Test: Opel Grandland X (gentleman, ki ne razočara)

Opel, Testi

Na testu smo imeli dva modela Opel Grandland X -> 1.2 turbo innovation in 2.0 CDTI ultimate. Gre za oplov model, ki nudi odlično razmerje med ceno in ponudbo.

Z Iztokom sva imel na testu Opel Grandland X (vsak svojo različico). Gre za drugi model Opla po nakupu blagovne znamke s strani družbe PSA. Prvi skupni model je namreč bil Crossland X.

Vpliv nakupa s strani družbe PSA se sicer pozna ampak avto ostaja povsem oplovski, kar je super iz vidika percepcije, ki jo ljudje doživimo pri uporabi avtomobilov različnih blagovnih znamk. Deli si platformo s Peugeot 3008 a zasnova zunanjosti kot notranjosti ostaja povsem oplovska.

No, če sem iskren se vseeno pozna vpliv združitve, predvsem na oplovsko tehnologijo. Med testom se želel znancu v praksi pokazati, kako dobro deluje sistem Onstar in pozabil na spremembo, ki so jo najavili. Ob klicu v centralo sem ugotovil, da najbolj popularna funkcija sistema Onstar – nalaganje navigacije v zemljevid avtomobila ni možna. A to je le ena izmed funkcionalnosti pri Onstar sistemu, ki me je razvadil s svojo zanimivo (asistenčno) ponudbo.

Opel Grandland X 1.2 turbo innovation je pravi gentleman. Ne bo vas razočaral, ima vse kar se pričakuje od takšnega vozila a od njega ne pričakujte futurističnega pridiha, kot se ga čuti v Peugeot 3008 in kakšnih športnih lastnosti. Ima odlično razmerje med bogato serijsko opremo in ceno na trgu, kar je velika prednost.  

Grandland X ne odlikuje samo graciozna zunanja oblika ampak tudi podatek, da je na NACP testu dosegel  5 zvezdic, kar ga uvršča med najbolj varne avtomobile z že omenjeno bogato serijsko opremo. Za še bolj varen avto lahko poskrbite z nakupom dodatne varnostne opreme.

Čeprav bi vsi morali gledati na varnost, predvidevam, da to lastnost najbolj cenijo aktivne družine. Zadnja potniška klop ima več kot dovolj prostora za udobno vožnjo, prtljažni prostor pa s prostornino 514 litrov sicer ni med večjimi a omogoča več kot dovolj prostora za najnujnejšo prtljago.

V sklop preventivne varnosti spadajo tudi inovativne rešitve, kot je vedno dostopen trikotnik, umeščen na notranjo stran prtljažnih vrat.

Čeprav ima bencinski motor samo 1.199 cm3 delovne prostornine je s 96 kW dovolj suveren na cesti. Pravzaprav me je pozitivno presenetil, koliko moči premore tako velik avtomobil s takšno prostornino motorja. Tukaj velja omeniti še odlično porabo, ki je bila na testu 5,9 litra na 100 kilometrov.

Mnenje Iztoka po testu Opel Grandland X 2.0 CDTI Ultimate

Grandland X je nastal v sodelovanju s Peugeotom, in sicer si deli osnovo s priljubljenim 3008. Vse skupaj pa se je zgodilo, ko vsaj uradno, koncern PSA še ni kupil Opla.

Kakorkoli, Opel Grandland X ohranja svojo nemško naravnanost. Predvsem v notranjosti ne boste deležni malega volana, kot to zadnja leta prakticirajo pri Francozih. Vsekakor pa je to stvar okusa – veliki ali mali, tehnični ali prikupen.

V primerjavi z Aleševo različico je Grandland X Ultimate bila polno opremljena različica, kar posledično pomeni tudi 8-stopenjski samodejni menjalnik in ostale priboljške, kot so vsa varnostna pomagala po spisku. Predvsem pa je potrebno pohvaliti bistveno boljšo izbiro materialov v različici Ultimate, saj usnje resnično navduši.

Vožnja s tem vozilom pa je resnično udobna – tiha in tekoča. Slednjemu pa se lahko zahvalimo odličnemu dizelskemu motorju (130 kW), ki poleg zadovoljive moči ponuja tudi ekonomičnost ter samodejnemu menjalniku, ki pretika hitro in tekoče. Ob vožnji s tem družinsko naravnanim avtomobilom je pomislek na ročni menjalnik prav smešen.

In ja … Ko smo že omenjali podobnost s Peugeotom – infotainment je francoski… Takšen špas Grandlanda X pa vas bo na koncu stal približno 35 tisoč evrov. Zadovoljivo.

Podatki testnega vozila

Grandland X (1.2 turbo innovation)

Cenik
Motor: 1.199 ccm, bencinski, štirivaljni
Moč: 96 kW/130 KM
Navor: 230 Nm
Pogon: dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 188 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 11,1 s
Prostornina prtljažnika: 514 l/1.652 l
Teža: 1.350-1.433 kg
Medosna razdalja: 2.675 mm


Grandland X (2.0 CDTI ultimate):

Cenik
Motor: 1.997 ccm, dizelski, štirivaljni
Moč: 130 kW/177 KM
Navor: 400 Nm
Pogon: dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: samodejni osemstopenjski
Končna hitrost: 188 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 9,1 s
Prostornina prtljažnika: 514 l/1.652 l
Teža: 1.350-1.433 kg
Medosna razdalja: 2.675 mm

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.