti, da je novi passat cenovno ugodnejši v najbolj prodajani različici v primerjavi s šesto generacijo, kar pomeni, da jih bo prihodnje leto predvidoma kar 1.100 zapeljajo v deželo na sončni strani Alp.