Iz suknje v delovno obleko

Aktualno, Zanimivosti

Volvo XC90 pri nas in še marsikje drugje velja za pravega prestižnega terenca, ki mu bolj pristoji čistoča in asfalt, kot pa umazanija ali kaj skrajno neuglednega v prtljažniku. No, praktični Švedi na to gledajo…

Volvo XC90 pri nas in še marsikje drugje velja za pravega prestižnega terenca, ki mu bolj pristoji čistoča in asfalt, kot pa umazanija ali kaj skrajno neuglednega v prtljažniku. No, praktični Švedi na to gledajo nekoliko drugače. Eden takih je Ulf Örtengren, ki je s svojimi sodelavci iz njega ustvaril pravega delovnega poltovornjaka.

Možje so zaposleni v podjetju, ki se nahaja v mestecu Högsäter, 110 km severno od Göteborga. Razlog, da so se predelave sploh lotili, je milo rečeno, nenavaden. Direktor je namreč velik ljubitelj znamke Volvo, podjetje pa se ukvarja z gradnjo. In kako izgleda postopek? Pri serijskem XC90 odrežejo zadnji del potniške kabine, nastane pa pravi pick-up z dvema sedežema in nakladalno površino, veliko 155×110 cm. To ne zadostuje le za prevoz nedolžnih rekvizitov za prosti čas, temveč tudi za težji tovor, kot so na primer 500-kilogramske vreče cementa. Zadnje steklo je zaščiteno z jekleno mrežo, zadek pa dodatno krepita dve jekleni cevi. Doslej je predelava trajala sedem tednov, v načrtu pa je maloserijska proizvodnja, ki naj bi postopek precej skrajšala. Trenutno se Ulf Örtengren ubada s homologacijo za Evropsko Unijo, ki naj bi jo pridobili prihodnje leto, domače oblasti pa so projekt že odobrile. Na Švedskem XC90 pick-up 2.5 T5 stane 47.500 evrov, zanimivo pa je, da projektu ne nasprotujejo niti pri Volvu.