Prihajajo rahle spremembe

Aktualno, Novosti

Prisotnost štiridesetih let v motorsportu naredi seveda velik vpliv na avtomobilsko znamko. Mitsubishi vsekakor sodi poleg, njegov najbolj vroči model Lancer Evolution sedaj nosi že oznako IX (9). Prvega smo uzrli leta 1992, nakar se…

Prisotnost štiridesetih let v motorsportu naredi seveda velik vpliv na avtomobilsko znamko. Mitsubishi vsekakor sodi poleg, njegov najbolj vroči model Lancer Evolution sedaj nosi že oznako IX (9). Prvega smo uzrli leta 1992, nakar se je hitro uveljavil v svetovnem merilu v reli prvenstvih širom sveta. Deveto evolucijo bo konec leta nadomestil novi Lancer, ki bo seveda izboljšan v vseh pogledih.

Posodobljen EVO IX ima prenovljen in bolj učinkovitejši motor, kvalitetnejšo opremo in uglajeno vožnjo po mestih. Novost je štirivaljni 2,0 litrski 16-ventilski motor z novo MIVEC tehnologijo, ki zmore predelati 280 konjskih moči. Najvišja hitrost Lancerja je 250 km/h. Posodobitev se odraža predvsem v prilagodljivem delovanju ventilov, kar posledično prispeva k prožnejšemu delovanju motorja, večji moči in manjši porabi. Sedaj ima turbinski polnilnik podaljšano sesalno pot, kar vpliva na večji navor pri nizkih in srednjih obratih. Pri 3.500 vrt/min doseže kar 355 Nm navora. Pospešek od 0 do 100 km/h opravi v 5,7 sekundah. Šest stopenjski menjalnik ima prestavna razmerja razporejena, da omogočajo odrezavo in dinamično vožnjo skozi zavoje, hkrati pa mirnost pri višjih hitrostih. Mitsubishijevi oblikovalci so se dotaknili tudi aerodinamike, ki je še bolj izpopolnjena, le kje je tista meja(?). Notranjost polepšajo Recaro sedeži in Momo-ov volan.

Prenovljeni Lancer EVO IX pa ni za vsakogar, saj je zanj potrebno odšeteti nekaj manj kot deset milijonov tolarjev. Bliža se božič, mogoče bi se dalo tukaj kaj ukreniti?


Sorodne vsebine