Prisega na škode

Aktualno

Do danes je slovenska policija za nadzor prometa na državnih cestah in avtocestah v Republiki Sloveniji uporabljala eno belo-modro in osem civilnih vozil, opremljenih z videonadzornim sistem za nadzor prometa (Provida). Tem vozilom različnih znamk…

Do danes je slovenska policija za nadzor prometa na državnih cestah in avtocestah v Republiki Sloveniji uporabljala eno belo-modro in osem civilnih vozil, opremljenih z videonadzornim sistem za nadzor prometa (Provida). Tem vozilom različnih znamk se je danes pridružilo še deset novih belo-modrih vozil znamke Škoda Superb Comfort 2,8 V6 z videonadzornimi sistemi za nadzor prometa (Provida). V prostorih Urada za logistiko Generalne policijske uprave jih je 5. decembra 2007, generalnemu direktorju policije Jožetu Romšku slovesno predal minister za notranje zadeve Dragutin Mate.

Ta vozila, ki so opremljena z videonadzornim sistemom, so namenjena predvsem za nadzor prometa na slovenskem avtocestnem križu, kjer želi policija z redno dnevno prisotnostjo predvsem vplivati na spremembo obnašanja nekaterih udeležencev v prometu in s tem zagotoviti večjo stopnjo varnosti vsem uporabnikom slovenskega avtocestnega omrežja.

Delo policije na avtocestnem omrežju se bistveno razlikuje od dela na drugem cestnem omrežju. Specifično je predvsem zato, ker:
    * na njem ni možen klasičen nadzor cestnega prometa. Vozil namreč ni mogoče ustavljati na klasičen način ob vozišču, temveč je ustavljanje potrebno izvesti z vozilom ali iz njega med vožnjo;
    * zaenkrat še ni posebnih površin, ki bi bile namenjene kontroli policije, zato se postopki izvajajo na počivališčih, bencinskih servisih ipd.;
    * gre za izjemno velike hitrosti, zaradi česar morajo biti policisti pri kakršnemkoli postopku na cesti izjemno pazljivi in previdni. Upoštevati morajo vrsto varnostnih pravil, zaradi česar na avtocestah praviloma delajo le najbolj izkušeni policisti postaj prometnih policij;
    * specifična je tudi obravnava prometnih nesreč, saj gre v teh primerih največkrat za hude posledice ter veliko število udeleženih oseb in vozil. Pri obravnavi je potrebno tesno in usklajeno sodelovanje vseh udeleženih služb (reševalci, gasilci, DARS …).

Policisti prometniki bodo odkrivali vse prekrške, ki so značilni za vožnjo po avtocesti, tj. prehitevanje, neupoštevanje varnostne razdalje, prekoračitve hitrosti, menjavo prometnih pasov, vključevanje in izključevanje iz prometa, uporabo varnostnih pasov ipd. Ne bodo pa ugotavljali zgolj prekoračitev hitrosti, temveč tudi druge kršitve, ki jih bodo zaznali pri delu.

Nova osebna vozila Škoda Superb Comfort 2,8 V6 so belo-modra, s policijsko opremo in napravami za dajanje zvočnih in svetlobnih znakov. Na zadnji polici pod steklom imajo vgrajene opozorilne table, s katerimi lahko policisti voznike za sabo obveščajo z vnaprej pripravljenimi obvestili, kot je npr. STOP POLICIJA, VOZITE ZA MENOJ ipd. Vsa vozila imajo vgrajen videonadzorni sistem za nadzor prometa, ki omogoča posredno merjenje hitrosti na podlagi znanega časa in prevožene poti, uporablja pa se lahko tudi za dokazovanje in videoevidentiranje drugih cestnoprometnih prekrškov. Cena nabave vozil je bila 286.978 evrov. Vsaka policijska uprava bo imela odslej vsaj eno vozilo z videonadzornim sistemom za nadzorovanje prometa (Provida).

Vir: policija.si

Več na policija.si


Sorodne vsebine