Toyota spet rekordno

Aktualno

Toyota je objavila konsolidiran in nekonsolidiran poslovni izid za poslovno leto, ki se je končalo z marcem 2005. Na konsolidirani osnovi se je prihodek v obdobju dvanajstih mesecev, ki se je končalo z 31. marcem…

Toyota je objavila konsolidiran in nekonsolidiran poslovni izid za poslovno leto, ki se je končalo z marcem 2005. Na konsolidirani osnovi se je prihodek v obdobju dvanajstih mesecev, ki se je končalo z 31. marcem 2005, povečal za 7,3 odstotkov v primerjavi s prejšnjim poslovnim letom in znaša 18,55 bilijona jenov. Dobiček iz poslovanja se je povečal za 5,3 milijarde jenov in znaša 1,67 bilijona jenov, oz. 0,3% porast v primerjavi s prejšnjim poslovnim letom. Čisti dobiček se je povečal za 0,8 odstotka na 1,17 bilijona jenov in je že drugo leto zapored presegel 1 bilijon jenov. Vse izmed naštetih vrednosti so dosegle rekordne rezultate.

Pozitivni prispevki k dobičku iz poslovanja vključujejo 230 milijard jenov iz boljših tržnih uspehov in 160 milijard jenov iz zmanjšanja stroškov. Ti donosi kompenzirajo negativen učinek sprememb menjalnih tečajev (140 milijard jenov), izgube pri prenosu nadomestnega deleža iz pokojninskega sklada zaposlenih v vlado, ki je znašala 59,8 milijard jenov ter povečanih stroškov za razvoj in raziskovanje ter ostalih stroškov, v skupnem znesku 184,9 milijard jenov.