Test: Volkswagen Up! Beats 1.0 TSI (trendovski glasbenik)

Testi, Top, Volkswagen

Volkswagen Up! najmanjši predstavnik “avtomobilov”. Četudi se na štirih kolesih nahaja tudi celo kakšen manjši, bi sam ta izraz želel rezervirati …

Volkswagen Up! najmanjši predstavnik “avtomobilov”. Četudi se na štirih kolesih nahaja tudi celo kakšen manjši, bi sam ta izraz želel rezervirati za prevozno sredstvo, ki človeku lahko ponudi vse potrebno za preživetje v vsakdanjem prometu ter zadovolji njegove potrebe po kakovostni mobilnosti. Up! to zlahka stori.

Volkswagen Up! pripada t. i. “supermini” razredu, oz. razredu mestnih avtomobilov. Ti so, vsaj kar se tiče modelov evropskih proizvajalcev, relativno trendovski, ali pa to vsaj poskušajo biti. Sam klasičnega Upa ne bi postavil ravno na vrh trendovske lestvice. Nekoliko drugače se stvari zasučejo, če je Up! tako kot naš testni opremljen s posebnim paketom opreme Beats. Svoje doda tudi nov 1.0-litrski turbo-bencinski trivaljnik.

Glede na to, da bo športna izvedba Upa z nazivom GTI na ceste zapeljala šele v letu 2018, lahko o Upu s tem motorjem govorimo kot o trenutno najzmogljivejšem. Tudi sicer je ponudbena paleta pogonskih agregatov za ta Volkswagnov model izredno pestra. Omislite si ga lahko v kombinaciji z bencinskim motorjem, s pogonom na zemeljski plin in električnim pogonom. No, največji užitek bo zagotovo uspel ponuditi litrski TSI. Ta premore 90 konjskih moči, kar je 13 več od najzmogljivejšega motorja, ki ga je bilo moč izbrati pri predhodniku.

Omenjeni motor se izkaže s poskočnostjo in ekonomičnostjo. Po uradnih podatkih tovarne poraba znaša 4,4 litre na 100 prevoženih kilometrov. No, v praksi tej številki pripišite še kakšno tretjino več, kar pa je še vedno super. Turbo luknje ni pretirano čutiti, saj Up! pospešuje zelo enakomerno. Težko bi rekli, da lahko takšen Up! ponudi športne užitke v vožnji. K temu dejstvu pripomoreta tudi petstopenjski ročni menjalnik, ki ni bogve kako natančen in precej mehko podvozje.

Ta pogonski paket je precej bolj primerno opisati kot fleksibilen. Poskrbeti bo znal namreč tudi za tiste, ki tu in tam opravijo kakšno avtocestno relacijo, saj je dovolj zmogljiv in ne pokuri preveč. Tudi sicer sama vožnja po avtocesti ni preveč zastrašujoča. Da, počutili se boste majhne, a občutek vam ne bo govoril, da se peljete v majhni konzervi med gojzarji velikanov, ki vas na vsakem koraku lahko poteptajo. Kot sem dejal, Up! zmore ponuditi kakovostno in vsestransko mobilnost.

Nekoliko bolj zahtevne uporabnike bodo razveselile številne možnosti individualnega izbora opreme. Upa lahko obogatite z novimi zunanjimi barvami, sedežnim oblazinjenjem in trendovskimi izvedbami armaturne plošče z modernimi dizajni dekorativnih nalepk. Dvobarvni detajli, nalepke in vzorci Upa naredijo bolj vznemirljivega, kar ga posledično zlahka uvrsti med tiste bolj trendovsko usmerjene avtomobile.

Med novosti spada tudi integracija pametnega telefona: S pomočjo posebne Volkswagnove aplikacije se pametni telefon poveže z vozilom, tako da dobimo potovalni računalnik, navigacijski sistem in glasbeni predvajalnik v enem. Telefon priročno namestite v posebno držalo na vrhu armaturne plošče.

Testni Up! je bil, kot rečeno, opremljen s posebnim paketom opreme Beats. Gre za sodelovanje z ameriškim specialistom za avdiosisteme BeatsAudio. Slednji je Upa opremil z avdiosistemom, ki proizvede skupno izhodno moč 300 W. Obsega sedem zvočnikov, od tega dva visokotonska, dva širokopasovna, dva nizkotonska in enega globokotonskega. Sistem je dobrodošel za tiste, ki cenijo kvalitetno predvajanje glasbe v vozilu.

Cena testnega vozila VW Up! Beats z 1,0-litrskim motorjem TSI in štirimi vrati znaša 12.274 evrov. Pri tem je potrebno poudariti, da gre za vrh ponudbe za ta model. Za to ceno dobite mestni avtomobil, ki izgleda super, je lahko vsestransko uporaben in uporabnika nagradi z varčnostjo in prijetno ter uglajeno vožnjo.Tehnični podatki

Cena osnovnega modela s paketom opreme Beats (1.0, 75 KM, 2 vr.) 10.817 EUR
Cena testnega modela (Beats 1.0 TSI, 90 KM, 4 vr.): 12.274 EUR
Motor: 1.0 l turbo-bencinski TSI
Moč: 66 kW/90 KM 
Menjalnik: 5-stopenjski ročni
Poraba: 4,4 l/100 km
Emisije CO2: 108 g/km


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.