Fiatov prvi SUV

Aktualno, Novosti

Ni dolgo tega nazaj, ko je Fiat skupaj z Lancio oznanil pričetek sodelovanja z japonskim Suzukijem. Brez dvoma so želeli skupaj izdelati izdelek, ki bo prenašal svojo moč na vsa štiri kolesa oziroma z drugimi…

Ni dolgo tega nazaj, ko je Fiat skupaj z Lancio oznanil pričetek sodelovanja z japonskim Suzukijem. Brez dvoma so želeli skupaj izdelati izdelek, ki bo prenašal svojo moč na vsa štiri kolesa oziroma z drugimi besedami rečeno terenec ali s sedaj še bolj popularno besedo SUV (Sport Utility Vehicle).

Sedaj je Fiat kot prvi iz trojice postavil na ogled svojega mehkega terenca z imenom Sedici, kar v prevodu pomeni število šestnajst. Vsekakor ni skrivnost, da bosta kmalu za njim tudi Lancia in Suzuki predstavila svoja terenca, ki bosta bila podobna Sediciju ter si lastila kar nekaj skupnih komponent.

Torej od kod ime Sedici oziroma Šestnajst? Italijani, ki so že pred Kristusom dobro obvladovali matematiko so končno izračunali račun, katerega vsi dobro poznamo in je napisan (nalepljen) na skoraj vseh terencih. Račun 4 X 4 je torej dobro znan vsem, Italijani so prvi, ki so ga izračunali ter z rešitvijo le tega tudi poimenovali svoj novi avtomobil.

Terenec je dolg 4,1 metra in širok 1,8 metra. Da je kar precej dvignjen od tal priča dejstvo, da je visok 1,6 metra. Medosna razdalja 3,5 metra govori v prid prostornosti v notranjosti vozila. V salone bo najprej zapeljal le z 1,6 litrskim bencinskim motorjem ter 1,9 litrskim dizelskim agregatom. Bencinski motor niti ni iskriv, saj bo s sto sedmimi konjskimi močmi pri 145 Nm navora (4.000 vrt/min) zmogel le najvišjo hitrost 170 km/h. Bolje se bo odrezal pri ekonomičnosti, saj povprečna poraba tega motorja znaša le približno 7,1 litra na sto prevoženih kilometrov. Dizelski MultiJet s sto dvajsetimi konjskimi močmi je vsekakor močnejši saj ima končno hitrost za 10 km/h večjo kot bencinar. Največji navor 280 Nm doseže pri 2.050 vrt/min. Pogon na vsa štiri kolesa bo mogoče izklopiti z gumbom na armaturni plošči.

Kdaj bo zapeljal novi Sedici v salone še ni čisto jasno. Nekaj pa je jasno kot beli dan – v prodajo zagotovo bo prišel!