Čez puščavo

Avtomobilizem, Šport

Zadnjega dne v letu 2005 se je začel najtežji reli na Svetu – Reli Dakar! Sedaj je za tekmovalci že skoraj teden dni dirkanja, kmalu bodo imeli dan počitka. Za slovenske barve se poteguje le…

Zadnjega dne v letu 2005 se je začel najtežji reli na Svetu – Reli Dakar! Sedaj je za tekmovalci že skoraj teden dni dirkanja, kmalu bodo imeli dan počitka. Za slovenske barve se poteguje le en motorist in to je nihče drug kot Miran Stanovnik, ki je trenutno na odličnem osemnajstem (18) mestu.

Med avtomobilisti je letos presenetila ekipa Volkswagena, ki se je s Carlosom Sainzem povzpela že na začetku na vrh. Današnji dan pa je pokazal, da glavni favoriti za zmago še vedno ostajajo vozniki Mitsubishija. Slednjemu vse do danes ni šlo najbolje, vendar sta si Stephane Peterhansel in Luc Alphand samo na današnji etapi privozila več kot pol ure prednosti, kar priča o nepremagljivosti Mitsubishija na peščinah Sahare. Današnji dan je imel velike tehnične težave še Carlos Sainz, ki je moral počakati asistenco, da je lahko nadaljeval etapo.

Med motoristi z minimalno prednostjo vodi Coma pred Pujolom ter De Gavardo. Nevaren zna biti tudi Despres, ki si je že zlomil ključnico, a še vseeno dirka čez puščavo. Miran Stanovnik ostaja na odličnem osemnajstem mestu v generalni razvrstitvi optimist. V svojem razredu maraton zaseda pravtako odlično drugo mesto in naskakuje zmago. Vozi predvsem taktično in proti koncu relija vse bolj hitreje.

Med več kot deset tonskimi tovornjakarji vodi Rus Kabirov s Kamazom. Do sedaj vodilni Chagin, tudi s Kamazom je padel še drugič na tem reliju v pesek in izgubil veliko časa. Zamislite si kopanje takšnega tovornjaka ven iz peska… sizifovo delo. Vseeno kaže na ponovno rusko zmago.


Sorodne vsebine