Test: Peugeot 2008 Allure 1.2 THP 110 (ustvarjen, da vam olajša življenje)

Peugeot, Testi, Top

Peugeot 2008 je že nekaj let eden najpriljubljenejših kompaktnih SUV-jev v Sloveniji. Po prodajnih številkah konstantno zaseda mesta med prvo …

Peugeot 2008 je že nekaj let eden najpriljubljenejših kompaktnih SUV-jev v Sloveniji. Po prodajnih številkah konstantno zaseda mesta med prvo trojico. Njegove kvalitete, ki so povezane predvsem s cenovno dostopnostjo, uporabnostjo in svojstvenim slogom, so doslej opazili predstavniki najrazličnejših segmentov uporabnikov, čeprav je ta avtomobil še vedno najpriljubljenejši pri nekoliko starejši populaciji. Že mogoče, da zato, ker je v segmentu, kjer si večina znamk dovoli precej drznosti, nekoliko bolj uglajen. Vsaj na zunaj.

Z osveženo podobo modela 2008, ki ga je Peugeot predstavil v lanskem letu (predhodnik je debitiral v letu 2013), ta avtomobil ponuja še nekoliko več. Za začetek – njegova zunanja podoba je postala nekoliko bolj robustna, a niti slučajno divja. Za primer tega bi sam rajši postavil konkurenta Nissana Juke, ali pa Citroenovega Kaktusa … pa še katerega. No, 2008 je vsekakor bolj po godu tistim, ki si želijo eleganten avtomobil s postavno držo, ki na cesti deluje dovolj samozavestno, a ne kriči v želji, da bi ga mimoidoči opazili. Zunanja oblika je celostno gledano zelo dopadljiva. Veliko je čudovitih, tudi kromiranih detajlov. Všeč mi je oblika žarometov, še posebej zadnjih. K robustnosti veliko pripomorejo nekoliko osvežena maska, dvignjen pokrov motorja ter plastične obrobe blatnikov.

Še boljša kot zunanjost je notranjost Peugeota 2008. Da se takoj rešim kritike – pozicija sedenja mi ni všeč. Za moj okus je le preveč podobna vožnji kombija. Seveda moramo tu vzeti v obzir, da tovrsten položaj za volanom marsikomu ustreza. K hvaljenju: Peugeot se še naprej oklepa svojega i-cockpita, kar je navdušujoče. V današnjem času je namreč težko najti znamko, ki bi bila tako drzna, da bi si v tako osnovni stvari, kot je armatura vozila, dovolila takšno odstopanje od konkurence, kar se tiče uporabne in vozniške izkušnje. Le ta zahteva nekoliko privajanja, nato pa je sila prijazna za uporabo. V notranjosti bi želel izpostaviti še dizajn. Ponovno Peugeot kar pošteno odskoči od konkurence. Morda bi si upal reči, da celostna podoba ne deluje najbolj skladno, a pestrost in živahnost detajlov in oblikovanja v kabini je fascinantna.

Peugeot 2008 je zelo praktičen avtomobil. Lahko rečemo, da je praktičnosti celo nekoliko podrejen. Že njegova oblika poskrbi, da je vstopanje in izstopanje iz potniške kabine (spredaj in zadaj) zelo enostavno. V avtomobil se udobno namesti pet potnikov, za noge je zadaj več kot dovolj prostora za osebe povprečne rasti. Prostornina prtljažnega prostora znaša 360 litrov, oz. 1.172 litrov, ko podremo zadnjo klop. Zelo priročno je izjemno nizko nakladalno dno.

Testni Peugeot 2008 je bil opremljen s 1,2-litrskim turbo-bencinskim trivaljnikom. Ta je sposoben proizvesti 110 konjskih moči, kar je popolnoma zadovoljivo. Peugeot sicer razpolaga tudi z odličnimi in varčnimi dizli, izbiro katerih priporočamo ob več vožnje na relacije. Večino uporabnikov bo medtem zadovoljil katerikoli bencinski motor, ki je varčen, uglajen in dovolj zmogljiv. Tudi petstopenjski ročni menjalnik, s kakršnim je bilo opremljeno testno vozilo, je natančen in prijazen za uporabo.

Same vozne lastnosti avtomobila se nagibajo na stran udobja. Podvozje je precej mehko. Avtomobil ne bo klical po tem, da bomo po dirkaško grizli zavoje. Precej bolj se voznik razveseli ugodnega požiranja lukenj na poškodovanih cestiščih pa tudi relativno udobne vožnje izven urejenih cestišč, kamor bi pričakovali, da se bo s tovrstnim vozilom zapodil marsikateri uporabnik. Žal imamo trenutno pri Peugeotu trend odsotnosti štirikolesnih pogonov, kar bi takšnemu avtomobilu dalo novo dimenzijo. Dobro, odgovorni verjetno že vedo zakaj …

Peugeot 2008 torej stremi k uglajenemu in vsestransko uporabnemu polu malih križancev. S svojo ceno in relativno nizkimi stroški uporabe predstavlja odlično alternativo nakupu kombilimuzin. Nič čudnega, da je prepričal že ogromno število kupcev po celem svetu – tudi v Sloveniji. Družine bodo najbrž raje pogledovale proti večjemu, pa tudi bolj dovršenemu bratu 3008 (da, to je ta, ki je že pobral številne naslove – zasluženo!), medtem ko 2008 nudi odlično izbiro za pare srednjih let ter s svojo praktičnostjo tudi za nekoliko starejšo populacijo. Skratka, Peugeot 2008 vam ne bo zakompliciral življenja, pač pa bo vse svoje napore usmeril v to, da vam ga karseda olajša!



Tehnični podatki:

Motor: 1.2 THP 110, bencinski, trivaljni
Menjalnik:
 5-stopenjski ročni
Poraba po ECE: 5,3/3,9/4,4 l
Zmogljivosti maks./0-100: 191 km/h / 9,9 sekund
Dolžina/širina/višina: 4.159/2.004/1.556 mm
Medosna razdalja: 2.537 mm
Teža: 1.090 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 350 l


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.