Pokalo je, vendar vse za varnost

Aktualno

Pri Euro NCAP-u so si vzeli nekaj malega časa in naredili totalko iz devetih novih vozil, ki so že na trgu ali šele prihajajo. Z veseljem so ugotovili in sporočajo javnosti, da je novi Citroen…

Pri Euro NCAP-u so si vzeli nekaj malega časa in naredili totalko iz devetih novih vozil, ki so že na trgu ali šele prihajajo. Z veseljem so ugotovili in sporočajo javnosti, da je novi Citroen C6 prvi avtomobil, ki je prejel štiri zvezdice (od štirih možnih) v varnosti pešcev, kjer se ponavadi avtomobili ne odrežejo najbolje. Sklepamo lahko, da bodo od sedaj tudi drugi avtomobilski proizvajalci začeli izboljševati varnost na področju pešcev, kajti splošnih pet zvezdic sedaj lahko doseže že skoraj vsak avtomobil, seveda izjeme obstajajo.

Pri mini avtomobilih sta najboljši rezultat zadnjih testov obdržala Grande Punto in Toyota Yaris, ki sta bila testirana že prejšnji mesec, oba po pet zvezdic. Volkswagen Fox je dosegel štiri zvezdice, prav tako tudi štiri pri varnosti otrok, kar je v tako majhnem avtomobilu pomembno. Mitsubishi Colt s štirimi zvezdicami se je le slabše odrezal pri vanosti otrok kot tudi pri varnosti pešcev, kjer je dosegel le eno zvezdico. Kia Rio tudi s štirimi zvezdicami zaključuje povprečje, zelo pod povprečjem pa se je znašel Chevrolet Matiz z osvojenimi le tremi zvezdicami.

Seat Leon z osvojenimi štirimi zvezdicami se lahko tudi pohvali v odlični varnosti proti pešcem, saj je osvojil solidne tri zvezdice. Mazda 6, kljub temu da je dobila štiri zvezdice se ni odrezala kot bi pričakovali razvajeni kupci. Pohvala ji gre pri varovanju otrok, vendar pešci niso ravno varni pred njo (ena zvezdica). Peugeot Coupe 407 je osvojil vseh pet prestižnih zvezdic ter tako dokazal, da je luksuzni ter hkrati varni kupe.

V tokratnem nizu testov je brez dvoma zmagovalec Citroen C6, ki je osvojil pet zvezdic, pri varovanju pešcev ob trku štiri od štirih ter štiri točke pri varnosti za otroke. Očitno so se pri Citroenu zares potrudili in izdelali odlično limuzino, ki bo konkurirala BMW-ju serije 5, Audi-ju A6, Alfi Romeo 166,… Bratec Berlingo jo je odnesel le s štiri zvezdicami skupno, tremi za varnost otrok ter dvema za pešce. Seveda mora biti na testiranju tudi nek avtomobil, kateremu se vsa skupina NCAP-a smeji, to si je sedaj prislužil Jeep Grand Cherokee, ki je sicer osvojil štiri zvezdice skupno, a nobene pri sedaj tako popularnih trkih s pešci. Sprednji konec nima niti ene točke, ki bi si jo lahko naključni pešec izbral za mesto trka.


Sorodne vsebine