Vsestranski karavanski Megane

Testi

Izbira vsestransko uporabnih avtomobilov je velika, potrebno je le pokazati denar in avtomobil je vaš. Kakršenkoli že pač. Renault Megane Grandtour s svojo obliko privlači, z uporabnostjo še bolj in z ugodno ceno najbolje. Kdo…

Izbira vsestransko uporabnih avtomobilov je velika, potrebno je le pokazati denar in avtomobil je vaš. Kakršenkoli že pač. Renault Megane Grandtour s svojo obliko privlači, z uporabnostjo še bolj in z ugodno ceno najbolje. Kdo bi si mislil, da 1,5 dizelski motorček zmore prijetnih 105 konjev ter majhno porabo (5,4 litra/100km), kar zadovolji vsako družino, ki pridno bdi nad svojimi finančnimi prihodki ter odhodki.

 
 

Novi navadni Renault Megane je revolucionaren predvsem v svoji obliki. Že dolgo časa je tega, odkar je razburkal javnost s svojim prihodom. Grandtour, sicer ni tako »drugačen« kot svoj manjši brat, a dovolj da v množici karavanov ne ostane neopažen. Linije so ravne, neposredne ter močno začrtane, kar ga naredi zelo dinamičnega. Stranski smerokazi so trikotne oblike, zadnji žarometi pa so lomljenih oblik z zanimivim notranjim dizajnom. Prednja maska je tipična Renaultova, tu bi se dalo še kaj postoriti.

Notranjost Megana Grandtour sicer ni baročno oblikovana z veliko okraski ter ne vem kaj še in še. Le nujni gumbi so tu in tam. Včasih bi takšno natančno postavitev gumbov pričakovali le od nemcev. Armaturni plošči vseeno manjka kanček svežine, enobarvna kombinacija plastike se ne poda tako velikemu avtomobilu. Odlagalnih prostorov je dovolj, vsega skupaj v potniškem prostoru za 48 litrov. Priročna sta predvsem na vratih, ki se zapreta ter pod nogami, kamor se lahko skrijejo pred nepridipravi tudi malo večje vrednosti.Predal pred sovoznikom je hlajen s klimatsko napravo, medtem ko predal v osrednjem naslonu žal ni. Prtljažnik ponuja 520 oziroma do 1.600 litrov prostornine ob zloženih sedežih. Takšnih podatkov se bodo razveselili kolesarji, romantiki, novinarji na poti oziroma na kratko povedano vsi. Nakladna površina je ravna, kar omogoča lahko in udobno natovarjanje, le sedeži bi se lahko malo globlje zložili.

Prostornina motorja, le 1,5 litra ne obljublja preveč, dokler ne izvemo številke konjev, ki jih premore zmogljivi Renaultov dizelski motor. Sto pet konjskih moči (78 kW) je ravno pravšnje število za udobno vožnjo po mestu kot tudi po avtocesti, kjer pri zmanjšanju povprečne porabe pripomore tudi visoka šesta prestava. Motor je dovolj hitro odziven, vendar ne moremo pričakovati prekomerne športnosti.

Megane Grandtour je vsestranski, težko bi dejali da je le velik družinski avtomobil. Vsestranskost se pojavlja tudi pri porabi goriva, ki je izredno nizka. Povprečna poraba za mestno vožnjo je okoli 5,7 litra na sto prevoženih kilometrov. Izven mesta pa jo lahko zmanjšamo še za dober dodatni liter. Posoda za gorivo je velikosti 60 litrov in s povprečno porabo 5,3 litra na našem testu bi lahko prevozili več kot tisoč kilometrov z enim tankom. Pohvalno. S trikrakim volanskim obročem nastavljivim po višini in globini je preprosto švigati po ozkih ulicah, obračalni krog med pločniki znaša dobrih deset metrov.

 
 

Pri varnosti je vredno omeniti serijski ABS z razdelilnikom zavorne moči (EBV) ter sistemom pomoči pri zaviranju v sili, ob takšnem primeru se samodejno tudi vklopijo vse štiri utripalke. Varnostne blazine so štiri, dve za voznika ter dve za sovoznika ter še dve varnostni zavesi. Da do trka ne bi prišlo je tu še senzor za samodejni vklop brisalnikov. Med trkom pa pomaga dvojni zategovalnik varnostnih pasov, ki potisne potnika na sedež v primeru močnega trka.

 
 
 

Adut od vseh adutov Renaulta Megana Grandtour je cena. Osnovna cena z motorjem 1,5 dCi (105 KM), ambienta Authenique in paketa Confort znaša 4,7 milijonov tolarjev oziroma 19.725 evrov. Za ta denar dobite velik, prostoren avtomobil z nepogrešljivo klimatsko napravo, električnim pomikov zatemnjenih stekel spredaj in zadaj, sistemom ISOFIX, potovalnim računalnikom ter še bi lahko naštevali. Končno ceno oblikujeta še kovinska barva ter paket z avtomatsko klimo ter radiom s CD predvajalnikom.

Cena osnovnega modela z dizelskim motorjem: 4.002.000,00 SIT (16.700,05 EUR)

Cena testnega vozila: 4.932.000,00 SIT (20.550,00 EUR)


Sorodne vsebine