Test: BMW X1 sDrive18d (ko bavarski čar sreča funkcionalnost)

BMW, Testi, Top

Najnovejša generacija BMW-jevega modela X1 si s svojim predhodnikom, ki je na ceste zapeljal leta 2009 deli le ime. “Iks enka” je namreč doživela …

Najnovejša generacija BMW-jevega modela X1 si s svojim predhodnikom, ki je na ceste zapeljal leta 2009 deli le ime. “Iks enka” je namreč doživela preštevilne spremembe in nekatere od njih so še kako opazne, tako po izgledu kot uporabnosti vozila. Največja je definitivno premik dvokolesnega pogona z zadnjega na prvi del avtomobila, a morda za večino potencialnih uporabnikov ne najpomembnejša …

BMW X1 je postal zelo prepričljiva izbira v svojem razredu. Pravzaprav bi lahko rekel, da je s svojo precej bolj robato podobo odslej skoraj pravi SUV. Veliko lažje kot njegov predhodnik lahko konkurira svojim glavnim konkurentom v premium crossover segmentu, predvsem Audiju Q3, pa tudi Mercedesu GLC in Mazdi CX-5. Za moj okus je zunanja podoba zelo velik napredek. Avtomobil je odslej veliko bolj podoben večjima bratoma X3 in X5, katerih oblikovne kvalitete so nesporne, pa čeprav si zasnovo deli s Serijo 2 Active Tourerjem in Minijem Countrymanom.

X1 je zrasel v mere. Od predhodnika je 53 milimetrov višji in 23 milimetrov širši. Kljub temu, da je nekoliko krajši, se rast v ostali dve meri pozna – predvsem na občutku v notranjosti. Na zadnji klopi je prostora več kot dovolj. Tudi prtljažni prostor je občutno večji – s 505 litri za 85 litrov od predhodnika. S podrto zadnjo klopjo prostornina prtljažnika znaša že 1.550 litrov – to je kar 200 litrov več od predhodnika. Prtljažnik v BMW X1 je torej nekoliko manjši kot v Mazdi CX-5, a precej večji kot v Audiju Q3.

X1 je prvi BMW, ki ima oznako sDrive in je gnan na prednji kolesni par. Nočem izgubljati z besed s sodbami, ali je moralno sporno, da ima BMW-jevo vozilo prednji pogon. Enostavno nima smisla. Dovolj črnila na to temo je bilo je bilo prelitega že ob uvedbi Serije 2 Active Tourer. Otročarije, če vprašate mene.

Kar je precej pomembnejše od moralnih sodb, je to, da je prednji pogon lahko veliko bolj uporaben na podlagah z manj oprijema. X1 seveda ni niti “O” od off-roaderja, a kljub temu mu pripisujem tudi zajetno mero uporabnikov z aktivnim življenjskim slogom. Sam bi se z X1 z užitkom zapodil na zimski ali poletni oddih nekam v gore in situacije izven cone udobja zadnjega pogona bi bile tako povsem verjetne.

Stvar, ki si pri testnem primerku zasluži neizpodbitno pohvalo (vsaj na začetku njene življenjske dobe) je odličen turbodizelski štirivaljnik z dvema litroma delovne prostornine. Oznaka 18d predstavlja agregat s 110 kilovati, oziroma 150 konjskimi močmi. Ta voznika nagrajuje z izjemno prožnostjo, uglajenostjo ter varčnostjo. V kombinaciji z osemstopenjskim avtomatskim menjalnikom (tudi v testnem vozilu) ponuja izredno kvalitetno vozniško izkušnjo. BMW tu pač skoraj ne dopušča kompromisov – pa ne le v smislu športnosti.

Čeprav od BMW X1 ne gre pričakovati polnokrvnih BMW-jevih športnih voznih lastnosti, bo povprečnega voznika pri blagi želji po dinamiki povsem zadovoljil, morda pa njegova pričakovanja celo presegel. Trije načini vožnje EcoPRO, Comfort in Sport ustrezajo različnim zahtevam. V kolikor se vam ne bo mudilo, boste lahko v načinu EcoPRO dosegli tudi porabo petih litrov goriva na sto prevoženih kilometrov. No, za vsakdanjo, za povprečnega voznika znosno vožnjo, bo BMW X1 s tem motorjem in pogonom porabil od šest do sedem litrov.

Osnovna različica BMW X1 stane 33.900 evrov. Seveda moramo pri znamki, kot je BMW, vzeti v zakup, da dodatna oprema ni poceni. Testni primerek je tako hitro navrgel skoraj 47-tisoč evrov.

Super izgled, odlične vozne lastnosti, učinkovitost motorja in vsestranska uporabnost. Torej, BMW-jev čar združen s funkcionalnostjo, ki bi mu jo zavidala marsikatera v to smer orientirana znamka. Težko bi šlo bolje …



Tehnični podatki

Cena osnovnega modela: 33.900 EUR
Motor: 1.995 ccm
Moč: 110 kW/150 KM 
Menjalnik: 8-stopenjski samodejni
Pospešek: 9,2 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 205 km/h
Poraba na testu: 6,6 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 505 l
Masa vozila: 1.505 kg


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! ?