Test: Mercedes-Benz razred E 200 d (karavan in kupe za zadovoljitev različnih okusov in potreb direktorjev)

Mercedes-Benz, Testi, Top

Mnogo ljudi, še posebej pravih ljubiteljev vozil znamke Mercedes-Benz, bo reklo, da se pravi “Mercedes” začne s črko E. Bom prikimal. Gre za …

Mnogo ljudi, še posebej pravih ljubiteljev vozil znamke Mercedes-Benz, bo reklo, da se pravi “Mercedes” začne s črko E. Bom prikimal. Gre za razred, v katerega snovalci vozil te prestižne nemške znamke vložijo domala vse svoje razpoložljivo znanje in se manj ozirajo na cenovno dostopnost.

Cenovni razpon z opremo najbolje založenih različic namreč zlahka seže do 100 evrskih tisočakov in tudi moja testna primerka (da, prav ste prebrali, dva sta) za to “znamko” ne zaostaneta preveč. Limuzino bomo tokrat pustili nekoliko ob strani in se posvetili razredu E v karavanski in kupejevski izvedbi …

Mercedes-Benz razreda E je poleg razreda C zgodovinsko gledano najbolje prodajan model te znamke. Zaradi svoje velikosti in zanesljivosti so ga širom sveta pogosto uporabljali in prilagajali za najrazličnejše potrebe. Le katera evropska država na ulicah svojih mest ne gosti tovrstnih taksijev? Številni avtomobili služijo tudi v posebne namene – kot npr. reševalna vozila …

Gre za avtomobil s karizmo, ki izžareva brezčasnost, sofisticiranost in se drži nadvse aristokratsko, četudi je to pri zadnji generaciji nekoliko omiljeno. Mercedes-Benz se je z novo oblikovalsko filozofijo Roberta Lešnika bolj približal mlajšim generacijam. Le malo je takih, ki se s tem težje poistovetijo. Sam držim palec gor.

Bolj zaobljeno zunanjost vozila mnogi vidijo kot enega najmočnejših adutov razreda E. Sam bi si morda želel le nekoliko več odmika od (nižjega) razreda C, res pa je, da je precej več podobnosti pri limuzinski različici, kot pa pri karavanski in kupeju. Dizajn nove generacije Mercedesovih vozil, ki je plod slovenskega oblikovalca Roberta Lešnika, kljub temu navdušuje. Je svež, mladosten in dinamičen. Oba testna avtomobila sta bila obogatena še s paketom zunanjosti AMG Line, ki doda še nekaj dramatičnosti in športnega duha s posebnimi podaljški odbijačev ter večjimi (20-palčnimi) platišči. Športni duh je ob sicer prevladujoči eleganci (ta je za Mercedes nedvomno še vedno prioriteta) drugotnega pomena.

Notranjost testnih Mercedesov je bila praktično identična, seveda z vidika dizajna in funkcionalnosti. Čudovito zaobljene linije se lepo dopolnjujejo z aluminijem ter ogromnim osrednjim zaslonom (dvakrat po 12,3 palce). Slednji v tej obliki zavzema kar dve tretjini armaturne plošče. Mogoče je občutek v potniški kabini zaradi številnih srebrnih in črnih površin nekoliko hladen, a dvomim, da bo to utegnilo koga motiti, saj je notranjost res dodelana – tudi z ambientalno osvetlitvijo, ki je pri novem razredu E res “v nulo” in je eden prvih elementov, ki jih potniki opazijo (pa tudi pohvalijo) pri vstopu v vozilo.

Pomemben vidik obeh testnih vozil je tudi paket opreme AMG v notranjosti, ki prinaša športne, bolj školjkaste sedeže. Ti poskrbijo za občutek precejšnje utesnjenosti, ki je sicer pri Mercedesu nismo navajeni – prej pri nekoliko bolj športno orientiranem BMW-ju.

Informacijsko-zabavni sistem deluje odlično in ga je mogoče upravljati na številne načine. Prvi sta dve ploščici na dotik, ki se nahajata na volanskem obroču. Potem je vozniku in sovozniku na voljo tudi osrednji vrtljivi gumb, nad njim pa se nahaja še plošček, ki deluje na dotik. Zelo pametno so zastavljeni tudi gumbi z bližnjicami do najpomembnejših funkcij. Vozniku je tako v vsakem trenutku določena nastavitev vozila dostopna tudi na do pet različnih načinov, kar je po svoje res fascinantno, saj omogoča zelo enostavno prilagajanje na delovanje sistema, prav vsak pa bo našel način “inputa”, ki mu najbolj odgovarja. Sam sem še vedno največji zagovornik vrtljivega gumba, saj zna biti upravljanje nastavitev “na dotik” pri tresljajih, ki nastajajo med vožnjo, včasih težavno in funkcijo mimogrede zgrešimo – to pa pomeni, da bo naša pozornost s ceste odmaknjena dlje.

Povsem drugače je, če želim orisati samo prostornost. Karavan, pričakovano bogat v smislu prostornosti, velikodušno sprejme pet potnikov. Tudi na zadnji klopi je prostora namreč v izobilju. Kupe je na drugi strani predvsem priročen za dva potnika, čeprav nima težav tudi še z dodatnima dvema. Le vstopanje in izstopanje v kabino bo za potnika v zadnji vrsti, sploh če se to večkrat ponovi, nekoliko mukotrpno. Spredaj razlike ni. Zaradi daljših prednjih vrat in s tem nekoliko bolj nazaj pomaknjenega stebrička, kupe gentlemansko ponudi varnostna pasova, ki sta tako zelo lahko dosegljiva. Elektronski je tudi pomik prednjih sedežev, ko je to potrebno zaradi vstopa potnikov na zadnja sedeža.

Prtljažni prostor karavanske različice razreda E je prostoren, saj ob podrti zadnji klopi doseže kar 1.820 litrov uporabne prostornine. Ko je vse na svojem mestu ta znaša 640 litrov. Nekoliko manj ga je seveda pri kupeju, a tudi ta zagotavlja precej možnosti za pretiravanje s prtljago pri odhodu na letni dopust. Volumen le-tega znaša 425 litrov.

Oba testna primerka sta razpolagala z enakima motorjem in menjalnikom. Dvolitrski turbodizelski motor s 194 konjskimi močmi in 400 Nm navora je zadovoljivo zmogljiv, obenem pa tudi zvočno povsem nemoteč. Nagrajuje tudi s svojo varčnostjo. Na našem testnem krogu sta avtomobila v obeh primerih dosegla porabo 6,2 litra, kar je glede na njuno velikost in težo odlično. Devetstopenjski samodejni menjalnik pretika optimalno v vseh načinih vožnje.

Z voznimi lastnostmi se razred E zagotovo najbolje izkaže na avtocesti. Je pravi “autobahn bomber”. Izjemno udobje v vožnji in odlična zvokovna zatesnitev potniške kabine zagotavljata visoko mero užitka. Žal moja testna primerka nista razpolagala z radarskim tempomatom (karavanska različica pa niti ne s sistemom za nadzor mrtvega kota in sistemom proti zapustitvi voznega pasu), kar bi si pri dolgih vožnjah na avtocesti zaželel domala vsak tipični ali manj tipični voznik razreda E – sploh ob vednosti, da nova generacija tega avtomobila s svojo vrhunsko tehnologijo lahko že vozi pol-avtonomno.

Razred E športne vozne lastnosti pač prepušča konkurenci. Zračno vzmetenje (air body control) s prilagodljivim blaženjem je vsekakor smiselno doplačilo, saj omogoča povsem različni izkušnji v programih Sport/Sport+ ali Comfort. V prvem je podvozje zelo odzivno in čvrsto ter dopušča zelo dinamično premagovanje zavojev. Kljub temu težko rečem, da lahko razred E vozimo z milimetrsko natančnostjo, kot nekatera druga vozila, npr. njegovega konkurenta Jaguarja XF. Nedvomno se tista prava kvaliteta tega vozila pokaže, ko preklopimo v način Comfort in uživamo v skoraj popolnem blaženju neravnin na cestišču.

Cena testnih različic je ob primerljivi opremljenosti znašala nekaj pod 83 (karavan) in nekaj nad 87 tisočaki (kupe). Kupe je v primerjavi s karavanom v osnovi približno tisoč evrov dražji (pri testnih primerkih je nekoliko večjo razliko naneslo nekaj dodatnih bonbončkov pri opremi). Gospod direktor ima torej poleg klasične limuzine še dve privlačni opciji, ki utegneta ugoditi njegovim specifičnim željam in potrebam.
Mercedes-Benz E 220 d T

Cena osnovnega modela brez DDV: 42.590 EUR
Cena testnega modela z DDV: 82.972 EUR
Motor: 1.950 ccm, turbodizelski, 4-valjni
Moč: 143 kW/194 KM
Menjalnik: samodejni, 9-stopenjski
Pospešek: 7,7 s do 100 km/h
Končna hitrost: 235 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,2 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 640 l/1.820 l


Mercedes-Benz E 220 d Coupé

Cena osnovnega modela brez DDV: 43.647 EUR
Cena testnega modela z DDV: 87.030 EUR
Motor: 1.950 ccm, turbodizelski, 4-valjni
Moč: 143 kW/194 KM
Menjalnik: samodejni, 9-stopenjski
Pospešek: 7,4 s do 100 km/h
Končna hitrost: 242 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,2 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 425 l


Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.